
درمان آسم عصبی و آلرژیک در طب سنتی + علائم و پیشگیری

درمان آسم به شکل قطعی موضوع پربحثی در میان دانشمندان است. راه های مختلفی دائما مورد آزمایش قرار می گیرد تا مدت زمان اثر آن ها مشخص شود. برخی از این روش ها توانسته اند موفقیت های زیادی را به دست آوردند اما هیچ کدام نتوانسته اند به شکل حداکثری و بر روی تمام جامعه هدف اثر مثبت داشته باشند. حتی برخی از روش های درمان آسم که به شکل داروهای جدید بوده اند، فرد را تا مدت زمانی ایمن کرده و علائم را از بین برده اند اما بعد از مدتی علائم فرد به صورت خفیف یا شدیدتر برگشته است.
مکانیسم بیماری آسم کمی متفاوت از سایر بیماری های تنفسی است؛ به همین دلیل درمان آن کمی سخت می شود. در واقع در این بیماری خود سیستم عصبی باعث تنگی مجاری تنفسی در پی یکسری واکنش ها می شود. با توجه به تمامی این موارد می توان گفت هنوز درمان آسم به شکل قطعی با از بین رفتن کامل علائم کشف نشده است اما برخی از آزمایشات جدید دانشگاهی پرده از حقایق جدید در مورد این بیماری و درمان آن برداشته اند. در ادامه مطلب جدیدترین و سریع ترین روش های درمانی که برای این بیماری وحشتناک تنفسی پیشنهاد می شوند را به شما معرفی می کنیم.
بیماری آسم را چگونه تشخیص دهیم؟
عملا تشخیص آسم برای اعمال پروتکل های درمانی کار ساده ای نیست و پزشک باید با بررسی برخی آزمایشات و شواهد بالینی این بیماری را تایید کند. چند روش در زیر برای شما نام برده شده اند که با کمک به تشخیص، روند درمان آسم را تا حدی تسریع می کنند.
- خودتان میزان حجم تنفسی را تعیین کنید
اگر مشکوک به بیماری آسم در خود هستید، کافی است یک نفس عمیق بکشید و آن را نگه دارید. اگر آسم شما پیشرفت زیادی کرده باشد، نمی توانید بیش از 20 ثانیه هوای دمی را نگه دارید و احتمالا به سرفه می افتید. توجه داشته باشید که این روش نتیجه قطعی به شما نمی دهد.
- تنفس سنجی پیشرفته
این روش برای بررسی هوای بازدمی و سنجش آن انجام می شود. این روش ساده می تواند میزان گرفتگی یا انسداد های موجود در مجاری هوایی را نشان دهد. از آنجایی که این آزمایش میزان تغییرات مجاری تنفسی و تنگی را نمایش می دهد، در نشان دادن واکنش های شما نسبت به داروی آسم نیز نقش مهمی ایفا می نماید.
- آزمایش PEFR
حداکثر سرعت جریان تنفس در این آزمایش با دستگاه مخصوص اندازه گیری می شود و مشکلات موجود برای عدم کارآیی مناسب دستگاه تنفس را نشان داده می شود و می تواند در درمان آسم بسیار موثر باشد.
- رادیوگرافی
- سی تی اسکن
این روش کمتر برای بررسی این بیماری درخواست می شود.
- تست متاکولین
متاکولین، ماده ای است که توانایی دارد، ماهیچه های صاف دیواره نایژک ها را تحریک کرده و آن ها را به انقباض وادار کند. در نتیجه پس از استنشاق این ماده توسط فردی که آسم دارد، مجاری تنفسی دچار تنگی می شود و علائم آسم در فرد بروز می کند. این در صورتی است که این تست در افراد عادی، چنین نتیجه ای را به دنبال ندارد.
- اسپیرومتری
در این شیوه تشخیصی حجم هوای دم و بازدم و درصد گازهای گوناگون تنفسی به همراه ریت تنفس اندازه گیری می شود که نتیجه حاصله به تشخیص و درمان آسم کمک بسیاری می کند.
- IgE
در این روش به اندازه گیری ایمونوگلوبولین E پرداخته می شود. بالا بودن سطح ایمونوگلوبولین E در بدن باعث تحریکات تنفسی می شود و ایجاد علائم آسم در فرد خواهد شد.
- آزمایش (pulmonary function test)
این تست، در حال حاضر دقیق ترین شیوه برای تشخیص آسم به حساب می آید. در این تست می توان میزان هوای ورودی، خروجی، سرعت تنفس و ... را اندازه گیری کرد که به درمان آسم کمک شایانی می کند.
موثرترین داروها برای درمان آسم کدامند؟
موثرین ترین داروهای موجود برای درمان آسم و کاهش علائم آن در یکی از گروه های زیر قرار می گیرند.
- داروهای زوداثر
داروهای زود اثر، داروهایی هستند که اثر آن ها بعد از چند ثانیه ظاهر می شود و مشکل تنفسی فرد را برطرف می سازد. این داروها در حملات آسمی، بیشترین کاربرد را دارند. بتا آگونیست های زود اثر استنشاقی مانند اسپری سالبوتامول هستند که برونش ها را
متسع می کنند و به این صورت درمان آسم را انجام می دهند. البته درمان موقتی هست.
- داروهای دراز مدت
داروهای دراز مدت انواعی هستند که باید هر روز مصرف شوند، تا از علائم و حملات ناگهانی آسم جلوگیری نمایند. عملکرد این داروها به این گونه است که التهاب مجاری تنفسی را کاهش می دهند. داروهای دیگری مانند montelukust و zafirlukast در آسم مزمن
خفیف و مطابق با نظر پزشک، مورد استفاده قرار می گیرند. توضیحات کامل تری در مورد این داروهای درمان آسم، اثرات آن ها، ویژگی های هرکدام، خطرات و عوارض جانبی و ... وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
جدیدترین درمان های آسم در دنیا کدامند؟
- قرص Fevipiprant تحولی در درمان آسم
در سال 2016 محققان دانشگاه لستر انگلستان اعلام کردند که قرصی را کشف کردند که می تواند علائم و اثرات آسم را در بیماران تا 82 درصد کاهش دهد. قرصFevipiprant که در سال 2017، سومین فاز آزمایشات خود را با موفقیت سپری کرد، اخیرا برای درمان آسم به صورت بالینی و تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار گرفته است. تولیدکنندگان این قرص معتقدند که اگر این دارو بتواند به ماگزیمم اثربخشی طیفی خود در کنترل فیزیولوژیک برسد، تحولی در درمان آسم و نزدیک شدن به درمان قطعی این بیماری خواهد بود.
- ترموپلاستی
ترمو به معنا گرما است. این روش که در ایران نیز در حال بررسی و آزمایش است، روشی کاملا جدید به حساب می آید و می تواند نسبت به بسیاری از داروهای دیگر اثربخشی بهتری داشته باشد. در روش درمان آسم متخصص
به شیوه خاصی به گرم کردن مجاری تنفسی می پردازد که باعث کاهش انقباضات ماهیچه های صاف می شود و علائم آسم را از بین می برد. در حقیقت در این روش موج انقباضی ماهیچه های برونشیول ها که علائم آسم را ایجاد کرده اند، از بین می روند. شاید این
روش ساده به نظر برسد اما به دلیل عدم وجود درمان قطعی برای آسم، بسیار پرطرفدار بوده است.
- ژن درمانی
کمک گیری از ژن ها برای درمان آسم روش خیلی جدیدی است که هنوز در حال طی مراحل آزمایشات آکادمیک خود است. محققان پروژه درمان آسم با ژن ها معتقدند که این روش در طی چندسال آینده موفق ترین درمان خواهد
بود. این روش جدید که روی چند نمونه مورد بررسی قرار گرفته است، ژن های GSTM1 , LTC4S , CTLA-4 , ADMA33 که از مهم ترین دلایل ایجاد کننده آسم ژنتیکی هستند، از بین برده می شوند.
آسم شما از چه نوعی است؟
علائم آسم طیف گسترده ای داشته و می توانند خفیف یا شدید باشند. معمولا دسته بندی شخصی برای هر فردی توصیه می شود، تا یک دسته بندی کلی و تعمیم آن به کل بیمارانی که نشانه هایی از این بیماری را در خود ظاهر ساخته اند. امکان دارد شما تعداد
اندکی از حملات آسمی را تجربه کنید و تنها در زمان های خاصی علائم آسم را داشته باشید؛ برای مثال ممکن است در زمان ورزش یا به شکل همیشگی علائم بیماری را تجربه کنید. طبق مصوبه سازمان مبارزه با بیماری های تنفسی آمریکا یک دسته بندی جامع
برای انواع آسم مطابق با علائم، ارائه شده که به این شرح است:
- علائمی که نشانه دهنده آسم متناوب خفیف هستند
علائم آسم روزانه، کمتر یا دو بار در هفته و علائم شبانه، کمتر یا دوبار در ماه. حملات آسمی کمتر مشاهده می شود.
- علائمی که نشانه دهنده آسم پایدار خفیف هستند
علائم روزانه، بیشتر از دوبار در هفته و کمتر از یک بار در روز و علائم شبانه بیشتر از دو شب در ماه. فرد حملات را با شدت های مختلف در دوره های متوسط تجربه می کند.
- علائمی که نشانه دهنده آسم پایدار متوسط هستند
علائم آسم روزانه و علائم شبانه بیش از یک شب درهفته
- علائمی که نشانه دهنده آسم پایدار شدید هستند
علائم مداوم روزانه و علائم شبانه مکرر
- علائمی که نشانه دهنده آسم پایدار بسیار شدید هستند
پاسخ ندادن به حداکثر دوز کورتیکواستروئید استنشاقی که درمان آسم در این مورد بسیار سخت است.
10 مورد از مهمترین علائم آسم
هرچند همان طور که اشاره شد علائم آسم در افراد مختلف بسیار متفاوت هستند اما تحقیقات مختلف مجموعه ای از علائم را در کنار هم قرار داده اند که به پزشکان کمک می کند تا در هنگام مواجه با بیمار حدودا به
مشکل او پی برده و درمان آسم را مطابق با آن ها انتخاب کنند. علائم عمومی آسم به طور معمول در یکی از دسته های زیر جای می گیرد:
- تنگی نفس
- سفتی یا درد قفسه سینه که درمان آسم را برای بیمار الزامی می کند.
- مشکل در خواب از جمله علائم آسم است که بیماران خیلی از آن شکایت دارند.
- صدای خس خس یا سوت در زمان بازدم
- تعریق بیش از حد
- تنفس های نامنظم
- سرفه های ممتد و دوره ای از علائم آسم است که بیمار را بسیار اذیت می کند.
- تغییر رنگ پوست در دوره های مختلف
- کبودی پوست در شرایط آب و هوایی خشک یا مرطوب
- عدم توانایی تنفس در زمان مواجه شدن با محیط کم اکسیژن مانند بالای کوه
علائم آسم عصبی
علائم آسم عصبی در بیماران مبتلا به این عارضه تنفسی متفاوت است. کسانی که به بیماری آسم مبتلا هستند، باید شرایط زندگی آرام تر و بی استرس را برای خود فراهم کنند. آسم عصبی یعنی بیماران عصبی در اثر استرس و اضطراب، شرایط تنفسی آنها شدیدتر و بدتر می شود. در بیماران آسم عصبی، کوچک ترین نگرانی یا ناراحتی می تواند خطرآفرین شود. آسم عصبی قابل کنترل است؛ به شرطی که توصیه های پزشک را عمل کنید و هر چه بیشتر برای آرام کردن شرایط زندگی خود تلاش نمایید.
اگر با بیماران آسم عصبی سر و کار داشته باشید، متوجه می شوید که مهمترین علائم آسم عصبی در آنها، نفس کشیدن سریع و احساس خفگی در این افراد است. برای درمان آسم، استفاده از انواع اسپری ها و داروهای مختلف ضرورت دارد. هر دارو باید تحت نظر پزشک مصرف شود. شاید برخی داروهای گیاهی و گیاهان دارویی و عصاره ها بتوانند علائم بیماری آسم را کاهش دهند، اما بهترین راهکار این است که بیماران آسم عصبی آرامش بیشتر داشته باشند و استرس را از خود دور کنند.
متداول ترین علائم آسم عصبی چیست؟
- خس خس سینه
- سرفه های شدید
- نفس زدن مداوم و پیوسته
- اضطراب و استرس هنگام کاهش حجم تنفسی
- سرفه های مکرر همراه با احساس خفگی
بهترین کار برای درمان آسم عصبی چیست؟
بهترین راه برای درمان عوارض و علائم آسم عصبی از بین بردن دلایل به وجود آورنده آن است. بیماران و افرادی که بیماری آسم عصبی مبتلا هستند، علائم آسم را کمتر دارند اما زمانی که حالت استرس و اضطراب به آنها دست می دهد، آسم عصبی آنها شدیدتر می شود. به این افراد توصیه می شود که حتماً روش های کسب آرامش را امتحان کنند. انجام دادن کارهای هنری، گوش دادن به موسیقی آرامش دهنده، ورزش کردن، شنا کردن، داشتن تغذیه سالم و پرهیز از خوردن قهوه که کافئین زیادی دارد، متداول ترین روش های کنترل آسم عصبی است.
اگر افرادی به بیماری آسم عصبی مبتلا هستند و شرایط کاری آنها و محیط کاری آنها پر استرس و پر اضطراب است، بهتر است درباره تغییر شغل خود فکر دیگری کنند. شاید لازم باشد شرایط و محیط کار خود را عوض کنند تا سلامت آنها تعمیر شود. از دیگر کارهایی که برای درمان علائم ناراحت کننده آسم عصبی پیشنهاد می شود، تغییر افکار مزاحم به افکار مثبت است. برای این کار، این افراد می توانند متن های انگیزشی بخوانند؛ ویدیوهای انگیزشی تماشا کنند؛ کتاب بخوانند و البته خواب کافی داشته باشند.
فراموش نکنید بیمارانی که آسم عصبی دارند تا حد زیادی کنترل بیماری از دست آنها خارج است، بنابراین اطرافیان آنها باید کمک کنند. بهتر است این افراد مشغول به کارهایی شوند که برای آنها آرامش بیشتری به دنبال دارد. آرامش ذهنی را با برخی از فعالیت های ذکر شده در فوق به دست می آورید؛ در کنار این روش های درمانی حتماً با پزشک متخصص صحبت کنید. از مهمترین تمریناتی که آرامش ذهنی را به دنبال دارد، خواندن و نوشتن جملات مثبت است. انجام مدیتیشن و یوگا و ورزش در هوای آزاد به آرامش بیشتر و رفع استرس کمک می کند. بیماران آسیب عصبی بهتر است در هوای تمیز و آزاد، تنفس عمیق داشته باشند.
حملات آسم چه علائمی را به همراه دارند؟
بدترین زمان در زندگی یک فرد که با آسم دست و پنجه نرم می کند، زمانی است که حملات آسمی به او روی می دهد. در این زمان اگر فرد نتواند از داروی مناسب استفاده کند و یا حمله بیماری متوقف نشود، فرد در شرایط بحرانی قرار می گیرد. حملات
آسم معمولا به شکل ناگهانی فرد را غافلگیر می کنند و اجازه کمترین میزان مانور را به او می دهند. با این حال حملات آسم با علائمی همراه است که توجه به آن ها می تواند هم در امر درمان آسم و هم در امر
جلوگیری از حملات آسمی مفید باشد. به علائم زیر توجه کنید.
- بروز تنگی نفس شدید یا عدم توانایی در نفس کشیدن و احساس قطع تنفس از جمله علائم آسم است که بیشتر در حملات شاهد آن هستیم.
- احساس گرفتگی رو به افزایش قفسه سینه
- سرفه های طولانی پیوسته و شدید پشت سرهم هستند اما به صورت انفرادی با روش های درمان آسم تا حدی کاهش می یابد.
- بریده بریده و به سختی صحبت کردن یا عدم توانایی در تکلم
- سیاه شدن و کبودی لب ها، رنگ پریدگی یا تعریق شدید که از جمله موارد هشداردهنده علائم آسم است.
- افزایش ضربان قلب که ممکن است بر شدت علائم بیفزاید.
- تعریق شدید
- احساس ترس و وحشت زدگی که دو حالت ایجاد می کند: 1) فرد را به سمت مصرف نادرست دارو می کشاند. 2) فرد را از هر حرکتی بازمی دارد.
