درمان سنگ صفرا با عمل جراحی رایج ترین روش در درمان این بیماری است. معمولا سنگ کیسه صفرا بستگی به نوع و شرایط تشکیل، طیفی از علائم را از خود بروز می دهد. شاید در مراحل اولیه، علامت ها به درد خفیف خلاصه شوند اما کم کم این درد شدیدتر می شود. در اصول پزشکی هرگونه درد در ناحیه شکم و هیپوکندریوم باید جدی گرفته شود؛ زیرا شکم نسبت به سایر قسمت های بدن، اندام بیشتری دارد. در صورت احساس درد در ناحیه زیر دنده ای راست بهتر است به پزشک برای بررسی و درمان سنگ کیسه صفرا مراجعه کنید. سوالی که بسیاری از مردم دارند این است که نمی دانند برای سنگ کیسه صفرا باید به کدام متخصص از بین گوارش، عمومی، جراح، داخلی و ارولوژی مراجعه کنند. برای درمان سنگ صفرا باید به فوق تخصص دستگاه گوارش یا جراح عمومی مراجعه شود.
تشخیص سنگ صفرا، مهم ترین بخش درمان است!
متخصص فرد را معاینه و به تغییرات مشهود در رنگ چشم ها و پوست فرد توجه می کند. رنگ زرد پوست یا چشم ها، ممکن است نشانه ای از یرقان باشد که نتیجه ی بالا بودن بیلی روبین خون است. بالا بودن میزان این ماده در بدن نشانه ای قطعی بر سنگ صفرا است. تشخیص مهم ترین بخش درمان سنگ صفرا است؛ چرا که در این زمان است که پزشک تصمیم خود را برای انتخاب شیوه درمانی می گیرد. روش های تشخیصی زیر مقدمه ای برای کمک به شناسایی نوع سنگ و درمان سنگ صفرا هستند.
- سونوگرافی که اساسی ترین روش تشخیصی برای سنگ صفرا است.
- سی تی اسکن
- اسکن رادیونوکلئید کیسه صفرا که زمان بر بوده و همچنین اطلاعات آنچنان مفیدی برای درمان سنگ کیسه صفرا در اختیار پزشک نمی گذارد.
- آزمایش خون که در جهت بررسی میزان بیلی روبین خون ضروری است.
- کلانژیوگرافی آندوسکوپیک پس رونده یا ERCP که گلداستاندارد رادیولوژیک برای تشخیص و همزمان با آن، درمان سنگ صفرا است.
5 مورد از جدیدترین و موثرترین درمان های سنگ صفرا در پزشکی نوین
عموما برای درمان سنگ صفرا در مراحل اولیه از داروها استفاده می شود اما اگر به دلیل بی توجهی و یک سری عوامل دیگر شدت آسیب و عفونت ناشی از سنگ بحرانی شده باشد، در این زمان از درمان های زیر که بهترین و جدیدترین روش های درمان سنگ صفرا هستند، استفاده می شود.
کولسیستکتومی به مفهوم بهره گیری از روش هایی برای حذف و برداشتن سنگ صفرا است. بیشتر بیماران با روش های لاپاراسکوپی مورد درمان قرار می گیرند اما 10 الی 15 درصد با جراحی باز درمان سنگ صفرا را تجربه می کنند. با کولسیستکتومی باز، یک برش بزرگ بر روی شکم زده می شود. افرادی که تحت عمل جراحی باز قرار می گیرند، نیاز دارند زمان بیشتری را در بیمارستان بمانند. این روش شاید جدیدترین درمان سنگ صفرا نباشد اما هنوز هم یک متود موثر درمانی است.
تقریبا تمام جراحان، روش لاپاراسکوپی را برای درمان سنگ صفرا به کار می گیرند. این جراحی با بیهوشی عمومی انجام می شود. معمولا جراح سه الی چهار شکاف در شکم بیمار ایجاد کرده و از طریق آن ها با یک وسیله کوچک و سبک، سنگ ها را خارج و درمان سنگ صفرا را انجام می دهد. طی این روش درمان سنگ کیسه صفرا، بیمار با فاصله کوتاهی می تواند مرخص شود و به خانه برگردد. شخص بعد از این عمل معمولا تا یک هفته بعد می تواند فعالیت های عادی و روزمره خود را شروع کند. توصیه می شود قبل و بعد از این عمل مریض چند وعده قهوه و آب جو مصرف کند تا درمان بهتر جواب دهد.
اسید مقدار کلسترول صفرا را کاهش می دهد، و این باعث می شود که سنگ های کمتری تشکیل شوند. این درمان سنگ صفرا به اندازه جراحی اثربخش نخواهد بود، اما گاهی اوقات تنها گزینه انتخابی افرادی است که نمی توانند بیهوشی عمومی را تجربه کنند. درمان سنگ صفرا به کمک اسید معمولا در کنار قهوه، زرشک، آب جو و سایر روش های طب سنتی صورت می گیرد.