آیا مصرف قهوه نشانه های آسم را از بین می برد؟
حتما در مورد درمان آسم با قهوه چیزهایی شنیده و کنجکاو شده اید که بدانید آیا قهوه می تواند نشانه های آسم را از بین ببرد و شما را از دست این بیماری حاد تنفسی رهایی بخشد. طبق پژوهش هایی که در مورد
آسم صورت گرفته اند، به خوبی این نتیجه مشهود است که اگر دو لیوان متوسط قهوه غلیظ بخورید، طی یکی دو ساعت بعد از مصرف نشانه های آسم به طور کامل برطرف شده و تا 7 ساعت هم اثرش باقی می ماند. شاید با ورود داروهای شیمیایی به بازار توجه به
اثر قهوه در درمان آسم و برطرف کردن علائم آن کم رنگ شده باشد اما تحقیقات مختلف هنوز هم اثربخشی این نوشیدنی را در از بین بردن بسیاری از بیماری ها، تایید می کنند.
- محققان دانشگاه مانیتوبا قهوه را موثرترین نوشیدنی در برطرف کردن نشانه های آسم می دانند.
در تحقیقات جدیدی که محققان دانشگاه مانیتوبا برای مقایسه آثار تئوفیلین و قهوه که هر دو دارای خواص و ساختمان شیمیایی مشابهی هستند، به عمل آوردند، این نتیجه به خوبی مشهود شد که کافئین قهوه از نظرباز کردن و گشاد کردن برونش ها بسیار
کارآمد است.
- مرکز تحقیقات آلبانی نیویورک از قهوه به عنوان معجزه در درمان بیماری های تنفسی یاد می کند.
فیلیپ شاپیرو، پرفسور مرکز تحقیقات آلبانی نیویورک معتقد است قهوه نه تنها می تواند نشانه های آسم خفیف را از بین ببرد، بلکه به خوبی از پس درمان بیماری های دیگر تنفسی نیز برمی آید. او طی آزمایشی چند ساله ثابت کرده است که قهوه، علائم
بیماری مزمن انسدادی ریه یا COPD را هم کاهش می دهد.
- نشانه های آسم را با قهوه از بین ببرید
محققان دانشگاه کیس وسترن رزرو؛ دریافته اند که کافئین موجود در 3 لیوان بزرگ قهوه نشانه های آسم را برای مدتی مشخص به طور کامل از بین می برد.
نشانه ای ابتلا به بیماری آسم چیست؟
نداشتن آگاهی کافی در مورد انواع بیماری ها و به خصوص بیماری ها تنفسی مشکلی است که باعث می شود افراد با عدم مراجعه به هنگام برای درمان آسم و سایر بیماری ها، اقدامات درمانی را تا حدی
ناکارآمد کنند. آنجه به خوبی از مطالعات انجام شدن در «کلینیک مایو» می توان فهمید این است که مهترین قدم در درمان، شناخت نشانه های آسم است.
- سرفه
نخستین مورد از نشانه های آسم، سرفه است. سرفه ی افراد مبتلا به آسم خشک است؛ چرا که این سرفه فقط واکنشی است به ماده ی محرکی که باعث اسپاسم برونش ها می شود. همچنین در آسم، عفونتی وجود ندارد که فرد سرفه های خلط دار داشته
باشد. سرفه باعث ایجاد اختلال در خواب فرد بیمار شود. عموما داروهایی که برای درمان سرفه تجویز می شوند، در گروه داروهای خوراکی تعدیل کننده های لکوترین قرار می گیرند.
- خس خس سینه
خس خس سینه وضعیتی است که هنگام نفس کشیدن بیمار، صدای سوت نسبتا بلندی شنیده می شود. برونکودیلاتورها (گشادکننده های برونش) توسط پزشک برای برطرف کردن این مشکل تجویز می شوند.
- درد قفسهی سینه
- تنگی نفس
از دیگر نشانه های آسم است که در اکثر بیماران بروز می کند و دلیل آن تنگی برونش ها و انقباض ماهیچه های آن است.
- احساس خستگی
تنگی مسیرهای تنفسی مانع از تامین اکسیژن مورد نیاز بدن می شود. پس شما احساس خستگی می کنید.
- گشاد شدن سوراخ های بینی هنگام تنفس
- تنش های استرسی به دلیل عدم تامین اکسیژن مغز
- سردرگمی روانی
از نشانه های آسم به حساب می آید اما تعداد کمی از بیماران از آن شکایت می کنند.
- رنگ پریدگی به دلیل کاهش سطح اکسیژن خون
- گرفتگی گردن
- سیانوز لب یا لب های آبی
از نشانه های آسم است که هشدار می دهد اکسیژن کافی در خون وجود ندارد و هم چنین نشان دهنده ی وجود ناهنجاری در هموگلوبین خون است.
- دشواری در تکلم
- نفس نفس زدن به همراه انقباض قفسه ی سینه
- عفونت های بخش فوقانی دستگاه تنفسی
- خارش گلو
- گرفتگی بینی
- تب شدید
کمتر می توان آن را در گروه نشانه های آسم جای داد؛ چرا که تنها در شرایطی بروز می کند که عفونت وجود داشته باشد.
- سر درد
شاید اصلی ترین دلیل آن کاهش اکسیژن باشد اما در گروهی مجرا نسبت به روش های درمان آسم مورد بررسی قرار می گیرد.
علت بیماری آسم چیست؟
ایجاد آسم هم مانند سایر بیماری ها توسط عوامل متعدد و مشخصی صورت می گیرد. به طور دقیق نمی توان برای هر بیمار مشخص کرد که علت بیماری آسم او چیست. برای راحتی روند درمان آسم دانشمندان
مهمترین مواردی که می توانند زمینه ساز ایجاد این بیماری باشند را دسته بندی کرده اند.
- عوامل تحریک کننده
- آلرژن های محیطی مانند غذاها، پولن ها، پرها، پوست حیوانی، گرد و غبار، پاک کننده های خانگی، تغییرات فصلی، آلوده کننده های صنعتی، مواد مخدر که تقریبا اصلی ترین علت بیماری آسم است.
- فاکتورهای داخلی مانند عفونت های ریوی، ورزش سنگین، عواطف، اضطراب و استرس، بیماری های تنفسی
- عوامل محرک
مواجهه با مواد مختلفی که باعث آلرژی می شوند و همچنین محرک ها می توانند سبب بروز بیماری های تنفسی شود. علت بیماری آسم ناشی از محرک ها از فردی به فرد دیگر متغییر است. گرده گل ها، ذرات و شوره پوست حیوانات، قارچ ها و گردو خاک و
ذرات معلق موجود در هوا، عفونت های تنفسی، آلاینده ها، داروهای خاص مانند بتابلوکرها، آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و...، سولفیت ها و افزودنی های نگهدارنده از جمله علت بیماری آسم ناشی از محرک ها هستند.
- عوامل درونی
گاهی علت بیماری آسم ربطی به شرایط محیطی ندارد و وابسته به اتفاقاتی است که در بدن فرد روی می دهند. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بیماری ریفلاکس معدی مروی
- مشکلات سیکل قاعدگی
- بیماری های ریوی
- بیماری های ژنی
- عوامل خطر
این عوامل زمینه ساز ابتلا به آسم هستند و بی توجهی به آن ها می تواند پس از مدت کوتاهی شما را گرفتار آسم کند.
- داشتن نسبت خونی با فرد مبتلا به آسم
- ابتلا به سایر آلرژی ها مانند درماتیت آتوپیک یا رینیت
- داشتن اضافه وزن که علت بیماری آسم در دنیای مدرن است.
- استعمال دخانیات
- مواجهه با بخارها سمی
- مواجهه با محرک های شغلی مانند مواد شیمیایی که در کشاورزی، آرایشگری و کارخانجات مورد استفاده قرار می گیرد.
- مواجهه با میکروب های مختلف
- مواجهه با عوامل تحریک کننده عصبی که اساسی ترین علت بیماری آسم به حساب می آید.
- سابقه ی فردی تب یونجه
- بیماری تنفسی ویروسی مانند ویروس سینسیشیال تنفسی (RSV) که قبل از درمان آسم باید به آن پرداخت.
- مصرف زیاد داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID)
آیا آسم بیماری ارثی است؟
این بیماری از فعل و انفعالات پیچیده بین آرایش ژنتیکی ارثی فرد و تعاملات آن ها با محیط پیرامون نشئت می گیرد. علت بیماری آسم را نمی توان تنها منحصر به محیط دانست؛ چراکه تمام ابعاد زندگی ما ناشی از دو عامل محیط و وراثت هستند.
شاید نقش ژن ها و وراثت در ایجاد آسم به اندازه برخی بیماری های دیگر نباشد اما با این حال نمی توان از آن چشم پوشی کرد. تحقیقی که در سال 2012 روی 234 بیمار آسمی انجام شد، نشان داد حدود 84 درصد این افراد سابقه ی خانوادگی
بیماری های آلرژیک را داشته اند که این موضوع اثبات کننده نقش وراثت بود. پژوهشگران هنوز اطلاعات کاملی برای ایجاد ارتباط میان علت بیماری آسم و ژنتیک ندارند، اما تحقیقات زیادی برای اثبات این موضوع در حال انجام است.
بهترین روش درمان آسم چیست؟
تا چندی قبل درمان آسم به کمک داروهایی مثل تئوفیلین که گشادکننده نایژک ها بودند، صورت می گرفت. اما از 10 سال پیش تاکنون این روند تغییر کرده و داروهای درمان آسم وارد عرصه جدیدی شده اند. امروزه مبنای اصلی درمان آسم براساس کورتون هاست؛ چرا که مشخص شده التهاب و تورم مخاط راه های هوایی عامل ایجاد آسم بوده و اثر کورتون ها
برطرف کردن سریع التهاب ها است.
استفاده از کورتون در داروهای درمان آسم با مشکلاتی نیز همراه بوده است. برای مثال چون بیماران نیاز به تجویز طولانی مدت دارو دارند، باید از کورتونی استفاده شود که تا حد امکان حائز
اثرات موضعی باشد ولی جذب سیستمیک و عارضه جدی نداشته باشد. مصرف طولانی مدت کورتون ها عوارض به نسبت شدیدتری را نسبت به خود آسم در فرد ایجاد می کنند. همچنین اثر این دسته دارویی تا 6 ماه در داخل بدن باقی می ماند. به همین
دلیل داروهای درمان آسم را نمی توان بهترین و ایده آل ترین روش دانست اما به دلیل عدم وجود روش بهتر دیگری برای درمان باید ارتباط بهینه بین درمان آسم و استفاده از کورتون ها برقرار کنیم.
معروف ترین داروی ضد آسم خوراکی چیست؟
در کنار اسپری های استنشاقی، داروهای ضد آسم خوراکی نیز رشد زیادی داشته اند و روز به روز به کمک فناوری های جدید بر توانایی و اثربخشی آن ها افزوده می شود. معروف ترین داروهای خوراکی برای درمان آسم، پردنیزون و متیل پردنیزون هستند. مکانیسم این دو دارو تفاوت چندانی با اسپری ها ندارد اما گاها اثربخشی متفاوتی نسبت به آن ها دارند. این داروهای خوراکی التهاب مسیرهای تنفسی که در
آسم شدید رخ می دهد را کاهش می دهند.
این داروهای ضد آسم در صورت مصرف طولانی مدت دارای برخی عوارض جانبی هستند. بنابراین تنها برای درمان علایم آسم شدید در کوتاه مدت استفاده می شوند. همچنین به این موضوع توجه داشته باشید که پردنیزولون دارای خواص ضدالتهابی و
اثر سرکوب دستگاه ایمنی بدن است. این داروی درمان آسم کمک می کند تا تورم، قرمزی، خارش، و واکنش های حساسیتی کاهش یابند. همچنین در درمان بیماری های مختلفی مانند نفروتیک٬ آسم،
آرتریت، مشکلات پوستی، حساسیت شدید هم کاربرد دارد. پردنیزولون باید بعد غذا مصرف شود. درهنگام مصرف این دارو باید مصرف سدیم کم شود ومصرف پتاسیم افزایش پیدا کند. به این نکته هم توجه داشته باشید که متخصصان طب سنتی معتقدند
مصرفی نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و چای همراه این دارو، اثر آن را تا حدی بیشتر می کند.
آیا مصرف پردنیزولون برای بیماران مبتلا به آسم مشکل ایجاد می کند؟
شاید پردنیزولون معروف ترین و یکی از موثرترین داروهای ضد آسم خوراکی باشد اما این دارو در کنار اثر خود در برطرف کردن علائم، عوارض جانبی زیادی هم دارد که امکان دارد در حین مصرف با آن ها موجه شوید. اگر عوارض جانبی بعد از
چند ساعت برطرف نشدند، حتما به پزشک مراجعه کنید. عوارض جانبی داروها گاهی خفیف و گاهی شدید است. لذا عوارض را شوخی نگیرید. عمده ترین عوارض جانبی داروی پردنیزولون به شرح زیر است:
- مشکلات گوارشی
- بثورات جلدی
- استئوپروز
- افزایش فشار خون
- زخم یا خارش در محل تزریق
- علائم التهاب و تاخیر در بهبود زخم ها
- تهوع
- افزایش وزن سریع
- واکنش های آلرژیک که در مورد اکثر داروهای ضد آسم وجود دارد.
- عفونت های موضعی یا سیستمیک
- سندرم کوشینگ
- ادم
- آتروفی بافتی
- اختلالات قاعدگی در زنان
- معده درد
اسپری های ضد آسم چند نوع هستند؟
اسپری های تنفسی به آسانی در دست جای گرفته و قابل حمل هستند. انواع گوناگونی از اسپری های برطرف کننده مشکلات تنفسی در دسترس هستند. از آن جایی که آسم به شکل های مختلفی در افراد گوناگون بروز می کند، ممکن است فردی اصلا
نیاز به اسپری پیدا نکند اما فردی دیگر دائما ملزم به استفاده از اسپری ها و داروهای ضد آسم دیگر باشد. به طور کلی دو نوع اسپری برای بیماران در بازار موجود است:
- اسپری های پیشگیری کننده
اسپری تنفسی پیشگیری کننده از التهاب مسیرهای های هوایی جلوگیری می کند. این اسپری کمک می کند تا دارو در محل درست دستگاه تنفسی شما قرار گیرد و در جای درست اثر کند. در این اسپری از یکسری داروهای پیشگیری کننده استفاده
می شود که عمدتا برونکودیلاتور هستند. داروهای ضد آسم پیشگیری کننده را بسیاری از بیماران که حتی آسم خفیف دارند، استفاده می کنند.
- اسپری های تسکین دهنده
وقتی که دچار حمله آسم می شوید، این اسپری می تواند دارو را به طور مستقیم به ریه و نایژک های شما منتقل کند؛ و به این جهت عضلات اطراف راه های تنفسی شما را به سرعت ریلکس می کند. در این صورت راه های تنفسی راحت تر
باز می شوند و تنفس دوباره راحت می شود. اسپری آسم تسکین دهنده انواع مختلفی دارد که نوع و طریقه مصرف آن را پزشک برای شما مشخص می کند.
1. اسپری تنفسی آبی
بیشترین استفاده این نوع از داروهای ضد آسم در زمان حملات آسم است. کاربرد این اسپری عمدتا درمان آسم است.
2. اسپری تنفسی قهوه ای
اسپری تنفسی قهوه ای برای کمک به مدیریت علائم و جلوگیری از حملات استفاده می شود. بر خلاف اسپری تنفسی آبی، این اسپری برای نجات در برابر حملات آسم نیست. این نوع اسپری حاوی استروئید با دوز پایین است.
آیا درمان حتمی آسم با کورتیکواستروئیدها امکان پذیر است؟
همان طور که اشاره شد درمان آسم با داروهای کورتیکواستروئید تا حد زیادی امکان پذیر است. از سوی دیگر در حال حاضر موثرترین داروهای درمان آسم همین کورتون ها هستند. متاسفانه کورتون های عوارض خیلی زیادی دارند که اگر در مصرف آن ها دقت لازم به کار گرفته نشود، نه تنها درمان حتمی آسم را برای شما به
همراه ندارند، بلکه ممکن است سبب تشدید بیماری در شما شوند.
عوارض کورتیکواستروئیدها در درمان آسم
لذا در هنگام استفاده از این دسته دارویی به موارد زیر توجه داشته باشد:
- کورتیکواستروئیدها باعث کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت می شوند. همچنین در صورت ابتلا فرد به عفونت می توانند درمان را سخت تر کنند.
- این داروهای ضدالتهاب مانع فعالیت یاخته هایی می شوند که در استخوان سازی و رسوب کلسیم در استخوان ها نقش دارند، از سوی دیگر در جذب کلسیم نیز تداخل ایجاد می کنند که این دو فرآیند موجب پوکی استخوان و یا تشدید آن می شود.
- درمان آسم با این دسته دارویی نیاز به دقت در تجویز و مصرف مطابق با آن دارد.
- مشکلات چشمی مانند کاهش بینایی در اثر ابتلا به آب مروارید و گلوکوم در مصرف طولانی مدت این دسته دارویی مشاهده می شود.
- تغییر رنگ پوست
- تحلیل رفتن عضلات
- تورم بدن و پف کردن صورت
- کورتیکواستروئیدها با دفع پتاسیم و جذب سدیم موجب تورم می شوند. این عارضه باعث بالا رفتن فشار خون خواهد شد.
- در صورت مصرف طولانی مدت از قطع یک باره و ناگهانی این داروها بپرهیزید.
آیا کورتیکواستروئیدها عوارض دیگری نیز برای بیماران مبتلا به آسم ایجاد می کنند؟
- سردرد
- سرگیجه
- عصبانیت
- افسردگی
- هیجان پذیری
- درد یا ضعف عضلانی
- افزایش تعریق
- تشنگی شدید
- کبود شدگی غیر طبیعی
- اختلال در قاعدگی
- اختلال در خواب
- ایجاد آکنه
- رشد موهای زائد
- ناراحتی معده
آیا درمان قطعی آسم با قهوه امکان پذیر است؟
علی رغم وجود داروهای شیمیایی زیاد برای درمان آسم، هنوز داروهای گیاهی اثربخشی بالایی دارند. بسیاری از مردم ترجیح می دهند برای درمان آسم به جای استفاده از داروهای شیمیایی به داروهای طبیعی روی بیاورند. یکی از داروهای گیاهی که در طب سنتی و درمان آسم به آن توجه زیادی شده، قهوه است. قهوه طی آزمایشات زیادی ثابت کرده است که می تواند به طور موثر علائم بیماری آسم را کاهش و فرد را تا حدی از حملات آسمی در امان نگه دارد.
اما سوال اینجاست که آیا قهوه درمان آسم را امکان پذیر می کند یا خیر؟ در پاسخ باید گفت تاکنون داروهای شیمیایی هم نتوانسته اند درمان حتمی برای این بیماری باشند. درمان حتمی به میزان قدرت دارو دربرطرف کردن علائم بستگی دارد که تاکنون هیچ دارویی اثر پایدار نداشته است. بنابراین قهوه به طور موثر می تواند علائم بیماری را کاهش دهد اما مانند سایرین اثر پایداری ندارد.
آیا می توان گفت درمان قطعی آسم امکان پذیر است؟
براساس شواهد بالینی که نشریه مدیکال اکسپرس ارائه داده است، آسم در گروه بیماری هایی دسته بندی می شود که درمان آن سخت و گاها غیرممکن است. این نشریه همچنین به این موضوع که درمان آسم فعلا در دسترس نیست، اشاره می کند و می گوید شاید درمان های موجود، آن چه از درمان در ذهن ما هست را نتوانند فراهم کنند؛ اما تا حد زیادی مشکل بیماران را برطرف می کنند. آسم یک بیماری دائم نیست که فرد در طی روز آن را مکررا تجربه کند. حتی افرادی که اسپری و داروهای خود را به موقع استفاده می کنند، کمترین تجربه از حملات آسمی را دارند؛ به همین دلیل منظور از درمان آسم، برطرف شدن آن به طور کامل نیست؛ بلکه منظور کاهش علائم و عدم رویداد حملات شدید است.
نشریه مدیکال اکسپرس همچنین به این موضوع اشاره می کند که متاسفانه همه درمان های موجود از قابلیت لازم برخوردار نیست و با این حال بازهم مردم به سمت آن ها جذب می شوند. پروفسور سارا گوتی محقق دانشگاه کنتاکی در مقاله معروف خود تحت عنوان «درمان آسم، رویا نیست»، وابستگی آسم به ژنتیک را مهم ترین دلیل این که اکثر درمان های آسم پاسخ لازم را ندارند، می داند.
ژن ها چه تاثیری در درمان آسم دارند؟
در نشریه منتشر شده در سال 2006 در جورجیا اعلام شد که ژن هایی در بدن وجود دارند که در ایجاد آسم نقش دارند. این نتیجه که بعد از آزمایش های گوناگون روی دوقلوهای همسان حاصل شده بود، نشان داد نقش ژنتیک نیز در ایجاد این بیماری کمرنگ نبوده و از عوامل اصلی ایجاد آسم در بین بیماران به حساب می آید. همچنین در نتیجه های حاصله به این موضوع نیز اشاره شد که اگر درمان آسم فعلا امکان پذیر نیست، دلیل آن، ژن ها هستند که هنوز به طور کامل شناخته نشده اند. بعد از این نشریه، تحقیق برای کشف این ژن ها در جهت درمان آسم شدت گرفت؛ تا این که در سال 2010 در نشریه ای انگلیسی، نام چند مورد از ژن های موثر در ایجاد آسم ذکر شد.
چهار مورد از این ژن ها که نقش پررنگی در ایجاد آسم دارند، GSTM1 , LTC4S , CTLA-4 , ADMA33 هستند. کشف این ژن ها محققان را به درمان آسم نزدیک تر کرد؛ چرا که اکنون آن ها می دانند کدام ژن ها، باید هدف درمان باشند. با این حال پزشکان و محققان معتقدند که نقش ژنتیک، بدون محیط آن چنان زیاد نیست؛ یعنی این ژن ها باید در شرایط محیطی خاصی قرار گیرند تا فعال شوند و آسم را برای فرد ایجاد کند.
آیا اسپری سالبوتامول راهی موثر در درمان آسم است؟
این اسپری یکی از رایج ترین و پرمصرف ترین اسپری های تسکین دهنده برای برطرف نمودن علائم و حملات آسم است. این اسپری پس از مصرف، باعث شل شدن و ریلکس مجاری تنفسی و همچنین موجب برطرف شدن علائمی مانند سرفه و یا احساس تنگی نفس می شود. برخی برطرف شدن علائم را درمان آسم می دانند که زیاد هم بی ربط نیست. سالبوتامول به صورت قرص و شربت نیز وجود دارد. اسپری سالبوتامول به طور معمول به رنگ آبی تولید شده و در داروخانه ها موجود است. علی رغم قابلیت های ویژه، این اسپری درمان قطعی آسم نیست و تنها علائم را تا حد زیادی کاهش می دهد. لازم به ذکر است سالبوتامول برای جلوگیری از زایمان زودرس نیز مصرف می شود.
در چه مواردی بیماران مبتلا به آسم نباید از اسپری سالبوتامول استفاده کنند؟
- در صورت وجود بیماری های قلبی عروقی شامل آریتمی قلبی، عدم کارایی میوکارد و عروق کرونر، افزایش فشار خون، بیماری ایسکمی قلبی، طولانی شدن فاصله QT در الکتروکاردیوگرام، پرکاری تیروئید و دیابت، استفاده از اسپری سالبوتامول نه تنها درمان آسم نخواهد بود، بلکه مشکلات زیادی هم ایجاد خواهد کرد.
- در موارد درمان با محرک های گیرنده بتا 2 آدرنرژیک ممکن است این اسپری باعث کاهش شدید پتاسیم سرم شود. این اثر در صورت مصرف همزمان تئوفیلین و مشتقات آن، کورتیکوستروئیدها، دیورتیک ها بیشتر روی می دهد و درمان آسم در این زمان کمی سخت خواهد بود.
- مصرف همزمان اسپری با بلوکه کننده های بتا آدرنرژیک، کدئین، گلیکوزیدهای دیژیتال، مهار کننده های منو آمین اکسید بسیار خطرناک است.
خطرات درمان آسم با اسپری سالبوتامول چیست؟
به دلیل نبود داروی مناسب که درمان آسم را به طور قطعی انجام دهد و از سوی دیگر عوارض جانبی زیاد داروهای ضدآسم، بیشتر پزشکان ترجیح می دهند برای بیماران خود اسپری های
استنشاقی به خصوص سالبوتامول تجویز کنند؛ به همین دلیل این اسپری در حال حاضر به عنوان معروف ترین راه درمان آسم شناخته می شود. اگرچه این اسپری کمترین عوارض جانبی را دارد،
اما متناسب با بقیه روش های درمان، تداخلات دارویی زیادی دارد که اگر بی توجهی نسبت به آن ها صورت گیرد ممکن است عواقب شدیدی در پی داشته باشند.
- استفاده از مقادیر زیاد سالبوتامول قبل یا اندکی پس از بیهوشی با کلروفرم ممکن است خطر نامنظم شدن ریتم قلبی را به ویژه در افراد با سابقه بیماری های قلبی افزایش دهد.
- مصرف همزمان داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و یا مهار کننده با سالبوتامول ممکن است باعث تشدید اثر دارو بر سیستم عروقی شود و این راه درمان آسم را آسیب رسان کند.
- مصرف همزمان این اسپری با گلیکوزیدهای دیژیتال ممکن است خطر آریتمی قلبی را افزایش دهد.
- درمان آسم با سالبوتامول نیازمند توجه زیادی است، چرا که در مواردی گزارشاتی مبنی بر واکنش این دارو با داروهای سرماخورگی هم رویت شده است.
درمان آسم با روش های ضد آلرژیک
تا حدودی می توان این روش های درمان آسم را روش های جدیدی دانست. این روش ها از قبل هم انجام می شدند، اما کارایی لازم را نداشتند و در بسیاری از موارد فرد با مشکلات بیشتری
رو به رو می شد؛ اما پیشرفت علم در زمینه سلول درمانی و کمک گیری از نانوذرات باعث شد این دو مورد راه درمان آسم به شدت پیشرفت کنند و در کمترین زمان ممکن علائم بیماران را
کاهش داده و یا از بین ببرند. لازم به ذکر است این دو روش درمانی هم مانند سایرین درمان قطعی آسم نیستند؛ ولی به طور موثری علائم را در برخی بیماران کاهش می دهند:
- تزریق آلرژی
در علم پزشکی این روش را با نام ایمونوتراپی می شناسند که مفهوم آن کمک گیری از سیستم ایمنی در درمان آسم است. این راه درمان آسم به تدریج واکنش سیستم ایمنی
شما را به آلرژن های خاص را کاهش می دهد. به مدت چندین ماه، معمولا یک بار در هفته تزریق به بدن شما صورت می گیرد.
- اومالیزوماب
یک راه درمان آسم مبنتی بر دارو است که با نام درمان آنتی بادی منوکلونال هم شناخته می شود. این دارو برای افرادی که مبتلا به آلرژی و آسم شدید هستند، هر 3 تا 5 هفته یک بار
تزریق می شود. این دارو با تغییر سیستم ایمنی، اثر خود را اعمال می کند. تغییر سیستم ایمنی، سلسله واکنش هایی را ایجاد می کند که سبب کاهش هرچه بیشتر علائم آسم می شود و به روند درمان آسم سرعت می بخشد.

هر کدام از انواع آسم با کدام داروها قابل درمان هستند؟
منابع علمی مختلف متناسب با شدت بیماری فرد و همچنین شدت اثربخشی دارو، دسته بندی های مختلفی را برای انواع داروهای درمان آسم معرفی می کنند اما جامع ترین و کلی ترین این دسته بندی ها اینگونه است
که داروهایی که برای درمان آسم به کار می روند، به دو دسته تقسیم می شوند:
- آگونیست های گیرنده بتای طولانی اثر یا داروهای کند اثر
این داروهای درمان آسم که عموما به شکل روزانه استفاده می شوند، موثرترین انواع در کنترل بیماری هستند. این داروها، بیماری آسم را به شکل روزانه تحت کنترل قرار می دهند و احتمال بروز حملات آسم را
به شدت کاهش می دهند. تمام بیماران به شکل های مختلف از این داروها استفاده می کنند. انواع داروهای کنترل طولانی مدت عبارتند از:
1.کوتیکواستروئیدهای استنشاقی
امکان دارد نیاز پیدا کنید که این داروها را طی زمان مشخص چند روز تا چند هفته استفاده نمایید تا حداکثر اثربخشی خود را نشان دهند. برعکس انواع خوراکی، این داروهای استنشاقی به نسبت عوارض جانبی کمتری دارند و معمولا مصرف طولانی مدت آن
ها بدون خطر است. این دسته از داروهای درمان آسم شامل موارد زیر است:
- فلوتیکازون
- بودزونید
- فلونیزولید
- سیکلزونید
- بکلومتازون
- مومتازون
- سالبوتامول
- سالمترول
- فورمترول
2.مهارکننده های لکوترین ها
در تعدادی از مبتلایان مصرف این داروها باعث ایجاد علایم روانی مانند تحریک پذیری، آشفتگی، توهم، افسردگی و افکار خودکشی می شود. در صورت بروز هر واکنش غیرمعمول با مصرف این داروها حتما به پزشک مراجعه کنید. این دسته از داروهای درمان آسم دسته شامل موارد زیر است:
- مونته لوکاست
- زافیرلوکاست
- زیلتون
- آگونیست های گیرنده بتای کوتاه اثر یا داروهای سریع اثر
نتایج تعدادی از پژوهش ها ثابت کرده است که این داروهای درمان آسم می توانند احتمال بروز حملات آسم را افزایش دهند، بنابراین باید این داروها را تنها همراه با داروهای کورتیکواستروئید استنشاقی استفاده کرد. استفاده از
این داروها بیشتر برای کاهش علائم در حملات آسمی است. داروهای کوتاه اثر به دو دسته تقسیم می شوند:
1.داروهای استنشاقی که به سرعت مسیرهای تنفسی را باز می کنند.
- آلبوترول
- لوالبوترول
- پریبوترول
2.استنشاقی ترکیبی
ایپراتروپیوم از داروهای درمان آسم استنشاقی ترکیبی فوق العاده است که به سرعت اثر کرده و فورا عضلات راه های هوایی را شل می کند و باعث راحت تر شدن تنفس می شود. این متود درمان آسم بیشتر در درمان آمفیزم و برونشیت های مزمن استفاده می شود اما در برخی موارد برای درمان حملات آسم نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
داروهای بی خطر برای درمان آسم در دوران بارداری کدامند؟
زنان در دوران بارداری شرایط حساسی را از نظر تغییرات هورمونی تجربه می کنند. به همین دلیل استفاده از داروهای مختلف می تواند برای آن ها خطرناک باشد و سلامت خودشان و جنین را تهدید کند. این موضوع باعث شد تا دانشمندان تحقیقات گسترده
ای را برای پیدا کردن بهترین راه درمان آسم در زنان باردار آغاز کنند. نتیجه تحقیقات نشان داد دو مورد از داروهای درمان آسم علاوه بر برطرف کردن حملات آسمی، کمترین خطر را برای جنین دارند.
- کورتیکواستروئیدهای استنشاقی که ترجیحا بهتر است سالبوتامول باشد.
- تئوفیلین که شاید موثرین راه درمان آسم نباشد اما کمترین خطر را برای جنین ایجاد می کند.
در مورد بی خطر بودن داروهایی مانند آگونیستهای طولانیاثر، داروهای ضد لوکوترین و داروهای ضد ایمنوگلوبولین اطلاعات کمتری وجود دارد. در صورت لزوم به مصرف کورتیکواستروئید خوراکی، بهتر است از پردنیزون استفاده شود؛ چرا که این دارو
توسط کبد جنین به پردنیزولون فعال تبدیل نشده و در نتیجه کودک از اثرات سمی دارو در امان می ماند.
در صورت مواجه شدن با عوارض جانبی داروهای ضد آسم چه باید کرد؟
در حال حاضر بهترین راه برای درمان آسم، استفاده از دارو است. این داروها اثرات مختلفی دارند اما سوال اساسی که بسیار از مردم دارند این است که به کمک این داروها آیا آسم قابل درمان است؟. در پاسخ به
این سوال باید گفت آسم یک بیماری خاص است که در آن اختلالات نورولوژیک هم نقش دارند. اختلالات عصبی باعث شده اند تا درمان آسم تا حدی مشکل باشد. اکثر داروها تنها می توانند بخشی از مشکلات عصبی را
برطرف یا کاهش دهند که در نتیجه آن علائم تا حدودی کاهش می یابد. بعد از آن که جواب سوال آیا آسم قابل درمان است؟ را یافتیم باید به این موضوع بپردازیم که اگر دارویی را مصرف و با عوارض جانبی آن مواجه شدیم، چه باید بکنیم. ابتدا
باید بدانید که عوارض جانبی عمومی که بعد از مصرف داروهای درمان آسم ایجاد می شوند، کدامند.