- آندواسکوپی کولنگیوپانکراتوگرافی
زمانی که فرد مبتلا به مشکل صفراوی نمی تواند جراحی کند، ممکن است تحت عمل آندوسکوپی قرار گیرد که تنها با به یک بی حس کننده خفیف انجام می گیرد. یک دوربین فیبر نوری قابل انعطاف، یا آندوسکوپ، در داخل دهان قرار داده می شود و از طریق دستگاه گوارش به داخل کیسه صفرا وارد می شود. یک سیم الکتریکی داغ، مجرای صفرا را باز می کند. سپس سنگ ها برداشته و یا به سمت روده منتقل می شوند. درمان سنگ صفرا به صورت آندواسکوپی کولنگیوپانکراتوگرافی، سختی هایی دارد که معمولا پزشکان تمایلی به انجام آن ندارند. یکی از مهم ترین این سختی ها، رسیدن به مجرای کولدوک و common bill duct است که بسیار مشکل و زمان بر است.
- لیتوتریپسی (سنگ شکنی) با شاک ویو
این نوع درمان سنگ صفرا شایع و همگانی نیست و تنها زمانی استفاده می شود که سنگ های صفراوی خیلی کمی وجود دارند. لیتوتریپسی شاک ویو یا سنگ شکن، دستگاهی است که امواج شوک تولید می کند. امواج شوک به درون بدن بیمار رفته و سنگ های کیسه صفرا را به قطعات ریز تبدیل می کنند. این روش چون بیشتر برای سنگ های کلیه مناسب است و در بسیاری از موارد نتیجه مورد نظر را برای درمان سنگ صفرا ایجاد نمی کند، پزشکان کمتر آن را درخواست می دهند.
آیا سنگ کیسه صفرا خطرناک است؟
به طور کلی سنگ کیسه صفرا هیچ نشانه ای ندارد که این موضوع باعث می شود برای مدت طولانی از وجود آن بی خبر باشید. بسیاری از مردم سوال می کنند که ایا سنگ کیسه صفرا خطرناک است یا وجود آن خللی در روند ساده زندگی ایجاد نمی کند؟ در پاسخ باید گفت در مراحل آغازین تشکیل سنگ، فرد علامتی را حس نمی کند؛ اما با افزایش اندازه، کم کم نشانه هایی بروز می کنند.
وجود درد در سمت راست شکم، قسمت بالایی که به سمت شانه راست و بین تیغه ی شانه راست پیچیده می شود، یکی از علائم شایع سنگ صفرا است که فرد را به شدت آزار می دهد. برخی اعتقاد دارند سنگ صفرا نمی تواند مشکلی ایجاد کند، اما این موضوع یک تصور اشتباه است؛ چراکه سنگ کیسه صفرا برخلاف بی توجهی هایی که نسبت به آن صورت می گیرد، بسیار خطرناک بوده و فرد در صورت اطلاع از آن باید روند درمان سنگ صفرا را شروع کند.
سنگ کیسه صفرا و سرطان صفرا
شاید سنگ صفرا، یک قطعه چند میلیمتری بیشتر نباشد؛ اما همین قطعه عوارضی را ایجاد می کند که سرطان، یکی از مهمترین آن ها است. موضوع خطرناک بودن یا نبودن سنگ صفرا برای بسیاری از مردم ابهام برانگیز است؛ اما با اندکی مطالعه می توان مقالاتی با موضوع این که ایا سنگ کیسه صفرا خطرناک است را پیدا کرد که در تمامی آن ها به خوبی به این موضوع پرداخته شده است. جالب است بدانید که علت سرطان کیسه صفرا در بسیاری از موارد، سنگ صفرا است.
سنگ های صفراوی، رسوبات نمکی مختلف با درصد ترکیب متفاوت هستند که اگر اقدامات درمانی مناسب برای آن ها لحاظ نشود، بزرگ شده و کم کم وارد مجرای صفراوی مشترک می شوند. در این زمان راه برای عبور بیلی روبین و بیلی وردین وجود نخواهد داشت و این دو ماده از راه های دیگری به جای وارد شدن به محل روده ها به خون وارد شده و یرقان را ایجاد می کنند. از سوی دیگر انسداد مسیر به صفرا و کبد فشار مضاعف اعمال کرده و باعث التهاب و حتی سرطان در آن ها می شود. این در صورتی است که درمان سنگ صفرا اگر به موقع باشد، هیچکدام از این مشکلات بروز نخواهند کرد.