- ضعف
- گیجی
- خستگی
- تب
- سردرد
- احتقان بینی
- درد شکم
- سوهاضمه
- گاستروآنتریت که بسیاری از مردم می پرسند: آیا آسم قابل درمان است؟ که ما تن به مصرف این داروها بدهیم.
- سرفه
- بثورات جلدی
- درد دندان که ناشی به تحریک اعصاب مشترک است.
- بی قراری
- تحریک پذیری
- مشکلات خواب که فرد را به شدت آزار می دهد.
- استفراغ
- ضربان تند یا نامنظم قلب
- تشنج که در موارد اندکی بروز می کند. آمار نشان می دهند گمتر از 1 درصد تشنج ناشی از مصرف داروهای درمان آسم مشاهده شده است.
حالا که تقریبا عوارض جانبی داروهای ضدآسم را می دانید، اگر با آن ها مواجه شدید، بهترین کار این است که چند ساعت صبر کنید. اگر عارضه ایجاد شده برطرف شد شما می توانید از آن دارو برای درمان آسم خود، مجددا استفاده کنید اما اگر عارضه رفته رفته شدیدتر شد حتما باید به پزشک مراجعه کنید. این موضوع را حتما جدی بگیرید؛ چرا که برخی از عارضه ها به شدت خطرناک هستند و می توانند
جان فرد را به خطر بیندازند.
قهوه و درمان آسم
عوارض شدید داروهای شیمیایی موجود در بازار باعث شده است بیماران برای درمان آسم خود به سمت استفاده از داروهای گیاهی سوق داده شوند. درمان تمام بیماری ها در طبیعت وجود دارد و اگر فردی اطلاعات
کافی در مورد گیاهان دارویی داشته باشد، می تواند درمان بیماری خود را از دل طبیعت پیدا کند. همان گونه که قبلا هم اشاره کردیم قهوه یکی از موثرین درمان های طبیعی برای آسم است.
ممکن است در سایت ها و مقالات مختلف به موضوع درمان آسم با قهوه برخورده باشد و این سوال در ذهنتان ایجاد شده است که به کمک قهوه آیا آسم قابل درمان است؟. اگرچه قهوه نسبت به بسیاری از داروهای
شیمیایی اثربخشی بهتری دارد اما مکانیسم عملکرد آن بسیار مشابه آن ها است و در حقیقت تنها می تواند علائم بیماری را تا حد زیادی کاهش دهد. قبلا اشاره کردیم که در آسم تغییرات ژنتیکی هم نقش دارند که قهوه در درمان آن ها ناتوان است. با
این حال طبق نشریه فرانسوا گارسیون فرانسه، قهوه در کنار عسل در صدر بهترین داروهای طبیعی برای درمان بیماری های مختلف قرار دارد. قهوه با کاهش چشمگیر علائم آسم توانسته است به خوبی به سوال آیا آسم قابل درمان است؟، پاسخ مثبت بدهد.
آیا شما هم مبتلا به آسم مقاوم به دارو هستید؟
آسم، ناشی از تحریک عصبی و تنگی ماهیچه های تنفسی است که در افراد مختلف به شکل های گوناگونی بروز می کند. یک نوع از آسم که در شرایط حاد بروز می کند، آسم مقاوم به دارو است که شما به هیچ طریقی قادر به مهار آن حتی با بهترین درمان آسم هم نیستید. درمان آسم مقاوم به دارو مشکلی است که باعث توقف بسیاری از تحقیقات دارویی شده است. اخیرا یک روش جدید معرفی شده است که توانایی بالایی در درمان آسم مقاوم به دارو دارد.
ترموپلاستی یکی از روش های جدید درمان آسم است که توسط فوق تخصصان ریه بیمارستان مسیح دانشوری انجام شد. این روش که با اطمینان می توان از آن به عنوان بهترین درمان آسم نام برد، هم اکنون در حال درمان بسیاری از بیماران است. دکتر عاطفه عابدینی محقق این پروژه با بیان اینکه ترموپلاستی در جهان از 5 سال اخیر اجازه کار پیدا کرد، اشاره کرد: این روش
درمان برای اولین بار در بخش برونکوسکوپی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری در سطح ایران بر روی بیمار مبتلا به آسم مورد استفاده قرار گرفت. این روش درمان آسم با کمک گیری از تکنولوژی و روش
رادیوفرکونسی با ایجاد 18 الی 20 وات گرما باعث از بین رفتن عضلات صاف اطراف برونش در افراد مبتلا به آسم می شود که این رویداد موجب گشاد شدن راه های هوایی و درمان آسم می گردد. از ویژگی های ترموپلاستی به عنوان
بهترین درمان آسم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تعدد جلسات درمان کم است
- طولانی نبوده و قابل انجام برای کل ریه است
- نیاز بیمار به دارو کم می شود.
- کیفیت زندگی بهتر می شود.
- تعداد حملات آسم و تعداد بستری کاهش می یابد.
درمان آسم با کمک نقشه ریه فرد چگونه انجام می شود؟
محققان بریتانیایی برای نخستین بار توانستند یک نقشه جامع از ریه را در مقیاس بزرگ ارائه دهند. این دانشمندان برای نخستین بار، از ریه و راه های هوایی آن، هم در انسان های سالم و هم در انسان های مبتلا به آسم نقشه برداری کردند. آنها
توانستند با کمک این نقشه، هویت هر یاخته را نشان دهند و نخستین نقشه سلولی ریه را تهیه کنند. آن ها همچنین توانستند یاخته جدیدی را کشف کنند که ماده مخاطی را در بیماران مبتلا به آسم تولید می کند.
این سلولی به قدری کارآمد بود که مدیکال اکسپرس از آن به عنوان بهترین درمان آسم یاد می کند. پروفسور رابرت لابروم که محقق اصلی این پروژه است می گوید این درمان شاید بتواند مشکلات حملات آسم را
برطرف کند؛ اما نمی توان به اشتباه آن را به سرعت وارد چرخه درمانی کرد؛ چرا که ما در حال استفاده از یک سلول بیگانه هستیم و از عکس العمل های واکنش گرای آن اطلاعاتی کاملی نداریم. گاردین به این موضوع اشاره می کند که این مورد از این
منظر بهترین درمان آسم است که با توجه به نقشه ریه طراحی شده است. نقشه ریه تفاوت های میان مسیرهای هوایی ریه را هم در انسانهای سالم و هم در انسان های
مبتلا به آسم نشان می دهد و نحوه ارتباط یاخته ها را با یکدیگر مشخص می کند.
درمان آسم با دستگاه نبولایزر
در این شیوه، متخصص دستور به تهیه دستگاه نبولایزر می دهد. این وسیله یکی از معروف ترین وسایل تجهیزات پزشکی است که به سادگی در فروشگاه های لوازم طبی یافت می شود. شاید این دستگاه بهترین درمان آسم نباشد؛ اما روند درمان را برای بیماران با حملات شدید آسم بسیار آسان می کند. اساسی ترین عملکرد این دستگاه این است که به کمک آن، انواع داروها را می توان به صورت استنشاقی به ریه های
بیمار منتقل کرد.
به این شکل که حدود معینی از داروی تجویز شده؛ درون دستگاه ریخته شده سپس بیمار ماسک مخصوص را روی دهان و بینی خود گذاشته و داروی مورد نظر را استنشاق می کند. به علت آن که این وسیله به صورت مستقیم روی تنفس بیمار تاثیر گذار است،
قبل از استفاده از آن باید به خوبی شست و شو و ضد عفونی شده باشد؛ چرا که هر آلودگی موجود در این وسیله، به صورت مستقیم وارد ریه بیمار می شود که نه تنها به درمان کمک نخواهد شد؛ بلکه ممکن است علائم شدیدتر شود. به دلیل وجود برخی
دیگر از انواع بهترین درمان آسم، در حال حاضر این دستگاه طرفداران زیادی ندارد، اما هنوز هم کارایی بالایی در برطرف کردن علائم، حملات و درمان آسم دارد.
اگر دچار حمله آسم شدید چه کاری باید انجام دهید؟
اگر شما احساس شروع یک حمله آسم را دارید، سریعا بنشینید و سعی کنید تنفس ملایم و منظم داشته باشید. اگر بتوانید اوضاع را مدیریت کنید، درمان آسم را انجام داده اید. سعی کنید از
اسپری استنشاقی خود هر 35 - 55 ثانیه، یک اسپری و حداکثر 12 پاف استفاده نمایید. اگر اسپری ندارید و یا آن را در محلی جای گذاشته اید، سعی کنید خود را به نزدیک ترین مرکز درمانی برسانید. درمان آسم به توجه شما به موارد زیر بستگی دارد، پس به آن ها توجه کنید.
- پس از حمله آسم باید در عرض 24 ساعت به متخصص مراجعه کنید؛ حتی اگر شما برای حمله آسم خود در یک بیمارستان تحت درمان قرار دارید.
- نسبت به علائم اولیه و یا نیاز به استفاده از داروی استنشاقی درمان آسم بی توجه نباشید و از انجام کارهایی که سبب شروع آسم می شود، دوری نمایید.
- در زمان حمله، تنها درمان آسم، آرام بودن و استفاده از داروی استنشاقی مناسب است.

درمان سریع حمله آسم چیست؟
بهترین کار این است که برای درمان آسم خود به اورژانس بروید. آن جا متخصصین با بررسی شدت حمله، داروی مناسب را برای شما تجویز می کنند. علی رغم این که روش های سنتی مانند نوشیدن قهوه و خوردن
عسل در هنگام حمله هنوز هم موثر هستند؛ اما درمان آسم و حملات آن نیستند. توجه داشته باشید که در هنگام حمله، شما نیاز به داروی سریع الاثر دارید، پس حتما به اورژانس بروید و یا
داروهایی که قبلا پزشک بهتان داده است را مصرف کنید. معمولا درمان آسم به کمک یکی از گروه های دارویی زیر صورت می گیرد:
- داروی بتاآگونیست کوتاه اثر
این دارو به سرعت مسیرهای هوایی را باز می کند و امکان تنفس سریع را برایتان فراهم می کند. بهتر است این داروها با نبولایزر استفاده شوند. این دستگاه، دارو را تبدیل به یک غبار می نماید که در عمق ریه های شما استنشاق می شوند.
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی
اگر چه عموما این شکل دارو را خوراکی می گویند؛ اما می توان آن را به صورت وریدی نیز استفاده نمود. تاثیر اصلی این دارو کاهش التهاب ناشی از آسم بوده و درمان آسم را برای شما ایجاد می کند.
- ایپراتروپیوم
گاهی اوقات به عنوان یک برونکودیلاتور استفاده می شود. ایپراتروپیوم برای درمان حملات شدید آسم است.
راه حل سریع درمان حملات آسم چیست؟
راه دیگری که در هنگام حملات آسم مورد توجه است، لوله گذاری نام دارد. در این روش تهویه مکانیکی از اکسیژن صورت می گیرد. برای درمان آسم پزشک یک لوله تنفسی را در گلو شما قرار دهد سپس، یک
ماشین به شما در فرآیند تنفس کمک می کند؛ در حالی که به شما داروهای اضافی برای کنترل آسم داده می شود. توصیه می شود بعد از لوله گذاری در منزل، مصرف قهوه را بیشتر کنید تا روند درمان و بهبودی سریع تر طی شود.
چرا درمان سریع آسم بدون تشخیص صحیح، امکان پذیر نیست؟
مهم ترین قدم در در درمان آسم، شناسایی نوع آسم، شدت حملات آن و میزان پاسخگویی آن به داروها است. اگر بدون در نظر گرفتن این موضوعات مصرف دارویی شروع شود، در بسیاری از موارد شاهد شدیدتر شدن
بیماری خواهیم بود. آزمایش های تشخیصی برای پی بردن به شدت بیماری آسم برای پزشکان اهمیت زیادی دارند. موارد زیر مهم ترین راه های تعیین شدت، نوع آسم و عملکرد ریوی هستن:
- معاینه فیزیکی
برای تشخیص دادن بیماری آسم از سایر بیماری های ریوی مانند التهاب های تنفسی یا بیماری ریوی انسدادی مزمن و انتخاب یک روش مناسب برای درمان آسم
- اسپیرومتری
این تست میزان تنگ شدن مسیرهای تنفسی را با بررسی میزان هوای خارج شده از ریه ها پس از یک نفس عمیق و سرعت خارج کردن هوا در زمان بازدم تخمین می زند. این روش و بعد از مصرف برونکودیلاتورها مانند آلبوترول برای باز شدن مسیرهای هوایی
انجام می شوند.
- پیک فلو
پیک فلومتر یک دستگاه ساده است که دشواری تنفس شما را اندازه گیری می کند. اگر رقمی که نشان داده می شود توسط دستگاه پایین تر از حد طبیعی باشد، نشان دهنده این است که عملکرد ریه های شما مناسب نیست و بیماری آسم شما شدیدتر شده است
و باید هر چه زودتر اقداماتی برای درمان آسم صورت گیرد.
تصمیمات آنی زیر چگونه بر درمان حملات آسم موثر است؟
تا چند سال پیش تصور عمومی اکثر دانشمندان برای درمان آسم مبتنی بر استفاده از داروهای شیمیایی بود؛ اما امروزه نتایج تحقیقات، نظر آن ها را به طور کل تغییر داده است. امروزه تمامی روش
های درمان آسم بر مبنای پیشگیری و استفاده از داروهای گیاهی هستند. راهبردهای مدیریت آسم از نظر دانشمندان اینگونه توصیف می شود:
- تغییر محیط
به طور معمول، وقتی مواد آلرژی زا یا سمی هوای محیط شما را پر نماید، حملات آسم می تواند رخ دهد. اگر شما از علت حمله آگاه هستید، سعی نکنید خودتان را در معرض این مکان قرار ندهید و یا بلافاصله پس از حمله حرکت نکنید.
- جرعه جرعه قهوه بنوشید
هنگام ابتلا به آسم، رژیم غذایی مناسب داشته باشید. کافئین و تئوفیلین متابولیزه شده در پیشگیری و درمان آسم به دلیل شل کردن راه های هوایی موثر هستند. اما قهوه را در حد متعادل بنوشید. بیش
از دو فنجان در یک زمان نخورید. مصرف اضافی ممکن است ضربان قلب را سریع کند. بیشتر روش های درمان آسم از قهوه به عنوان مکمل بهره می برند.
- ورزش تنفس انجام دهید
سعی کنید با تمرین تعداد تنفس خود را منظم کنید. این مورد یک درمان آسم نیست و از گذشته ای دور در درمان این بیماری کاربرد داشته است.
- اعمال فشار بر نقاط فشاری
یک راه سریع برای درمان، فشار بر روی نقاط فشاری برای چند دقیقه متوالی در یک زمان است. این کار سبب شل شدن عضلات می شود. نقاط فشاری شامل قسمت جلوی داخل شانه و لبه های بیرونی چین آرنج هستند.
- منیزیم مصرف کنید
شما می توانید از پزشک خود در مورد مصرف منیزیم سوال نمایید. منیزیم می تواند به کاهش فشار کمک کند، زیرا سبب ریلاکس شدن لوله های تنفس می شود. این عملکرد دقیقا مشابه اکثر روش های درمان آسم است.

جدیدترین داروی2022 درمان آسم چه نام دارد؟
طبق ادعاهای اخیر گاردین، گویا داروی جدیدی که داروسازها برای درمان و کنترل بیماری های تنفسی از جمله آسم تولید کرده اند، غوغایی در بازار دارو به پا کرده و مورد استقبال بیماران قرار گرفته است. گاردین نوشته به گفته پزشکان،
بیماری آسم در 30 سال اخیر تغییرات فراوانی داشته است. با این حساب باید جدیدترین درمان آسم با داروهای مناسب و قوی با این تغییر و تحولات تجویز شود.
داروسازان ادعا کرده اند قرص جدید می تواند انقلابی در درمان آسم های حاد و مزمن به وجود آورد. به گزارش نشریات انگلیسی، چیزی حدود 700 هزار بیمار مبتلا به آسم در بریتانیا زندگی می کنند که بسیاری از آن ها از حملات شدید این بیماری
رنج می برند و دائما به دنبال درمان آسم هستند تا شاید این درمان بتواند از شدت مشکلات آن ها بکاهد. قرص هایی که گاردین ادعا به برتری تاثیر درمانی آن ها کرده است، توانسته اند فازهای
آزمایشگاهی خود را با موفقیت طی کنند؛ اما در نمونه های انسانی چند مورد واکنش های شدید مشاهده شده است که محققان در حال رفع آن هستند و به زودی این قرص ها هم به عنوان درمان آسم وارد بازار می شوند.
چرا گاهی هیچ روش درمانی برای بیمار مبتلا به آسم راهگشا نیست؟
این بیماری، یک مشکل تنفسی مزمن است که به سختی تنفس، سرفه، خس خس سینه و کم شدن حجم های تنفسی منجر می شود. در حقیقت، آسم، در اثر تورم لوله هایی ایجاد می شود که هوا را به داخل و خارج از ریه می برند و دریافت اکسیژن کافی را دشوار
می سازد. اگرچه این بیماری عموما با کمک دارو قابل کنترل است؛ اما می تواند به بروز مشکلات دائمی منجر شود. آسم تنها یک بیماری ساده تنفسی نیست که تنها عامل دخیل در آن مجاری هوایی باشند.
در آسم، اختلالات ژنتیکی و مالفرومیتی های عصبی هم نقش دارند. تداخل این عوامل، درمان آسم را با مشکلاتی همراه ساخته است. در بیماران مبتلا به این بیماری تنفسی، برای اثبات وجود انسداد راه
های هوایی، بایستی آنالیز حداکثر جریان یا اسپیرومتری انجام شود. در صورت مشاهده دیسترس تنفسی، بایستی پالس اکسی متری هم استفاده شود. تلاش های زیادی برای درمان آسم صورت گرفته است؛ اما اکثر آن
ها ناموفق بوده و یا تنها روی گروه خاصی اثر بهینه را ایجاد می کنند. محققان درمان آسم را اگر عوامل ژنی و عصبی در آن نقش نداشتند، امکان پذیر می دانستند؛ اما متاسفانه تداخل این عوامل، کار را سخت کرده و باعث پس زده
شدن درمان های متعدد توسط بیمار می شوند.
نتایج امیدوار کننده آزمایش ها برای درمان قطعی آسم
اگرچه در حال حاضر هنوز هم درمان آسم امکان پذیر نیست و بیماران رنج زیادی را تحمل می کنند؛ اما نتایج امیدوار کننده ای از تحقیقات مختلف حاصل شده اند که اگر به بالین وارد شوند، قطعا آسم را برای
همیشه از بین خواهند برد.
- محققان مؤسسه ولکام سنگر بریتانیا برای بررسی یاخته های ریه سالم و راه های هوایی آن، نمونههای به دست آمده از 20 داوطلب را مورد بررسی قرار دادند. آنها بیش از 78 هزار یاخته را در سه ناحیه متفاوت ریه تحلیل کردند و توانستند ژن های فعال در هر یاخته را مشاهده کرده و نوع خاص هر سلول را شناسایی کنند.
- این محققان در مرحله بعد تحقیق خود، یاخته های متفاوت و فعالیت آن ها را در نمونه های به دست آمده از ریه بیمار مبتلا به آسم شناسایی کردند و دریافتند یکی از علائم آسم، تولید بیش از حد ماده مخاطی است؛ اما سلول هایی که در این کار نقش دارند، ناشناخته بودند. دانشمندان در این بررسی توانستند سلول جدیدی را کشف کنند که پیش از این شناسایی نشده بود و درمان آسم را امکان پذیر می ساخت.
- این تحقیق، تفاوت های بارزی را میان ریه افراد سالم و افراد مبتلا به آسم و همچنین نحوه ارتباط یاخته ها با یکدیگر نشان داد. ریه افراد مبتلا به این بیماری، مقدار بیشتری از سلولهای ملتهب موسوم به تی اچ 2 را در خود داشت که سیگنال های یاخته ای بسیاری را ارسال می کردند.
- دانشمندان با کمک تی اچ 2 ها توانستند داروهایی را هم تولید کنند که درمان آسم را تاحدی در موش ها امکان پذیر کردند؛ اما داروی حاصل مشکلاتی داشت که تلاش ها برای رفع آن ها ادامه دارد.
داروی جدید درمان آسم چه زمانی به بازار عرضه می شود؟
دو سال پیش در نشریه ژونال مدیسین مقاله ای منتشر شد که در آن نوشته بود یک داروی شگفت آور، توانسته به مبتلایان به آسم کمک فراوانی کند. تحقیقات برای تعیین ماهیت این دارو شروع شد و چیزی طول نکشید که حقیقت آن به اثبات رسید. این مقاله
توسط محققان دانشگاه لستر و دکتر سامانتا واکر نوشته شده بود.
دکتر واکر در مصاحبه ای اعلام کرد:«آزمایش های اولیه بر روی بیمارانی صورت گرفته که در مراحل پیشرفته آسم قرار دارند و شدت این بیماری در آن ها بالاتر از سایر مبتلایان بوده است. اما دارو روی آن ها به خوبی جواب داده و کاهش علائم آن ها
را شاهد بوده ایم که این موضوع خبر خوبی برای درمان آسم است.». این دارو قرار است به زودی با نام Fevipiprant و به شکل قرص به بازار عرضه شود تا درمان آسم را تحقق بخشد.
منظور از آسم آلرژیک چیست؟
حتما تاکنون اسم آسم آلرژیک را شنیده اید و برایتان سوال شده است که آسم الرژیک چیست و چه تفاوتی با آسم های دیگر دارد. در حقیقت آسم آلرژیک، نوعی آسم است که به دلیل ریکت های آلرژنی ایجاد می شود. اگر به دلیل آلرژی به سختی تنفس می
کنید، ممکن است که به آسم ناشی از آلرژی مبتلا شده باشید. افرادی که از آسم آلرژیک رنج می برند، معمولا بعد از بوییدن چیزهای مختلف ها از جمله گرده گل، علائم در آن ها آشکار خواهد شد.
بنیاد آسم و آلرژی امریکا اعلام کرده است که بیش از نیمی از افرادی که مبتلا به آسم هستند، آسم آن ها از نوع آلرژیک است. آسم آلرژیک در بیشتر موارد قابل درمان است و جای نگرانی ندارد. در واقع اگر بخواهیم بهتر توضیح دهیم که آسم آلرژیک
چیست، باید بگوییم در این آسم، عوامل محرک مثل گرده گل که آلرژن نام دارند وارد سیستم تنفسی شما می شوند. با ورود این محرک ها، سیستم ایمنی بدن تحریک می شود تا سدی محکم را برای حفاظت از بدن ایجاد کند.
در واقع سیستم ایمنی، گرده های گل را یک عامل بیگانه و خطرناک تلقی می کند و سعی می کند آن ها را نابود کند. ترشح هیستامین در بدن، واکنش های آلرژیک را ایجاد می کند که یکی از آن ها، تنگ شدن مسیرهای هوایی است. با تنگی نایژک ها، علائم
آسم آلرژیک بروز می کند.
آزمایشات تشخیصی مهم برای پی بردن به آسم آلرژیک
خوبی آسم آلرژیک این است که حملات آسم در هر شرایطی فرد را تهدید نمی کنند. برای آن که بهتر بفهمیم آسم الرژیک چیست و آیا بیمار با آن رو به رو است یا با شکل های دیگر آسم، باید یکی از آزمایشات تشخیصی زیر را انجام دهیم:
- تست متاکولین
متاکولین به عنوان یک محرک شناخته می شود که استفاده از آن به صورت تنفسی باعث تنگ شدن خفیف راه های هوایی می شود. اگر بدن شما به این ماده واکنش نشان دهد، احتمال اینکه مبتلا به آسم باشید، وجود دارد. این تست به خوبی نشان می دهد که
عملکرد آسم الرژیک چیست و چگونه فرد درگیر شده است.
- تست نیتریک اکساید
این تست، مقدار اکسیدهای نیتروژن را در تنفس شما اندازه گیری می کند. البته این آزمایش تشخیصی خیلی معمول و در دسترس نیست. زمانی که مسیرهای تنفسی شما ملتهب شده باشد، مقدار اکسیدهای نیتروژن در هوای بازدمی شما بالاتر از حد طبیعی می
رود. این تست مقدمه ای برای درمان آسم است.
- تصویربرداری پزشکی
تصویر CT-Scan از ریه ها و سینوس ها می تواند نشان دهنده هرگونه اختلال ساختاری یا بیماری باشد که می تواند منجر به ایجاد یا تشدید مشکلات تنفسی شود. در تصویربرداری ها، به خصوص سی تی اسکن به خوبی می بینیم عملکرد آسم آلرژیک چیست و
میزان پیشرفت آن چگونه است.
- تست های آلرژی
تست های آلرژی می توانند از طریق تست پوستی یا آزمایش خون انجام گیرد. آزمایشات آلرژی می توانند حساسیت به حیوانات خانگی، گردوخاک، قارچ ها و گرده گل ها را نشان دهند. تشخیص محرک های حساسیت زا برای آسم مهم است و لازم است در این موارد
توصیه های ایمونوتراپی آلرژن برای بیمار به کار گرفته شود تا درمان آسم بهتر انجام پذیرد.
- تست ائوزینوفیل
در این تست، میزان ائوزونوفیل های خلط اندازه گیری می شود. ائوزونوفیل ها، سلول های ایمنی هستند که در حساسیت و آلرژی ها فعال می شوند. اگر میزان آن ها در این تست زیاد بود، ما متوجه می شویم که آسم از نوع آلرژیک است. جالب است بدانید
دانشمندان ابتدا به کمک این تست توانستند بفهمند آسم آلرژیک چیست و چه تمایزی با سایر آسم ها دارد.

آسم ورزشی به چه آسمی گفته می شود؟
آسم ورزشی یا آسم ناشی از ورزش، یعنی مشاهده و ایجاد علائم بیماری تنگی نفس به دلیل انجام فعالیت ورزشی شدید و طولانی مدت که فشار زیادی بر سیستم های مختلف بدن وارد می آورد. اگرچه زندگی امروزی و مشغله های کاری بسیاری را از ورزش و
تحرک باز داشته است؛ اما بسیاری را هم به تحرک بیشتر تشویق کره است.
به همین دلیل لازم است که شما بدانید آسم ورزشی چیست و چه علائمی را از خود بروز می دهد. اگر بخواهیم واضح تر بیان کنیم، علت اصلی ایجاد آسم ورزشی وابسته به دو عامل یعنی خود فرد و نحوه ورزش او است. ممکن است فرد به دلیل مشکلات
مکانیسمی در فعالیت های خیلی کم هم علائمی از آسم را از خود بروز دهد؛ اما گاهی فرد در انتخاب ورزش و مدت زمان آن زیاده روی می کند که در هر دو صورت به آسم ورزشی مبتلا می شود. این توضیح بهترین شرح برای القای مفهوم آسم ورزشی چیست،
خواهد بود.
ورزش چگونه باعث آسم می شود؟
در تنفس عادی، مخاط نای باعث گرم و مرطوب شدن هوای وارد شده، می شود. بیشتر افرادی که زمان فعالیت از راه دهان نفس می کشند، هوای سرد و خشک تری را استنشاق می کنند. در آسم ورزشی، ماهیچه های اطراف راه های تنفسی که نسبت به
تغییرات دما و رطوبت حساس هستند با انقباض خود واکنش نشان می دهند.
این انقباض باعث تنگ شدن راه تنفسی شده و در نتیجه عود کردن آسم را در پی دارد. برخی از مردم زمانی که متوجه می شوند آسم ورزشی دارند، شوکه می شوند و دائما میپرسند که آسم ورزشی چیست و تا چه اندازه خطرناک است. آسم ورزشی حالت خاصی
از تنگی نفس ناپایدار مقطعی است که اگر روند تحریک ماهیچه های نای ادامه دار نباشد، بعد از مدتی خوب می شود. البته تحریک متداوم ماهیچه ها نه تنها به درمان آسم ورزشی کمکی نخواهد کرد؛ بلکه
باعث تشدید آن و حتی در مواردی موجب ایجاد آسم دائمی می شود.
علائم آسم ورزشی چیست؟
ممکن است شما مدت طولانی با آسم ورزشی درگیر باشید؛ اما اطلاعی از آن نداشته باشید. اطلاع از علائم، روند درمان آسم ورزشی را تسریع می کند. به طور عمومی نشانه های افت آسم 10 تا 25 دقیقه بعد
از شروع و یا 10 تا 15 دقیقه بعد از اتمام ورزش مشاهده می شوند. اگر به هر یک از این حالات دچار شده اید، به پزشک مراجعه کنید.
- سرفه کردن
- تنگ شدن قفسه سینه
- خس خس کردن
- تنفس کوتاه و مقطع
- خستگی غیرعادی هنگام ورزش
درمان آسم ورزشی چگونه امکان پذیر است؟
اگرچه درمان آسم ورزشی موارد خاصی را شامل نمی شود؛ اما برخی دوست دارند برای برطرف شدن سریع علائم دارو مصرف کنند. مصرف دارو برای درمان این شکل از آسم هم حتما باید زیر نظر پزشک
باشد. پیشگیری دارویی با استفاده از داروهای استنشاقی پیش از انجام فعالیت ورزشی صورت می پذیرد. برای این منظور بهترین داروها برای درمان آسم ورزشی داروهای بتاآگونیست هستند.
معمولا متناسب با مدت ورزش و فاصله باقی مانده تا شروع ورزش از داروهای طویل اثر و یا سریعالاثر استفاده می شود. این داروها هم برالی درمان و هم جهت پیشگیری مؤثر هستند. از مزایای این داروها، استفاده استنشاقی آن ها است و
استفاده خوراکی از آن ها در فعالیت های حرفه ای ممنوع است. استفاده از تمام داروهای شیمیایی و حتی گیاهی موجود برای درمان آسم ورزشی بدون نظر پزشک ممنوعیت دارد. داروهای آسم حتی
ممکن است واکنش های شدید ایجاد کنند؛ پس، از مصرف خودسرانه آنها بپرهیزید. بسیاری از پزشکان معتقدند بهترین درمان، پیشگیری است؛ پس بهتر است با رعایت برخی از نکات خود را از گرفتار شدن به این عارضه دور نگه دارید.
کدام ویژگی های آسم در همه گروه های سنی مشترکند؟
علائم آسم در جوانان تفاوت هایی با علائم این بیماری در بزرگسالان دارد. این علائم اگرچه به هم شباهت دارند؛ اما زمینه تشخیص صحیح و درمان آسم را متمایز می سازند. در میان تمام علائم بیماری، مواردی وجود دارند که در هر دو مشترک بوده و حتی می توان آن را در آسم کودکان نیز مشاهده نمود. برخی این موارد را تنها جزو علائم آسم در بزرگسالان می دانند؛ اما این تصور کاملا اشتباه است.
- انسداد راه های تنفسی
در طی تنفس معمولی، عضلاتی که در اطراف راه های هوایی قرار دارند، به حالت استراحت بوده و هوا آزادانه در مجاری حرکت می کند. اما در افراد مبتلا به آسم، مواد حساسیت زا، سرما، ویروس های تنفسی و استارترهای محیطی می توانند موجب سفت شدن عضلات اطراف مجاری هوایی شوند؛ به طوری که هوا دیگر نتواند به طور آزادانه در مجاری حرکت کند. کاهش هوا موجب می شود که بیمار احساس تنگی تنفس کند. یکی از علائم آسم در جوانان که در اثر این موضوع ایجاد می شود، صدای خش خش در هنگام تنفس است.
- التهاب
یکی از علائم آسم به خصوص در بزرگسالان، تورم و التهاب موجود در مجاری تنفسی هست. این التهاب در دراز مدت می تواند زمینه را برای ایجاد سایر مشکلات تنفسی فراهم آورد.
- تحریک پذیری راههای تنفسی
متاسفانه یکی از علائمی که بیماران آسمی را به شدت آزار می دهد، این مورد است. تحریک پذیری باعث می شود که بیمار به کوچکترین محرک های محیطی واکنش شدید نشان دهد. ابتدا تصور می شد که این مورد تنها جزو علائم آسم در بزرگسالان است؛ اما اخیرا آزمایشات نشان داده است که جوانان مبتلا به آسم نیز به شدت با این موضوع درگیر هستند.
بارزترین علائم آسم در جوانان چیست؟
همان گونه که اشاره کردیم، نوع، شدت و علائم آسم در افراد مختلف به شکل های گوناگونی بروز می کند؛ به همین دلیل نمی توانیم گروهی از علائم را به عنوان بارزترین برای همه در نظر بگیریم. ما در این قسمت علائمی از آسم که در طیف بالای 75 درصد بیماران بروز می کند را نام می بریم.