آیا سنگ صفرا کشنده است؟
سنگ صفرا مانند سنگ کلیه، خود به تنهایی کشنده نیست؛ اما زنجیره ای از عوارض را ایجاد می کند که در صورت بی توجهی ممکن است فرد را به کام مرگ بکشانند. از جمله این عوارض که بروزشان درمان سنگ صفرا را با مشکلاتی همراه می سازد، به شرح زیر هستند:
- التهاب کیسه صفرا، شایع ترین نشانه خطر سنگ صفرا
سنگ به طور معمول در قسمت مابین فوندوس و مجرا صفراوی قرار می گیرد و می تواند باعث التهاب کیسه صفرا یا کوله سیستیت شود. در این زمان می توان جواب سوال ایا سنگ کیسه صفرا خطرناک است را مثبت دانست؛ چرا که کوله سیستیت می تواند باعث درد و تب شدید شده و عفونت هایی را ایجاد کند. عموما درمان سنگ صفرا در زمان التهاب ابتدا با دارو و سپس با جراحی خواهد بود.
- انسداد مجرای صفراوی مشترک، آغازی برای سرطان
سنگ ها می توانند مسیرهایی را که از طریق آن ها صفرا عبور می کند، مسدود کنند. انسداد این مسیرها در ابتدا علائمی مانند درد شدید، زردی و عفونت را ایجاد می کند که اگر به موقع درمان مناسب برای فرد در نظر گرفته نشود، این علائم شدیدتر و خطرناک تر می شوند. مقاله ای انگلیسی با موضوع ایا سنگ کیسه صفرا خطرناک است، بیان می کند که انسداد مجرای صفراوی مشترک باعث پس زده شدن مایع صفرا به کبد و خود کیسه صفرا می شود و با اعمال فشار به آن ها، احتمال ایجاد سرطان را بالا می برد. درمان سنگ صفرا در این مرحله بسته به اندازه سنگ و نظر پزشک متفاوت است. اما معمولا در این مرحله جراحی و خوردن نوشیدنی هایی مانند قهوه و آب جو به مریض توصیه می شود.
- انسداد مجرای لوزالمعده، شروع آسیب به کبد و پانکراس
مجرای صفراوی در نهایت به مجرای پانکراتیک پیوسته و آمپول دوازدهه را تشکیل می دهند که مجرای کلدوک نام دارد و مجرای کلدوک از طریق اسفنکتر اودی به دوازدهه باز می شود. سنگ صفرا می تواند در این نقطه گیر افتاده و مشکلاتی را هم برای صفرا و هم برای پانکراس و هم برای سیستم گوارشی فرد ایجاد کند؛ زیرا قوی ترین آنزیم های گوارشی توسط پانکراس ترشح می شود. درمان سنگ صفرا در این مرحله بیشتر به صورت فلوروسکوپیک یا ERCP است. این انسداد و مشکلات آن جوابی واضح برای این سوال است که ایا سنگ کیسه صفرا خطرناک است یا خیر.
- سرطان کیسه صفرا، مهم ترین عامل برای اثبات خطر سنگ صفرا
اگر هنوز به جواب سوالتان در مورد ایا سنگ کیسه صفرا خطرناک است، نرسیده اید، باید بدانید سرطان صفرا جزو بیماری های کشنده است، مخصوصا اگر در مراحل پیشرفته تشخیص داده شود می تواند به شدت خطرناک باشد.
سنگ صفرا از کجا دفع می شود؟
بسیاری از مردم سنگ کلیه را به خوبی می شناسند و می دانند که چگونه دفع می شود؛ اما در مورد سنگ های دیگر مجاری گوارشی مانند سنگ صفرا در میان عامه مردم ابهاماتی وجود دارد که سنگ صفرا از کجا دفع می شود و برای درمان سنگ صفرا چه باید کرد؟ تفاوت عمده ای در مورد سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا وجود دارد. در حقیقت سنگ صفرا مشکلی در سیستم گوارشی است؛ در صورتی که سنگ کلیه مشکلی در سیستم اوروژنیتال فرد بود و علائم واضح تری دارد. برای فهم بهتر این موضوع که سنگ صفرا از کجا دفع می شود باید به آناتومی مسیر صفراوی نگاه کوچکی بیندازیم:
- مجرای صفراوی بعد از خروج از کبد به سمت پایین حرکت و مجرای سیستیک را از کیسه صفرا دریافت می کند. سپس به مسیر خود ادامه داده و از پشت پانکراس و دوازدهه عبور می کند.
- مجرای صفراوی در نزدیکی قسمت دوم دوازدهه مجرایی را از پانکراس تحت عنوان مجرای پانکراتیک دریافت و سپس به قسمت دوم دوازدهه باز می شود.
- دوازدهه بخش ابتدایی روده کوچک انسان است. بنابراین با توجه به این موضوع پی می بریم که مسیر دفع سنگ صفرا به روده و خروج از طریق مدفوع است.
البته لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد، به دلیل تنگی مجرا و طولانی بودن آن، سنگ خود به خود دفع نمی شود و فرد نیاز به اقدامات پزشکی برای درمان سنگ صفرا دارد.