- سرفه
شایع ترین علائم آسم در جوانان بوده که پزشکان معتقدند این مورد برای افراد مبتلا به آسم مفید است و کمک می کند تا کمتر تنگی نفس پیدا کنند؛ مگر اینکه سرفه خشک باشد که در واقع نشانه واکنش به ماده محرک است. در افراد مبتلا به آسم معمولا سرفه در طول شب تشدید می یابد که می تواند منجر به اختلال در خواب شود.
- خس خس در ناحیه قفسه سینه
از دیگر علائم بارز آسم در جوانان است که به دلیل تنگ شدن راه های تنفسی ایجاد می شود. خس خس در میان علائم آسم در جوانان بسیار آزار دهنده می شود و فرد را ملزم به استفاده از روش های مختلف و گاها غیر اصولی درمان آسم می کند.
- احساس گرفتگی شدید در ناحیه قفسه سینه
این مورد به دلایل مختلف از التهاب تا عفونت بروز می کند. این مورد از علائم آسم معمولا با داروهای ضدالتهاب برطرف می شود.
- تنگی نفس
اگر این مورد را بزرگ ترین مشکل بیماران آسمی بدانیم، اغراق نکرده ایم. تنگی تنفس باعث می شود تا فرد قدرت تنفسی خود را از دست بدهد و احساس خفگی به او دست بدهد. در این مورد از علائم آسم در جوانان از داروهای استنشاقی برای بهبود در تنفس و درمان آسم استفاده می شود.
- احساس خستگی به هنگام انجام فعالیت های بدنی و ورزش
احساس خستگی را نمی توان انحصارا جز علائم آسم در جوانان دانست، چرا که بزرگسالان هم گاها با آن درگیر می شوند؛ اما چون جوانان تحرک بیشتری دارند، به دفعات آن را تجربه می کنند. افراد مبتلا به آسم معمولا بسیار سریعتر نسبت به افراد سالم به هنگام انجام ورزش یا فعالیت های بدنی خسته می شوند؛ زیرا در این حالت ریه های فرد نمی تواند اکسیژن کافی برای بدن فراهم نماید.
آیا آسم در میان افراد بزرگسال شایع تر است؟
بعضی از بالغین هستند که در دوران کودکی و نوجوانی نیز مبتلا به آسم بوده اند و در این سن دوباره نشانه های بیماری بازگشته است. بعضی نیز امکان دارد در همان سن تازه به آسم مبتلا شده باشند . درمان آسم و علائم شبیه آسم در میان بالغین بسیار شایع است. بیش از 25 درصد افراد بالای 64 سال که در دو تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفته اند، دارای درجاتی از علائم شایع بودند.
علائم آسم در بزرگسالان به سن و شدت بیماری آن ها وابسته است. ممکن است فردی با آسم خفیف سال های زندگی کند و حتی یک مورد دارو هم مصرف نکند؛ اما فرد دیگر با اینکه تنها یک سال است به آسم مبتلا شده، ولی باید تعداد زیادی دارو برای تسکین مشکلات تنفسی خود استفاده کند. گاهی اوقات افتراق آسم از سایر بیماری های تنفسی در بزرگسالان برای پزشک هم مشکل است. معمولا علائم آسم در حالت طبیعی در بزرگسالان نگران کننده نیست. آن چیزی که واقعا باعث نگرانی در مورد افراد بزرگسال مبتلا به آسم می شود، روند پیشرفت بیماری آن ها و چگونگی درمان آسم است. این روند ممکن است باعث تبدیل آسم به آمفیزم و برونشیت بشود.

شایع ترین علائم آسم در بزرگسالان چیست؟
مشابه علائم آسم در جوانان، علائمی هم وجود دارد که در بزرگسالان بروز می کنند. اگر چه این علائم تقریبا مشابه با علائم جوانان هست؛ اما شدت تغییر آن ها متفاوت بوده و گاها نگرانی هایی را ایجاد می کنند. از شایع ترین علائم آسم در
بزرگسالان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه های مکرر که ممکن است در طول روز، هنگام شب یا موقع خنده پیش آیند. سرفه در بزرگسالان دیرتر از جوانان برطرف می شود که تا حد زیادی فرد را آزار می دهد.
- بی حالی و کاهش سطح انرژی بدن که فرد را از ادامه فعالیت باز می دارد. این مورد از علائم آسم در بزرگسالان، خیلی کمتر در طیف های دیگر سنی بروز می کند.
- تنفس سریع و سطحی
- احساس ناراحتی و فشار در قفسهی سینه
- ایجاد برخی از صداهای خفیف در هنگام تنفس مانند صدای سوت. این یکی جزو آن دسته از علائم آسم در بزرگسالان است که تنها در 30 درصد مبتلایان بروز می کند. البته این عدد قطعی نیست.
- تاخیر در بهبودی و یا برونشیت پس از ابتلا به عفونت تنفسی
- تنگی نفس، جزو شایع ترین علائم آسم در بزرگسالان است که شدت آن به مراتب از جوانان بیشتر است. این علامت بیماری باعث می شود فرد همیشه اسپری های تنفسی به همراه داشته باشد تا گرفتار حملات آسمی نشود.
- سفت شدن عضلات گردن و قفسه سینه
- مشکل خواب ناشی از تنگی نفس، سرفه یا خس خس کردن
- سرفه یا خس خس کردنی که با عفونت تنفسی، مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا بدتر می شود.
آیا علائم آسم در بزرگسالان نشانه خطر جدی هستند؟
خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی، راه های متعددی برای درمان این بیماری کشف شده اند. این راه ها سبب می شوند تا فرد به سرعت بعد از ابتلا به بیماری در روند درمان آسم قرار گیرد و رفته رفته نشانه
های بهبودی را از خود نشان دهد. توجه داشته باشید که علائم آسم در بزرگسالان نشانه های جدی هستند و باید جدی گرفته شوند. در صورت هرگونه سهل انگاری در روند درمان یا مصرف داروها، شدت بیماری زیادتر شده و حملات آسم چندین برابر می شوند؛
همچنین احتمال ایجاد آمفیزم و برونشیت هم افزایش می یابد.
مهم ترین ویژگی های آسم آلرژیک کدامند؟
- انسداد مجاری هوایی
طی تنفس عادی، عضلاتی که در اطراف مجاری هوایی قرار گرفته اند، به حالت استراحت بوده و هوا آزادانه در مجاری حرکت می کند. اما در افراد مبتلا به آسم آلرژیک، مواد حساسیت زا، سرما، ویروس های تنفسی و کاتالیکهای محیطی می
توانند موجب سفت شدن عضلات اطراف مجاری هوایی شده و هوا دیگر نتواند به طور آزادانه در مجاری حرکت کند. شاید این مورد از علائم آسم آلرژیک را در بیماری های دیگر هم ببینیم اما شدت آن مهم بوده و باید در روند درمان آسم و دیگر بیماری ها مورد توجه قرار گیرد.
- التهاب
افراد مبتلا به آسم، دارای مجاری ریسپرتوری قرمز و متورم هستند. این التهاب در آسیب طولانی مدتی که آسم به ریه ها وارد می کند، نقش دارد و درمان آن، کلید مدیریت بیماری و درمان آسم در بلند
مدت است. التهاب در اکثر بیماری ها دیده می شود؛ اما قرمزی محیطی شکل از علائم آسم آلرژیک است.
- تحریک پذیری
مجاری هوایی افراد مبتلا به آسم بسیار حساس هستند. این حساسیت بالا باعث می شود تا فرد نسبت به کمترین محرک ها از خود واکنش نشان دهد. تحریک پذیری از نمونه منحصر به فرد علائم آسم آلرژیک است که کمتر در بیماری های دیگر دیده می شود.
چگونه علائم اولیه آسم آلرژیک را تشخیص دهیم؟
علائم هشداردهنده، مکانیسم هایی هستند که دقیقا قبل یا با فاصله ی بسیار کمی پس از حملات آسمی روی می دهند. عموما این علائم به اندازه ای شدید نیستند که مانع از انجام فعالیت های طبیعی و روزمره ی فرد شوند؛ اما با شناسایی این
علائم، فرد می تواند حمله ی آسم را متوقف کند یا از تشدید علائم پیشگیری کند و به درمان آسم بپردازد. علائم آسم و آلرژی که هشداردهنده هستند، شامل موارد زیر می شوند:
- سرفهی ادامه دار و پرتکرار به خصوص در شب
- کاهش مشهود رقمی که پیک فلومتر نشان می دهد.
- سختی در تبادل هوا بین محیط و شش ها از دیگر علائم مشهود آسم آلرژیک است.
- احساس خستگی شدید یا ضعف در هنگام فعالیت جسمی
- خس خس یا سرفه در جریان یا پس از فعالیت جسمی
- احساس خستگی، آشفتگی، ناراحتی و تحریک پذیری که در اکثر موارد شاهد آن ها هستیم، از دسته علائم آسم و آلرژی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
- کاهش یا تغییر در مکانیسم فانکشنال ریه
- اصلی ترین چیزی که تشخیص آسم را از آلرژی و سایر بیماری ها تنفسی دشوار می کند، عدم توانایی تمایزدهی میان علائم مختلف آن است. تا زمانی که تشخیص قطعی صورت نپذیرد، درمان آسم هم نمی تواند به خوبی پیش برود.
- در اساس نمای بیماری شناسی و شناخت علائم آمده است که افراد با آسم آلرژیک به دلیل کمبود تنفس، با مشکل خواب رو به رو هستند.
چه علائمی نشان دهنده بدتر شدن آسم آلرژیک هستند؟
اگر علائم اولیه به درستی تشخیص داده نشده و درمان صورت نپذیرد، امکان دارد علائم آسم و آلرژی شدید شوند. با بدتر شدن علائم، فرد ممکن است در انجام کارهای روزمره و خواب دچار مشکل شود. از مواردی که هشدار بدتر شدن علائم آسم آلرژیک
و روند بیماری را می دهند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- سرفههایی که متوقف نمی شوند
- خس خس در نقاط مختلف توراکس
- تنگی قفسه سینه
- تنگی نفس
- داروهایی که قبلا بیشترین کارایی را در برطرف کردن علائم و درمان آسم و آلرژی داشته اند و فرد را از مشکلات تنفسی نجات می داده اند، اکنون دیگر کاربردی ندارند.
لازم به ذکر است که گزینه های بالا طی آزمایش های متعدد به دست آمده اند؛ به همین دلیل نمی توان به طور قطع یکی از آن ها را نشانه بدتر شدن علائم آسم آلرژیک و روند بیماری دانست.
آیا سابقه خانوادگی بر ابتلای اشخاص به آسم آلرژیک تاثیر گذار است؟
پدر یا مادر یا هر دو می توانند سبب ایجاد آسم در شما شوند. ژن ها در حساسیت فرد نسبت به بیماری نقش دارند. تصور می شود که پنج هفتم از کل موارد آسم آلرژیک، وراثتی هستند. براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها،
احتمال ابتلا به آسم در فردی که دارای یک والد مبتلا به آسم است، نسبت به کسی که والد مبتلا به آسم ندارد، سه تا ۶ برابر بیشتر است. همچنین لازم به ذکر است که علائم آسم و آلرژی در افراد با زمینه ژنی شدیدتر خواهد بود و درمان آسم در این افراد به دلیل تداخل ژنی سخت تر است.
- آتوپی و آسم آلرژیک
آتوپی به گرایش ژنتیکی یک فرد برای توسعهی اگزما، رینیت آلرژیک، ورم ملتحمه ی آلرژیک و بیماری تنفسی خاص اشاره دارد. این روند موجب افزایش حساسیت دربرابر مواد حساسیت زای معمولی به ویژه آن هایی که در غذا و هوا وجود دارند، می
شود. برخی از کودکان مبتلا به اگزما یا درماتیت آتوپیک، دچار آسم آلرژیک نیز می شوند. البته مدرک جامعی در مورد شدت علائم آسم آلرژیک در آن ها وجود ندارد.
- آلرژی و آسم
در بیشتر موارد، آلرژی و آسم با هم بروز می کنند و زمینه ساز ایجاد دیگری خواهند بود. آلرژی های داخل خانه می توانند شاخصی از خطر ابتلای یک فرد خانواده به آسم باشند. نتایج یک مطالعه نشان میدهد سطوح اندوتوکسین موجود در گرد و
غبار خانه ارتباط مستقیمی با علائم آسم و آلرژی دارد.
- عوامل محیطی و آسم آلرژیک
شاید پیشرفت علم و ورود تکنولوژی های نوین، جهان را به سمت تحول هدایت کرده باشند؛ اما هر چیز خوبی، بهایی دارد که باید پرداخته شود. جهان صنعتی امروز سبب تولید مقادیر زیادی از آلودگی های محیطی شده است که هر کدام به صورت جدی می
توانند به ارگان ها مختلف بدن ما آسیب وارد کنند. در این میان، ریه ها که پل ارتباطی داخل و خارج هستند، زودتر از سایرین آسیب می بینند. علائم آسم آلرژیک بیش از هرچیزی با عوامل محیطی ارتباط دارند. شناسایی این عوامل روند درمان آسم را تسریع می کند.
علائم آسم و آلرژی چه تفاوتی دارند؟
علائم آسم آلرژیک شامل احساس فشار در قفسه سینه، سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس است. اگر این بیماری به سرعت تحت متودهای درمان آسم قرار نگیرد، علائم می توانند وخیم تر شوند. در مقابل، علائم
آلرژی به نوع آن بستگی دارد. برای مثال، علائم آلرژی غذایی شامل ناراحتی معده، کهیر و در موارد شدید، تورم در مسیر هوا است که مانع از تنفس می شود. آلرژی تنفسی می تواند باعث ایجاد آبریزش یا گرفتگی بینی، عطسه، خارش چشم و ورم
مخاط بینی شود. آلرژی های تماسی باعث ایجاد بثورات پوستی، خارش و کهیر می شوند.
تاثیر مقدار مصرف و دوز در درمان آسم
یکی از مهم ترین چیزها در مورد آسم این است که حتی در زمانی که علائم بیماری با مصرف دارو فروکش می کند یا قطع می شود، مبتلایان به هیچ عنوان نباید بدون نظر پزشک اقدام به کم کردن میزان دارو یا قطع اسپری تجویز شده کنند. آسم یک
بیماری حاد تنفسی است که برای تغییر در فرایند آن باید میزان مصرفی دارو مناسب باشد. پزشکان معمولا با بررسی شرایط بیماری فرد سعی می کنند مناسب ترین دوز مصرف را برای او تجویز کنند.
برخی از بیماران خودسرانه شروع به تغییراتی در الگو مصرف می کنند که به شدت می تواند خطرناک باشد. بیمارانی که کم کم و بدون دستور پزشک مقدار مصرفی داروها را کاهش می دهند، شاهد برگشت آسم با روند شدیدتری در آن ها هستیم به طوری
که داروهای آسم قبلی هم دیگر کارایی لازم را ندارند. یکی از بدترین نتایجی که به دنبال تغییرات خودسرانه در مقدار مصرفی داروها بروز می کند، شروع یا افزایش تعداد حملات آسم است. حملات آسم نشانه ای جدی هستند که هم فرد بیمار را
بسیار آزار می دهند و هم خبر از تشدید بیماری او می دهند. لذا توجه داشته باشید که به هیچ وجه در دوز تجویزی پزشک تغییر ایجاد نکنید و یا برای این تغییرات مصرف حتما نظر یک متخصص در زمینه داروهای آسم را جویا شوید.
فورمترول چیست؟
شمار متعددی از داروهای آسم امروزه توسط شرکت های سراسر دنیا انکودر می شوند. هر کدام از این دارو ها تاثیر معینی در درمان آسم بیماران دارند. یکی از معروف ترین داروهای درمان آسم،
فورمترول است. این دارو عموما به شکل اسپری و یا کپسول حاوی پودر در دسترس است و برای پیشگیری از عوارض ناشی از حملات شدید و انقباض مجاری تنفسی استفاده می شود.
این داور از جمله داروهای شل کننده برونش ها و مجاری تنفسی طولانی اثر به حساب می آید که در بسیاری از کشورها در ردیف اول داروهای آسم قرار دارد. توجه داشته باشید که به هیچ وجه نباید به سراغ مصرف خودسرانه این دارو بروید.
همچنین لازم به ذکر است که فورمترول برای افرادی که گرفتار حملات شدید آسم می شوند، مناسب نیست. مانند سایر داروهای آسم این مورد هم دوز مصرفی معینی نسبت به شدت بیماری دارد و نباید از حد تجاوز شود.