2 مورد از بهترین روش های درمانی برای دفع سنگ بدون جراحی
پزشکان همیشه برای درمان سنگ صفرا به سراغ جراحی نمی روند و ابتدا ترجیح می دهند تا روش های دیگر را امتحان کنند. در این روش ها بیشتر سعی می شود تا با استفاده از داروهای خوراکی یا روش های غیرمستقیم، سنگ مورد نظر حل یا خرد و دفع شود. هنگام استفاده از این روش ها، اکثرا بیماران این سوال را می پرسند که بعد از درمان، سنگ صفرا از کجا دفع می شود؟ در تمامی این روش ها که به روش های غیر مستقیم معروف هستند، سنگ وارد روده و از طریق مدفوع دفع می شود.
- درمان سنگ صفرا از طریق دهان
داروهای اورسودوکسی کولیک حاوی اسیدهای صفراوی هستند که می توانند به تجزیه سنگ کیسه صفرا کمک کنند. این داروها برای شکستن سنگ های کلسترولی کوچک کارایی بالایی دارند. ولی این را بدانید که برای شکستن سنگ ها نیاز به چند ماه و حتی چند سال است.
- درمان سنگ صفرا با امواج شوک
تکنیکی است که بعد از جنگ جهانی دوم وارد عرصه پزشکی شد و توانست پیشرفت های زیادی در درمان سنگ صفرا و دیگر سنگ های رسوبی بدن داشته باشد. در این روش، از فراصوت برای شکستن سنگ استفاده می شود. با این حال، پزشکان از این روش به ندرت و گاهی به همراه داروی اورسودوکسی کولیک استفاده می کنند. همچنین این روش برای سنگهای کوچک کمتر از 1.5 سانتی کاربرد دارد. حتما برایتان سوال شده است که در این روش درمان سنگ صفرا از کجا دفع می شود. در این روش هم سنگ بعد از خورد شدن وارد روده ها شده و دفع می شود. استفاده از این روش ممکن است کمی با درد همراه باشد.
تسریع روند دفع سنگ صفرا با یک روش جادویی
شاید تکنولوژی امروز همه ما را به سمت استفاده از داروهای شیمیایی میل می دهد؛ اما هنوز برخی از درمان های طبیعی موثرتر هستند. تحقیقات نشان می دهند که درمان سنگ صفرا در اندازه معمول به کمک روش های طبیعی بسیار موثرتر است. بسیاری از بررسی ها نشان داده اند که خوردن قهوه در روز می تواند مشکلات کیسه صفرا را کاهش دهد. اعتقاد بر این است که قهوه باعث مهار سنگ صفراوی می شود. یک مطالعه نشان داد افرادی که دو یا سه لیوان قهوه در هر روز می نوشند، خطر سنگ صفرا را 44 درصد کاهش می دهند. دلیل این موضوع این است که که کافئین باعث تحریک انقباضات کیسه صفرا می شود و مسیر خوبی برای خروج سنگ های صفراوی ایجاد می کند. حتما می پرسید که در درمان با قهوه، سنگ صفرا از کجا دفع می شود. مزیت این روش این است که سنگ دیگر دفع نشده و در محل خود حل می شود و شما احتمالا درد کمتری را احساس خواهید کرد. البته توجه داشته باشد که این روش برای همه افراد و همه سایز سنگ مناسب نیست.
آیا دفع سنگ صفرا خطرناک است؟
اغلب سنگ های کیسه صفرا، در اثر رسوب مواد چربی مانند کلسترول در داخل کیسه صفرا ایجاد می شوند که عوامل مختلفی از جمله غلظت نمک های صفراوی و لیستین نیز در این امر دخیل هستند. خطرات سنگ های ریز در داخل شدن به مجرای کبد یا کلدوک شامل ایجاد یرقان یا اصطلاحا زردی، بسته شدن مجرای خروجی کیسه صفرا و در نتیجه اتساع و پارگی کیسه صفرا است. در مورد سنگ های بزرگ دیگر موضوع سنگ صفرا از کجا دفع می شود، اهمیتی ندارد؛ چرا که اینگونه سنگ ها نه تنها دفع نمی شوند؛ بلکه پارگی های شدیدی در مجرای صفراوی ایجاد می کنند. درمان سنگ صفرای ریز به نسبت آسان تر است و حتی گاهی با طب سنتی برطرف می شود؛ اما در مورد سنگ های کوچک یک نگرانی وجود دارد و آن مراحل دفع شدن آن ها است. این سنگ ها در حین عبور از مجاری برای دفع شدن ممکن است در محل اصلی اتصال پانکراتیک گیر کنند و یا پارگی ایجاد کنند؛ به همین دلیل درمان سنگ صفرا چه ریز و یا درشت اهمیت زیادی دارد.