آیا کرومولین سدیم بر درمان آسم حاد موثر است؟
یکی دیگر از انواع رایج داروهای درمان آسم است که اکثر بیماران مبتلا به آسم با آن آشنایی نسبی دارند. این دارو به شکل اسپری و یا کپسول به بازار های مصرفی عرضه می شود و معمولا برای
پیشگیری از عوارض ناشی از آسم به عنوان یک گشاد کننده برونش ها و مجاری تنفسی استفاده می شود. با توجه به آنکه اثرات این دارو دیرتر از داورهای سریع الاثر بروز می یابد، لذا استفاده از آن در مواقع حملات و عوارض حاد آسم مناسب
نیست. این مورد از جمله داروهای آسم است که تولید آن در شرکت های مختلف با تغییر کیفیت همراه است. لذا در هنگام خرید، یک برند نامی را انتخاب کنید.
در چه مواردی پزشک برای بیمار مبتلا به آسم، بکلومتازون تجویز می کند؟
در گروه داروهای استروئیدی قرار می گیرد و برای پیشگیری از بروز علائم و حملات شدید کارایی بالایی دارد. این دارو با کاهش التهاب در برونشها و مجاری می تواند علاوه بر کاهش احساس تنگی نفس، میزان ترشح مخاط را هم کاهش دهد. این
دارو در کشورهای زیادی در صدر داروهای آسم قرار دارد اما در بسیاری از کشورهای نیز با یک رقیب جدی به نام سالبوتامول مواجه است. دقت در میزان مصرف بسیار مهم است؛ چراکه تغییر در الگوی مصرفی این دارو همواره با عوارض جانبی همراه
است.
پردنیزولون چگونه به درمان آسم کمک می کند؟
دارای خاصیت ضدالتهابی و اثر سرکوب دستگاه ایمنی است و کمک می کند تا تورم، قرمزی، خارش، و واکنش های آلرژیک کاهش یابند. همچنین در درمان بیماری های گوناگونی مانند آرتریت، مشکلات پوستی، حساسیت شدید کاربرد دارد. این دارو باید
بعد غذا مصرف شود. درهنگام مصرف این دارو باید مصرف سدیم کم شود ومصرف پتاسیم افزایش پیدا کند. این مورد نسبت به سایر داروهای آسم محدودیت های مصرفی بیشتری دارد. دلیل این محدویدت های هم عوارض متعددی است که برخی از آن ها
عبارتند از:
- پوکی استخوان
- واکنشهای آلرژیک
- سندرم کوشینگ
- آتروفی بافتی
- افزایش فشار خون
- زخم یا خارش و تاخیر در بهبود زخم ها
- تهوع
- بثورات جلدی
- افزایش وزن سریع
مهم ترین عارضه داروهای درمان آسم چیست؟
بزرگ ترین ایراد وارده به داروهای آسم این است که این داروها حاوی حدی بالا از کورتیکواستروئیدهای خوراکی هستند و به مرور می توانند تراکم استخوان را کاهش دهند. تحقیقات نشان می دهد کسانی که 4 بار یا بیشتر کورتیکواستروئید
خوراکی برایشان تجویز شده بود، 5 برابر بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار داشتند.
در بیمارانی که 10 بار یا بیشتر تجویز شده بود، احتمال شکستگی استخوان در آنها دو برابر بود. با این حال هیچ گونه توصیه ای مبنی بر توقف داروهای کنترل کننده بیماری نمی شود. چراکه مزیت درمانی آن ها اهمیت بیشتری نسبت به معایب
دارد. بهترین راه حل برای مصرف داروهای مختلف درمان آسم را محققان دانشگاه ناتینگهام داده اند. این محققان تنها راه را این می دانند که پزشکان باید کمترین دوز این داروها را برای کنترل
بیماری تجویز نمایند.
منظور از آسم خفیف چیست؟
آسم یکی از شایع ترین بیماری های تنفسی است و در اصلاح علمی این گونه تعریف می شود که Athesma عبارت است از اختلال التهابی مزمن مجاری هوایی که بر اثر یک سری عوامل محیطی در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد هستند، ایجاد یا تشدید می شود. این بیماری حاد تنفسی دوره ها و تناوب های خاصی هم دارند که انتخاب روش مناسب برای درمان آسم براساس آنها صورت می پذیرد.
آسم خفیف یکی از انواع این بیماری است که درصد شیوع بیشتری دارند و گاها از حالت های تشدید شده و حملات آسمی، بیشتر بیمار را آزار می دهد. اگر بخواهیم کمی پا را فراتر بگذاریم و سطوح علمی پیشرفته را بررسی کنیم، متوجه می شویم که خود آسم خفیف هم به گروه های دیگر و همچنین زیر گروه های دیگر تقسیم می شود که درک اصطلاحات آن ها برای کسانی که زمینه ای از علوم پزشکی ندارند، بسیار سخت است. با این حال به طور کلی دو گروه بیشتر شناخته شده آسم خفیف را به شما معرفی می کنیم.
- آسم متناوب خفیف
علائم در روز، کمتر یا برابر 2 بار در هفته و علائم در شب، کمتر یا برابر با 2 بار در ماه خود را نشان می دهد. با توجه به تناوب این علائم ممکن است فرد در انجام برخی از کارهای زندگی با مشکل روبه رو شود. درمان آسم خفیف متناوب برخلاف تصورات عامه پسندانه نیاز به دارو دارد.
- آسم پایدار خفیف
علائم بیشتر از 2 بار در هفته و کمتر از 1 بار در روز و علائم در شب بیشتر از 2 شب در ماه خود را نشان می دهند. شکایت این دسته از مبتلایان به آسم خفیف بیشتر به دلیل شدت گرفتن علائم در شب و هنگام خواب است.
چه بیماری هایی علائمی شبیه آسم خفیف دارند؟
متاسفانه برخی افراد با اندک دانشی که در مورد علائم آسم خفیف دارند، پس از مشاهده یک اختلال تنفسی، سریعا آن را به آسم نسبت داده و خودسرانه درمان آسم را شروع می کنند. توجه داشته باشید که بیماری های زیادی وجود دارند که علائمی مشابه به انواع آسم به خصوص آسم خفیف را از خود نشان می دهد و برای تشخیص باید به پزشک مراجعه کرد. بیماری های ریوی دیگری نظیر سندروم سرفه مزمن، جی ای آر دی، نارسایی قلبی، آمبولی ریه، فیبروز ریوی، برونشکتازی، آسپیراسیون جسم خارجی در کودکان، سیستیک فیبروزیس و … می توانند علائم آسم را ایجاد کنند؛ به همین دلیل تشخیص آسم خفیف مرحله بسیار مهمی برای این بیماری به حساب می آید که باید توسط پزشک صورت گیرد.
چه موقع برای تشخیص آسم خفیف باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که موارد زیر را مشاهده کردید، باید به این بیماری مشکوک شوید و حتما به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که هرکدام از این علائم حتی اگر مرتبط به آسم نباشند، باید جدی گرفته شوند. توجه داشته باشید که در صورت بی توجهی شما، ممکن است آسم خفیف از نوع شدید پرعارضه تر شود. وجود بیش از یکی از علائم سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه به ویژه اگر:
- مکرر، برگشت پذیر و عودکننده باشد.
- در شب یا اوایل صبح تشدید شود.
- با مصرف داروهایی مانند آسپرین ایجاد یا بدتر شود.
- سابقه آتوپی داشته باشید.
- سابقه خانوادگی آسم یا آتوپی داشته باشید.
آمار تکان دهنده در مورد پراکندگی آسم خفیف
شاید با مطالعه بخش زیر تعجب کنید اما این آمار تکان دهنده در مورد بیماری آسم خفیف را یک مرکز تحقیقات بیماری های حاد تنفسی در غرب نیوجرسی منتشر کرده است و به خوبی خبر از یک زنگ هشدار جدی می دهد. برای آنکه بهتر متوجه کلیات مقاله این مرکز تحقیقاتی بشوید، تکه ای از آن را در زیر آورده ایم.
«این بیماری که با نام آسم خفیف شناخته می شود یكی از شایع ترین بیماری های مزمن تنفسی و یكی از مشکلات اساسی نهادهای بهداشتی درمانی در بسیاری از جوامع دنیا محسوب می شود. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت بیش از 320 میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا هستند و متأسفانه شیوع این بیماری در جهان رو به افزایش است. تکان دهنده ترین خبر در مورد آسم خفیف این است که بیشتر کودکان را درگیر می کند.
همچنین لازم به ذکر است که درصد آسم خفیف در پسران دو برابر دختران است. در مقابل، زنان بالغ میزان بیشتری از آسم خفیف را نسبت به مردان نشان می دهند و این بیماری در افراد جوان شایع تر از افراد مسن است. چیزی که بیش از همه باعث نگرانی سازمان جهانی بهداشت شده است، شیوع شدید در جوان است. مطمئنا یک جوان با آسم خفیف، آن را تا پیری هم به همراه خود می برد و ما با جامعه ای رو به رو می شویم که تمام افراد به نوعی گرفتار بیماری های تنفسی هستند.»
مهم ترین قدم در درمان آسم خفیف چیست؟
تشخیص درست بیماری اولین قدم برای کنترل بیماری های مختلف تنفسی است. بعد از تشخیص، متخصص موثرترین و بی خطرترین داروها را برای درمان آسم خفیف تجویز خواهد کرد، به طوری که بیمار بتواند زندگی فعال و پرباری داشته باشد. اگر در هریک از مراحل تشخیص مشکلی پیش بیاید، پزشک در انتخاب درمان مناسب برای برطرف کردن بیماری بازدهی کمتری خواهد داشت. مشکل مرتبط با تشخیص بیماری های تنفسی به خصوص آسم این است که در اغلب اوقات که بیمار به پزشک مراجعه می کند، علائم آشکاری از بیماری را بروز نمی دهد. برای مثال شما ممکن است برای یک هفته سرفه و خس خس داشته باشید ولی وقتی به مطب پزشک می روید، هیچ کدام از این علائم را نداشته باشید.
سپس ناگهان وقتی که اصلا انتظارش را ندارید، علائم حمله ی آسم مانند تنگی نفس، سرفه و خس خس بروز می کنند. این موضوع باعث می شود درمان آسم خفیف به یک پروسه مبهم و سخت تبدیل شود. اگر شما مبتلا به آسم هستید، ممکن است برای چند هفته یا حتی چندین ماه هیچ علامتی نداشته باشید. این مسئله تشخیص بیماری را دشوارتر می کند، مگر اینکه شما یک سری تمرین داخل خانه انجام دهید و آغازگرهای آسم و علل آسم خود را بشناسید و به پزشک کمک کنید که تشخیص دقیقی از بیماری شما داشته باشد و بتواند مناسب ترین راه درمان آسم خفیف را انتخاب کند.
درمان های نوین آسم خفیف
با توجه به افزایش روز افزون مبتلایان به آسم و دیگر بیماری های تنفسی، توجه به حوزه درمان بسیار بیشتر شده است. به طوری که هرساله متودهای جدیدی برای درمان آسم خفیف تا شدید معرفی می شوند. یکی از نوین ترین متودهای درمانی که هرساله بروز می شوند، داروها هستند. داروهای درمان آسم خفیف می توانند زندگی شما را نجات دهند و به شما اجازه می دهند که با وجود ابتلا به این بیماری تنفسی، زندگی فعالی داشته باشید. داروهایی که برای درمان آسم خفیف توصیه می شوند، به گروه های زیر تقسیم می شوند.
- ضد التهاب ها
این دسته دارویی به خصوص اسپری های استروئیدی، مهم ترین نقش را در درمان آسم خفیف دارند. این داروها از طریق کاهش تورم و تولید مخاط در مجاری تنفسی از بروز حملات آسم پیشگیری می کنند. با مصرف این سری، از میزان حساسیت مجاری هوایی کاسته می شود و احتمال اینکه این مجاری در برابر آغازگرها واکنش نشان داده و موجب بروز علائم شوند را کم می کنند. با کاهش علائم، درمان آسم خفیف به طور نسبی صورت می پذیرد.
- گشاد کننده های برونش
آن دسته از داروهای درمان آسم خفیف تا شدید هستند که عمومیت کمتری دارند اما اکثر افراد بیمار آن ها را می شناسند. این داروها از طریق ریلکس کردن ماهیچه هایی که اطراف مجاری هوایی قرار می گیرند، موجب تسکین علائم آسم می شوند. آن ها همچنین به باز شدن مجاری هوایی کمک می کنند. اغلب گشاد کننده ها سریع الاثر هستند و برای تسکین سریع سرفه، خس خس، گرفتگی قفسه ی سینه و تنگی نفس استفاده می شوند. توجه داشته باشید که این داروها نباید به صورت روزمره و در درمان آسم خفیف به شکل روتین مورد استفاده قرار گیرند.
البته لازم به ذکر است که به جز این دو مورد، روش های دیگری مانند اسپری های آسم و نبولایزر آسم هم وجود دارند که پزشک با توجه به علائم بالینی، آن ها را برای درمان آسم خفیف بیماران تجویز می کند. در اغلب موارد آسم خفیف حتی نیازی هم به استفاده از دو روش درمانی بالا حس نمی شود و پزشک بیمار را به سمت درمان های سنتی و استفاده از آنها هدایت می کند.
چگونگی درمان آسم خفیف در رده های مختلف سنی
هرچند رده سنی خاصی برای آسم خفیف تعریف می شود اما تغییرات محیطی و افزایش درصد آلاینده ها سبب شده اند تا ما آسم خفیف را در چندین سال اخیر در همه رده های سنی مشاهده کنیم. حمله آسم خفیف به این صورت است که حمله به صورت کامل به بدن فرد صورت می گیرد اما شدت آن بسیار کم است. درمان هایی که برای این نوع حمله در نظر گرفته می شود، باعث فروکش کردن آن شده اما خس خس سینه تا 2 الی 3 روز همچنان در بدن بیمار باقی می ماند. در حال حاضر بیشترین درگیری آسم خفیف مربوط به بزرگسالان است.
برای درمان آسم خفیف در افراد بالغ معمولا استفاده از اسپری های تنفسی پیشنهاد می شود اما این موضوع هم قطعی نیست؛ چراکه ممکن است، پزشکی به استفاده از گیاهان دارویی بسنده کند و به سراغ سایر روش ها درمان نرود. در کودکان این نوع آسم مشکلی زیادی ایجاد نمی کند و می توانند به سادگی به مدرسه بروند و حتی به ورزش های مختلف بپردازند؛ اما ممکن است چند روزی در ماه را درگیر این بیماری و حمله آن باشند. درمان آسم خفیف نسبت به دیگر آسم ها به ویژه در درمان با طب سنتی، ساده تر انجام می شود. کودکان در روند درمان آسم خفیف بیشتر از دیگران سربلند هستند و با امیدواری روند درمان را سپری می کنند.
درمان انواع آسم خفیف
همان طور که از قبل اشاره شد آسم خفیف خود به چندین زیرگروه تقسیم می شود که معروف ترین آن ها، آسم خفیف متناوب و آسم خفیف پایدار بودند. در درمان آسم و دیگر بیماری های تنفسی توجه به نوع بیماری اهمیت زیادی دارد. چرا که با توجه به نوع آسم، بر اساس شدت علائم، درمانهای متفاوتی برای هر کدام از آن ها صورت می گیرد. معمول ترین راه های درمان قطعی آسم خفیف عبارتند از:
- آگونیست های بتا ۲ کوتاه اثر، مانند: اسپری سالبوتامول که برای درمان آسم خفیف متناوب استفاده می شود. با توجه به اینکه در این شکل از آسم خفیف ممکن است شاهد حملات آسم باشیم، بهتر است اسپری را همیشه به همراه داشته باشید.
- هم از داروهای کوتاه اثر و هم از داروهای طولانی اثر برای درمان آسم خفیف پایدار استفاده می شود. از جمله این داروها اسپری سالبوتامول و کورتیکواستروئیدهای استنشاقی مثل اسپری بکلومتازون هستند. توجه داشته باشید که به دلیل عوارض زیادی که کورتیکواستروئیدها دارند، ترجیح بر استفاده از اسپری سالبوتامول است. در مواردی هم مشاهده شده است که برای درمان قطعی آسم خفیف پایدار اسپری سالمترول تجویز می شود. استفاده از سالمترول از عمومیت کمتری برخوردار است.
نکاتی که برای درمان قطعی آسم خفیف الزامی هستند!
- توجه داشته باشید که درمان قطعی برای آسم خفیف وجود ندارد، اما با رعایت یک سری اصول می توان به کنترل علائم این بیماری کمک کرد. مواردی از قبیل: مصرف دارو و یا دوری از محرک هایی که باعث بروز و یا تشدید علائم می شوند.