شناسایی عوارض سنگ صفرا برای درمان آن از دیدگاه دکتر روازاده
همان گونه اشاره کردیم، سنگ صفرا یک سنگ چند میلی متری است که در یک از مجاری حدواصل کبد و دوازدهه گیر می افتد. شایع ترین محل گیر افتادن سنگ صفرا، CBD یا مجرای صفراوی مشترک است. همچنین گیر افتادن سنگ در این ناحیه بیشترین عوارض را از خود بروز می دهد. اصول درمان سنگ صفرا دکتر روازاده برپایه شناسایی محل گیر افتادن سنگ و توجه به عوارض است. به طور کلی عوارضی که سنگ صفرا ایجاد می کند از دیدگاه دکتر به شرح زیر است:
- سوءهاضمه
- جوش نخوردن محل اتصال کیسه صفرا و کبد
- اختلال در معده که فرد دائما از آن رنج می برد. توجه داشته باشید که این مورد، خبر از درگیری شدید می دهد که باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا راه حلی مناسب برای درمان سنگ صفرا برای شما تجویز کند.
- کبد چرب و اختلال در کبد
- اختلال روده
- التهاب لوزالمعده
- یرقان و زردی به دلیل بسته بودن مسیر عبور ترشحات کبدی و صفراوی
- خونریزی داخلی
- عفونت باکتریایی
- غلبه خلط صفرا
- حالت تهوع دائمی
- تلخی دهان
درمان سنگ صفرا دکتر روازاده، زمانی نتیجه مثبت خواهد داشت که شما مو به مو به دستورات عمل کنید. با عمل به دستورات، به مرور شاهد کاهش علائم خواهید بود.
روش های جادویی درمان سنگ کیسه صفرا دکتر روازاده
در درمان سنگ صفرا دکتر روازاده، اصول، بر پایه داروهای گیاهی پایه گذاری شده اند. در این روش درمانی، گیاهان بسیار مورد توجه هستند و در میان تمام گیاهان، به نسترن توجه بیشتری شده است. این گیاه زیبا و خوش عطر، سرشار از خواص دارویی است که از جمله خواص دارویی آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ضد درد
- ضد اسهال
- ضد اکسیدان
- ادرارآور
- کاهش دهنده قند خون که به نوعی باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت می شود.
- مهارکننده لیپواکسیژناز
- تقویت کننده اعصاب
- حلال ترکیبات کلسترولی که در درمان سنگ صفرا دکتر روازاده به این ویژگی توجه بسیاری شده است؛ چرا که بیشتر سنگ های صفراوی، کلسترولی هستند و هر دارویی که توانایی حل آن ها را داشته باشد، یک درمان سنگ صفرا بی نظیر به حساب می آید.
- سرشار از ویتامین C است که برای تقویت سیستم ایمنی بسیار کارآمد است.
- دارویی بی نظیر برای ناراحتی های لثه و درد دندان
- برای درمان التهاب کلیه می توان از گیاه نسترن استفاده نمود.
- کمک به دفع سنگ و ترکیبات سخت موجود در مسیرهای گوارشی که این ویژگی هم یک نقطه قوت برای گیاه نسترن در درمان سنگ صفرا دکتر روازاده به حساب می آید.
- التیام دهنده زخم معده
- بوی بد بدن را دفع می کند.
- سرعت جریان خون را در پوست زیاد کرده و باعث لطافت پوست می شود.
- برای ترمیم شکستگی استخوان و رفع ورم مقعد
در دسترس ترین درمان سنگ صفرا
شاید تهیه برخی از گیاهان دارویی جهت استفاده برای درمان سنگ صفرا سخت باشد یا برخی از داروهای طبیعی مانند عسل و ژل رویال از قیمت بالایی برخوردار باشند؛ اما قطعا در هر خانه ای میوه یافت می شود. در درمان سنگ صفرا دکتر روازاده، میوه ها هم از جایگاه مهمی برخوردار هستند و توجه زیادی به آن ها شده است. به طوری که:
- دمنوش میوه تصفیه کننده خون است.
- شما می توانید با مصرف برخی میوه ها مانند گلابی مشکل یبوست را درمان کنید.
- میوه نسترن برای درمان تپش قلب بی نظیر است.
- ترکیبات اسیدی در برخی از میوه ها بعد از جذب سبب حل شدن سنگ های کلسترولی صفرا و درمان سنگ صفرا می شوند.
آیا برداشتن سنگ کیسه صفرا خطرناک است؟
آمارها نشان می دهند که 42 درصد از موارد ابتلا به سنگ کیسه صفرا، بدون علامت هستند. گاهی سنگ تولید شده از کیسه صفرا در مجرای میان کیسه تا روده گیر می افتد که در این صورت، ماده صفرا از مجرا وارد روده شده و باعث می شود چشمهای بیمار کاملا زرد شده و تب کند که به آن کلانژیت می گویند. در درمان سنگ صفرا دکتر روازاده، اعتقاد بر این است که سنگ های صفراوی بدون علامت هستند و احتیاجی به اعمال جراحی نیست.
اما اگر سنگ کیسه صفرا بیش از 3 سانتیمتر باشد، خطر سرطان کیسه صفرا در فرد بالا می رود که در این حالت سعی می شود کل کیسه صفرا برداشته شود. برداشتن کیسه صفرا برای درمان سنگ صفرا یک متود درمانی خاص است که پزشکان در موارد ویژه دنبال آن می روند؛ چرا که صفرا علی رغم کوچک بودنش، نقش مهمی در فعالیت های گوارشی دارد. آنزیم لیپار کیسه صفرا، یکی از آنزیم های اساسی برای تجزیه چربی ها در هنگام جذب مواد غذایی است. نبود این آنزیم، فعالیت های گوارشی را با اختلالاتی همراه می کند و حتی در مواردی امکان دارد درصد ابتلا به کبد چرب را هم بالاتر ببرد.
مناسب ترین عمل جراحی برای برداشت سنگ کیسه صفرا
معمولا پزشکان برای درمان سنگ صفرا، تن به جراحی های وسیع با ریسک خطر بالا نمی دهند و تا جایی که امکان آن وجود دارد، به سمت درمان هایی مانند لاپارسکوپی و ERCP روی می آورند. کلانژیوگرافی آندوسکوپیک عقب گرد یا همان ERCP روش مناسب تر و کم خطرتری برای درمان است و پزشکان در 90 درصد موارد آن را ترجیح می دهند. ERCP در زیر دستگاه فلورسکوپ انجام می شود و پزشک با تصاویر داینامیک و مکرری که از این دستگاه به دست می آید، محل سنگ و مسیر جراحی را تشخیص و درمان خود را انجام می دهد.
کاربرد لیزر در جراحی کیسه صفرا
زمانی که لیزر اختراع شد، شاید کسی تصور نمی کرد که روزی این نور باریک تبدیل به یکی از پرکاربردترین دستاوردهای فیزیک شود. مهم ترین جایی که لیزر با ورود خود تحولی عظیم در آن ایجاد نمود، پزشکی بود. امروزه درمان بسیاری از بیماری ها به کمک لیزر امکان پذیر شده اند. امروزه اصطلاح درمان سنگ صفرا با لیزر مکررا توسط بیماران پرسیده می شود. جالب است بدانید که در حال حاضر این نور قدرتمند در درمان جراحی کیسه صفرا نقش عمده ای ندارد.
اگرچه در مواردی از لیزر برای از بین بردن سنگ های کلیه استفاده می شود؛ اما در مورد صفرا این موضوع کمی متفاوت است. درمان سنگ صفرا با لیزر از این منظر دور از دسترس است که محل سنگ را نمی توان به طور دقیق مشخص نمود. برای استفاده از لیزر پزشک باید محل دقیق سنگ را بداند تا با تابش مستقیم سنگ را خرد کند. اما به دلیل حرکت احشا و به خصوص دیافراگم، سنگ دائما جابجا می شود و درمان سنگ صفرا با لیزر سخت می شود. اما به جای لیزر، روش فوق العاده دیگری به نام لاپاراسکوپی وجود دارد که به خوبی سنگ صفرا را درمان می کند و حتی در مواردی از لیزر هم بهتر است.
موفق ترین روش درمانی برای سنگ صفرا
همان گونه که اشاره کردیم، درمان سنگ صفرا با لیزر تقریبا با اشکالاتی همراه است؛ اما روش جایگزین آن لاپارسکوپی است. این روش به عنوان گلداستاندارد شناخته می شود و در 86.3 درصد موارد موفقیت آمیز است؛ مگر آن که فرد با مشکل زمینه ای دیگر رو به رو باشد. این روش جراحی، کم تهاجم و با حداقل عوارض جانبی است. با توجه به این که جراحی لاپاروسکوپی کیسه صفرا با ایجاد سوراخ هایی کوچک انجام می شود، برخی تصورمی کنند که نوعی جراحی لیزری است؛ در حالی که درحال حاضر لیزر نقش مهمی در جراحی کیسه صفرا ندارد.