- توجه داشته باشید که داروی مصرفی، باید توسط پزشک و با توجه به وضعیت و شدت علائم، تجویز شود.
- کورتیکواستروئیدها، داروهای کنترل کننده ای هستند که باید روزانه مصرف شوند. در کنار این داروها، داروی آگونیست بتا با اثر طولانی می تواند به باز شدن مجاری هوایی کمک کند. با این حال، ممکن است در برخی افراد عوارضی را به همراه داشته باشد.
- زمانی که صحبت از درمان آسم خفیف می شود، منظور انتخاب راه هایی برای کاهش علائم و بهبودی نسبی حال عمومی بیمار است.
- آگونیست بتا نباید به عنوان تنها روش درمان قطعی آسم خفیف باشد.
- درمان آسم بیش از هر بیماری دیگری وابسته به خود فرد و رفتارهای او است. بیمار می تواند با دوری از برخی محیط ها و شرایط به درمان بیماری خود کمک چندین برابری بکند.
- استروئیدهای خوراکی و تزریقی، در درمان آسم حاد و زمانی که علائم شدید شده باشد، تجویز می شوند. پردنیزون، از جمله این داروهاست.
درمان آسم خفیف در افراد با شرایط خاص
در برنامه عملی درمان قطعی آسم خفیف دو گروه بیماری قلبی و کودکان در اولویت قرار دارند. از میان این دو گروه باز بیشترین تمرکز روی درمان آسم در کودکان است. والدینی که کودک آن ها از بیماری آسم رنج می برد باید با پزشک خود برای طراحی یک برنامه مناسب برای رفع بیماری کودکشان کار کنند. برنامه عملی آسم به شما و کودکتان کمک می کند تا:
- زمان مناسب برای اقدام به دریافت داروهای کنترلی طولانی مدتی را بدانید و روند درمان آسم خفیف را با موفقیت بیشتری پیش ببرید.
- علائم حمله آسمی را مشخص کنید و بدانید که در زمان وقوع آن چه باید کرد.
- بدانید که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید یا به دنبال کمک اورژانسی باشید.
- بدانید اگر کودک درک و فهم کافی دارد، می تواند از یک وسیله دستی برای سنجش بهترین نقطه بهبود تنفسی استفاده کند.
اگر علائم آسم کودک برای مدتی به طور کامل تحت کنترل دربیاید، ممکن است پزشک تصمیم به کاهش دوز یا قطع مصرف دارو بگیرد.
آسان ترین راه برای درمان خانگی آسم خفیف
شاید پیشرفت های علمی کمک زیادی به درمان بیماری های مختلف کرده باشند اما هنوز نتوانسته اند، آسم را به طور کامل درمان کنند. عدم درمان قطعی و عوارض شدید برخی از داروها سبب شده است تا بسیاری از مردم متمایل به استفاده از درمان آسم خفیف شوند. درمان های خانگی عمدتا شامل مصرف گروه خاصی از مواد و اجتناب از برخی رفتارهای اشتباه است. برخی از درمان های خانگی توانایی بالایی در درمان بیماری از خفیف تا شدید دارند اما برخی هم تنها برای درمان خانگی آسم خفیف مناسب هستند و اگر فرد درجات دیگری از بیماری آسم را داشته باشد، نمی تواند از آنها بهره ببرد. همان طور که اشاره کردیم آسان ترین راه برای درمان های خانگی آسم ، استفاده از برخی مواد است که ما در این قسمت به بعضی از آنها اشاره کرده ایم.
- قهوه و درمان خانگی آسم خفیف
کافئین یک برونکودیلاتور یا گشادکننده قوی برای مجاری تنفسی است و می تواند خستگی عضلات تنفسی را کاهش دهد. یک تحقیق در سال 2011 نشان داد که این ماده برای افراد مبتلا به آسم خفیف تا شدید مفید است و تا 5 ساعت پس از مصرف قادر به بهبود عملكرد راه های هوایی است. همچنین در آن تحقیق به این موضوع هم اشاره شده است که بهترین گزینه برای دریافت حجم بالای کافئین و درمان آسم خفیف در گروه های سنی مختلف، قهوه است.
- عسل
اگرچه عسل از هزاران ماده شیمیایی فعال تشکیل شده است اما هنوز دانشمندان نمی توانند به طور دقیق بگویند که کدامیک از این ترکیبات فعال باعث کاهش علائم بیماری تنفسی مخصوصا آسم می شوند. با این حال در بسیاری از تحقیقات تاثیر عسل در درمان خانگی آسم خفیف به خوبی اثبات شده است.
- انجیر
اگر از آسم خفیف دوره ای رنج می برید و علائم بیماری هر چند وقت یکبار شما را آزار می دهد، بهتر است انجیر را امتحان کنید. در طب سنتی آمده است که برای درمان آسم خفیف و کاهش علائم سایر انواع آسم سعی کنید تعدادی انجیر خشک را پس از اینکه آنها را شستید، در یک ظرف آب گرم به مدت یک شب قرار دهید. سپس آن را میل کنید. این مورد نقش مهمی در کاهش علایم مختلف آسم دارد و می تواند درمان خوبی برای حملات آسم باشد.
- گلرنگ
این گیاه از حملات آسمی پیشگیری می کند. مصرف مخلوط یک قاشق پودر دانه های آن و یک قاشق عسل، چند بار در روز، برای درمان علایم بیماری بسیار مفید است.
عوامل تحریک کننده علائم آسم خفیف
آسم خفیف در حالت عادی مشکل چندانی برای فرد ایجاد نمی کند اما برخی از عوامل وجود دارند که علائم بیماری را تشدید می کنند و آسم خفیف را به یک عارضه جدی تبدیل می کنند. توجه به اینگونه عوامل که سبب تشدید علائم آسم خفیف می شوند، در روند درمان بسیار مهم است. برای سهولت در تشخیص عواملی که سبب تشدید علائم شده اند و همچنین سهولت در انتخاب روش مناسب در درمان آسم، پزشکان عوامل تحریک کننده آسم خفیف را به شکل زیر تقسیم بندی می کنند.
آلرژن های محیطی
تاثیر آلرژن های محیطی در تشدید علائم آسم خفیف خود گستره ای وسیع دارد. اما به طور کلی می توان به شکل زیر مفهوم کلی را اطلاق نمود.
- غذاها مثل حلزون، تخم مرغ، آجیل و شکلات
- پولن ها مثل درختان، گل ها و هاگ ها
- پرها مثل پر بالش، پشم و کرک
- پوسته حیوانی مانند سگ، گربه، جوجه و خرگوش
- گرد و غبار مثل غبار حاصل از فرش، جارو زدن، گردگیری فیلترهای کثیف
- پاک کننده های خانگی مثل پولیش ها، حلال های پاک کننده، تینرهای رنگ
- هوا و درجه حرارت مثل آلودگی هوا، سرما یا گرمای زیاد، تغییرات فصلی، خشکی و رطوبت زیاد
- آلوده کننده های صنعتی مثل بخارهای چوب، گرد و غبار یا دود صنعتی فلزات و کتان
فاکتورهای داخلی
تاثیر فاکتور های داخلی در تشدید علائم آسم خفیف به مراتب کمتر از عوامل خارجی است. اما بازهم نمی توان این فاکتورها را نادیده گرفت. در اکثر کتاب های پزشکی عوامل داخلی تاثیر گذار در تشدید علائم آسم خفیف را به شکل زیر دسته بندی کرده اند. توجه داشته باشید که گاهی فاکتورهای داخلی تاثیر بسیار شدیدتری نسبت به عوامل خارجی هنگام درمان آسم به جای می گذارند، پس نمی توان نسبت به آن ها بی توجه بود.
- عفونت های ریوی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و ویروس
- خستگی و ورزش سنگین
- عواطف، اضطراب و استرس
- استعداد ژنتیکی
- سابقهی خانوادگی بیماری های آلرژیک؛
- سابقه ی فردی تب یونجه
- بیماری تنفسی ویروسی مانند ویروس سینسیشیال تنفسی
- قرارگیری در معرض دود سیگار
- چاقی
این علائم آسم خفیف را جدی بگیرید!
نشانه ها و علائم آسم خفیف که عموما در اکثر بیماران به هنگام درمان آسم بروز می کنند عبارتند از:
- تنگی نفس
- احساس سفتی در قفسه ی سینه
- صدای خس خس در هنگام نفس کشیدن
- تغییر رنگ چهره
- احساس خفگی
- سرفه های ممتد که اغلب شب ها شدت چندین برابری پیدا می کنند
علائم آسم خفیف به صورت اپیزودیک یا دورهای هستند و بیماران ممکن است هفته ها یا ماه ها هیچگونه علائمی نداشته باشند و یکباره تشدید علائم را تجربه می کنند. این حالت اپیزودیک اغلب فریب دهنده است و باعث می شود افراد از ادامه روند درمان خودداری کنند و مصرف داروها را متوقف کنند. توقف داروها اگر روی اصول دقیق تعیین شده از سوی پزشک نباشد، می تواند علائم آسم خفیف را چندین برابر و بیماری را حادتر کند. بسیاری از علائم آسم خفیف، غیراختصاصی هستند و ممکن است در سایر بیماری ها نیز دیده شوند. علائمی که ممکن است نشان دهندهی بیماری های دیگری بهغیر از آسم باشند عبارتند از:
- بروز نشانه های جدید در سن بالا
- وجود علائم ارتباط دار به بیماری های دیگر مانند احساس ناراحتی در قفسه سینه، سبکی سر، تپش قلب و خستگی
- عدم پاسخ به داروهای مناسب
- نارسایی تنفسی که علائم کاملا مشابهی به علائم آسم خفیف یا حاد دارد اما دلیل آن سطح پایین اکسیژن در خون است و نه تنگی مجاری تنفسی که در آسم رخ می دهد.
علائم آسم خفیف در چه مواقعی تشدید می شود؟
فردی که مبتلا به آسم خفیف است باید به خوبی از این موضوع اطلاع داشته باشد که چه مواقعی علائم بیماری تشدید می شوند تا بتواند به خوبی شدت بیماری را کنترل و از محیط های پرخطر دوری کند. رایج ترین مواقعی که علائم آسم خفیف شدت می گیرند را می تواند به شکل زیر توصیف نمود.
- به هنگام ورزش و فعالیت های بدنی شدید که نیاز به اکسیژن رسانی را چندین برابر می کنند.
- مواجهه با دود سیگار و بدتر از آن مصرف هرگونه دخانیات
- هوای سرد
- عفونت های ویروسی در زمان درمان آسم
- مواد حساسیت زا که به وفور در محیط اطراف ما یافت می شوند.
- عوامل محرک مانند آلایندههای هوا، بوهای تند و شویندهها
توجه داشته باشید که علائم آسم خفیف و یا دیگر انواع آسم با افزایش سن کاهش پیدا می کنند؛ این در حالیست که علائم در افرادی که در سنین بزرگسالی به آسم مبتلا می شوند، شدت بیشتری دارد. همچنین لازم به ذکر است که علائم آسم هیچگاه ثابت نیستند و براساس تحقیقی که در سال 2017 در دانشگاه ویرجینیای شمالی انجام شد، مشخص شد بیماری آسم در افراد مختلف دوره عملکرد متفاوتی دارد ولی نتیجه کلی نشان داد که علائم آسم خفیف و حتی دیگر شکل های آسم در اواخر شب و اوایل صبح شدت بیشتری پیدا می کنند.
برنامه مقابله با آسم در بزرگسالان
آسم یک بیماری سخت تنفسی است که افراد زیادی به شکل های گوناگون درگیر آن هستند. درمان آسم یک فرایند ساده را دنبال نمی کند و باید یک برنامه کامل برای مقابله با آسم متناسب سازی شود. در صورت پیگیری منظم با یک پزشک، می توانیم برای کنترل علائم و پیشگیری از ادامه پیشرفت آسم برنامه مشخصی داشته باشیم. اگر برنامه دقیقی در دسترس باشد درمان آسم بسیار سریع تر از آنکه فکرش را بکنید پیش می رود. با تبادل نتایج درمانی با پزشک معالج به تدریج به بهترین برنامه ممکن برای کنترل آسم می رسیم. داروهای متنوعی با کاربرد درازمدت یا تاثیر سریع روی در دسترس هستند و در بیشتر موارد، تجویز ترکیبی از این دو گروه باعث کنترل و درمان آسم می شود.
ترکیب دارویی مناسب برای درمان این بیماری در افراد مختلف یکسان نیست و پزشک با توجه به تاثیر داروها و نیازهای ما به تدریج بهترین ترکیب درمانی را می یابد. ما باید نتیجه درمان تجویزشده را با پزشک در میان بگذاریم تا در صورت لزوم، او تغییرات لازم را برای نتایج درمانی بهتر توصیه نماید. توجه داشته باشید که درمان آسم بزرگسالان بدون برنامه و بدون هدف هیچ نتیجه مثبتی به همراه نخواهد داشت.
مهم ترین گام در درمان آسم بزرگسالان
درمان آسم یک فرایند پیوسته است و نیازمند آن است که برنامه دارویی مناسبی برای آن در نظر گرفته شود. تشخیص آسم بزرگسالان بر اساس شرح حال بیمار، معاینه ی فیزیکی و با کمک گرفتن از ابزارهای سنجش عملکرد ریوی صورت می گیرد. با توجه به اينكه علائم آسم در ديگر بیماری های ريوی نيز مشاهده می شود، توجه به تشخیص های افتراقی به خصوص در سنین كمتر از ۵ سال و افراد بالاي ۴۰ سال حائز اهميت است. تا زمانی که پزشک نتواند به درستی بیماری و شدت آن را تشخیص دهد نمی تواند مناسب ترین روش درمان آسم را برای بیمار در نظر بگیرد. متخصصین بیماری های تنفسی در بیماران مشکوک در زمان معاینه به دنبال علائم زیر هستند. وجود بیش از یکی از علائم آسم در بیمار به ويژه اگر علائم با شرايط زير همراه باشند باید فرایند درمان آسم آغاز شود.
- علائمی که مكرر و عودكننده باشند.
- در شب و اوايل صبح بدتر شوند.
- با ورزش يا عوامل ديگر مانند سرما، حيوانات خانگی، هوای مرطوب، دود، بوی تند، و … ايجاد و يا بدتر شوند.
- در شرايط غير از سرماخوردگی نيز رخ دهند.
- با مصرف بعضي از داروها نظير آسپرين يا بتابلوكرها ايجاد يا بدتر شوند.
ترموپلاستی برونش و درمان آسم بزرگسالان
خوشبختانه پیشرفت های علمی سبب شده اند تا درمان آسم هرروز آسان تر شود. ما در پی پژوهش های علمی صورت گرفته هرروز شاهد این هستیم که روش جدید و بهتری برای درمان آسم به بیماران عرضه می شود. ترموپلاستی برونش یک روش تقریبا جدید است که چندسالی است تاییدیه درمانی گرفته است و در بسیاری از مراکز برای درمان آسم به کار گرفته می شود. این روش درمانی برای آسم شدید استفاده می شود که با کورتیکواستروئیدهای استنشاقی یا سایر داروهای طولانی مدت آسم بهبود نمی یابد.
به همین دلیل، به طور گسترده ای در دسترس نیست و برای همه مناسب نیست. در طی این روش درمان آسم، پزشک با استفاده از الکترود قسمت داخلی مجاری تنفسی ریه ها را گرم می کند. گرما باعث کاهش انقباض عضلات صاف داخل مجاری تنفسی می شود. این کار توانایی سفت شدن مجاری هوایی را محدود می کند، تنفس را راحت تر می کند و احتمالاً حملات را کاهش می دهد. این روش درمان آسم کاملا جدید است و بسیاری از پزشکان به نتایج حاصل از آن اعتماد ندارند.
داروهای تسکین دهنده برای درمان آسم بزرگسالان
داروهایی که برای درمان آسم تجویز می شوند انواع مختلفی دارند و با توجه به شدت بیماری در فرد این داروها به کارگیری می شوند. داروهای تسکین دهنده را اصطلاحاً داروهای گشادکننده برونش می نامند که به صورت استنشاقی مصرف می شوند. داروهای تسکین دهنده باعث شل شدن عضلات دیواره ی راه های هوایی شده و جریان هوا را در این مجاری به صورت طبیعی برقرار می سازند. این داروهای درمان آسم بزرگسالان باید حتما زیر نظر پزشک مصرف شوند و نباید خودسرانه نسبت به استفاده از آن ها اقدام شود. معمولا در موارد خفیف یا متوسط بیماری از این داروهای درمان آسم استفاده می شود.
0 دیدگاه ها