مزایای لاپاراسکوپی سنگ صفرا
درمان سنگ صفرا با لاپاراسکوپی، مزایای بسیاری نسبت به سایر روش های درمانی و به خصوص جراحی دارد. در لاپاراسکوپی ما دیگر شاهد برش های بزرگ در ناحیه شکمی و مشکلات ایجاد شده به دنبال آن نیستیم. در این روش، پزشک به راحتی با ایجاد چند برش کوچک چند میلی متری و فرستادن دوربین مخصوص به محل سنگ، جراحی را انجام می دهد. شاید در درمان سنگ صفرا با لیزر، همین برش های کوچک هم وجود نداشته باشند؛ اما درمان لیزر معایب متعدد مربوط به خود را هم دارد که باعث شده است در حال حاضر پزشکان درمان سنگ صفرا با لاپاراسکوپی را ترجیح دهند. از جمله مزایای این روش می توان موارد زیر را نام برد:
- عوارض پس از عمل در این روش درمان سنگ صفرا به مراتب کمتر از سایر روش ها است. در درمان سنگ صفرا با لیزر ممکن است پزشک دید کاملا بازی به شرایط نداشته باشد که این عامل باعث بروز عوارض می شود.
- درمان سنگ صفرا با لاپاراسکوپی تنها 2 ساعت یا کمتر طول می کشد.
- خونریزی ناشی از عمل کمتر بوده و زمان بهبود کاهش می یابد.
- کوچک بودن اسکار عمل یا محل برش ها که معمولا ناپدید می شوند؛ اما در جراحی ها باز کامل اسکار یا جای زخم باقی می ماند.
- در روش جراحی باز، داخل شکم به خوبی این روش روشن نمی شود و چون اعضای بدن روی هم قرار گرفته اند، ممکن است خیلی از بافت ها به خوبی دیده نشود، اما این مشکلات در لاپاراسکوپی وجود ندارد.
- در درمان سنگ صفرا با لیزر و همچنین لاپاراسکوپی احتمال ایجاد عفونت بسیار کم است و آمار نشان می دهد تنها در 1 درصد موارد، عفونت گزارش می شود.
- چسبندگی یکی از مشکلاتی است که پس از عمل جراحی باز ممکن است برای فرد ایجاد شود، اما در لاپاراسکوپی چون شکم باز نمی شود، در معرض هوای محیط قرار نمی گیرد و بافت بدن با لوازمی که هنگام عمل استفاده میشود تماس ندارد، چسبندگی خیلی کمتری ایجاد میکند.
معایب لاپاراسکوپی سنگ صفرا
بسیاری از بیماران با توجه به شناخت کم خود نسبت به لاپاراسکوپی، نگران معایب این عمل هستند. این عمل جراحی را نمی توان کاملا بدون عیب و عارضه دانست؛ اما چیزی که مهم است، کم بودن عارضه هاست. از جمله معایب این روش درمان سنگ صفرا می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- دمیدن گاز داخل حفره شکمی که در این روش انجام می شود، ممکن است برای برخی بیماران خطرناک باشد.
- اشخاصی که به بیماری های قلبی یا بیمارهای انسدادی ریه مبتلا هستند، نباید از این روش استفاده کنند.
- این روش در مقایسه با درمان سنگ صفرا با لیزر عوارض بیشتری دارد و فرد ممکن است تا یک هفته مجبور به استراحت باشد.
- انجام عمل جراحی به روش لاپاراسکوپی در سنین بالای 60 سال چندان مناسب نیست.
- خون ریزی در برخی از موارد دیده شده است که ناشی از مصرف قرص ها بوده است.
- بزرگ ترین عارضه درمان سنگ صفرا با لاپاراسکوپی اسهال ممتد است که بعد از یک هفته برطرف می شود.
لجن کیسه صفرا دقیقا چیست؟
بهتر است از لجن صفراوی، به جای لجن کیسه صفرا، استفاده کنیم. لجن کیسه صفرا در حقیقت تفاوت زیادی با آنچه در ذهن ما در مورد لجن شکل بسته است، دارد. لجن صفراوی در واقع مایع غلیظی است که علاوه بر سنگ های ریز کلسترولی، سنگ ریزه های کریستالی هم در آن یافت می شوند. سنگ ریزه ها، اندازه های متفاوتی دارند؛ به همین دلیل درمان لجن کیسه صفرا معمولا با توجه به قطر سنگ ریزه ها انتخاب می شود. برخی از مقالات معتقدند لجن صفراوی شرایطی است که تنها سنگ های میکروسکوپی و کریستالی دیده می شوند و نباید سنگ های بزرگ در آن موجود باشد.
با این حال در بیشتر نمونه ها، لجن کیسه صفرا تبدیل به سنگ نشده و در کیسه صفرا حل می شود یا دفع می گردد. اگر سنگ از اندازه ای بزرگ تر شود، راه حل های پیشنهادی برای درمان لجن کیسه صفرا دیگر کارایی خود را از دست می دهند و باید به سراغ روش های درمان سنگ صفرا برویم. اما در کل بدانید که لجن کیسه صفرا، ماده ای طبیعی است که در سونوگرافی تشخیص داده می شود و محتوای رسوبات و ذرات ریز بیلی روبینات کلسیمی و کریستال های کلسترولی است. اگر این سنگ ها از حدی بزرگ تر شوند، آن موقع برای فرد مشکلات جدی ایجاد خواهند کرد.
علت لجن کیسه صفرا چیست؟
برخلاف تصور عامیانه، مایع صفرا در داخل کیسه صفرا تولید نمی شود. بلکه این مایع در کبد تولید شده و در داخل کیسه صفرا تغلیظ می گردد. حدس زده می شود که رسوبات بیلی روبین کلسیم و کلسترولی به سبب از دست رفتن آب صفرا باشند. در بعد از روند شروع تشکیل رسوبات، مخاط با رسوبات مخلوط می شود و در کیسه صفرا تجمع می یابد. البته بدانید که فرایندهای بدن در جهت صاف کردن کیسه صفرا حرکت می کند. درمان لجن کیسه صفرا در اولین مرحله در داخل خود بدن روی می دهد.
بدن بارها و بارها لجن کیسه صفرا را پاکسازی می کند؛ اما در مواقعی به دلیل برهم خوردن توازن بین میکرومکانیسم ها، بدن توانایی خود را برای دفع کامل از دست می دهد و تجمعات حجمی کلسترولی رسوب می کنند. در بسیاری از موارد، فرد برای درمان سنگ صفرا مراجعه می کند و در آن زمان متوجه می شود که شروع روند سنگ سازی به چه دلیل بوده است. لجن کیسه صفرا ممکن است در حملگی مهم تر باشد، چرا که در این دوران، مصرف غذا بیشتر از حد معمول، تندتر خوردن و ویار به غذاهایی خاص، وجود دارد. از سوی دیگر درمان لجن کیسه صفرا در دوران بارداری به شدت سخت تر است.
نشانه های لجن کیسه صفرا چیست؟
بیماری لجن کیسه صفرا پیش از تشکیل سنگ و انسداد مجرا، مشکلی اساسی به حساب نمی آید و در بسیاری از موارد امید به دفع آن وجود دارد. از آن جایی که این بیماری در مراحل اولیه آن چنان جدی نیست، علائمی هم از خو بروز نمی دهد. در نشریه دیلی میل در بخش کوچکی در مورد علائم این بیماری اینطور صحبت می شود که «معمولا هیچ علامتی که مستقیما وابسته به حضور لجن کیسه صفرا باشد وجود ندارد. با این حال، اگر منجر به شکل گیری سنگ های کلسترولی شود، علائمی ظاهر می شوند.». اگرچه در درمان سنگ صفرا توجه به علائم بسیار مهم است؛ اما در مورد درمان لجن کیسه صفرا نمی توان به علائم اتکا نمود؛ چرا که در 98.2 درصد موارد، علائمی وجود نخواهد داشت.
اگرچه در بیش از 90 درصد موارد لجن صفرا مشکل اساسی ایجاد نمی کند و فرد حتی به مرحله درمان لجن کیسه صفرا هم نمی رسد؛ اما درصدی از افراد هم وجود دارند که به شدت با این بیماری و به دنبال آن سنگ صفرا درگیر می شوند. این موضوع باعث شده است تا توجه به نشانه ها و درمان لجن کیسه صفرا افزایش یابد. تنها نشانه ای که دانشمندان در حال حاضر در مورد این اختلال مجاری سیستیک ارائه می دهند این است که نخستین سنگ های مجاری صفرا، به رنگ قهوه ای بوده و اغلب همراه با باکتری ها یا عفونت های انگلی هستند.
درمان لجن کیسه صفرا چیست؟
درمان واضحی برای این مشکل وجود ندارد. لجن کیسه صفرا عموما قبل از سنگ ایجاد می شود. اگر تجمع کلسترول در کیسه صفرا زیاد باشد، ابتدا لجن ایجاد می شود. اگر لجن کیسه صفرا علامتی نداشته باشد، نیازی به بهره گیری از درمان لجن کیسه صفرا نخواهد بود. گاها ممکن است متخصص دارویی برای درمان لجن کیسه صفرا تجویز نماید. اما اگر درد شدید، التهاب و سنگ هم همراه آن باشد، ممکن است پزشک توصیه به برداشتن کسیه صفرا نماید. درمان سنگ صفرا و لجن صفرا شباهت های زیادی به هم دارند و اصول اصلی آن ها مبتنی بر پاکسازی کیسه است. درمان های رایج در دو گروه دارویی و طب سنتی قرار می گیرند که روش طب سنتی به مراتب بهتر از روش دارویی است. رایج ترین روش های درمان لجن کیسه صفرا به شرح زیر هستند:
- استفاده از محلول پاکسازی کیسه صفرا: این محلول پاکسازی کیسه صفرا شامل مخلوط آب سیب و روغن زیتون است و طرفداران زیادی هم دارد. ترکیبات موجود در این دو ماده با حل کردن مواد اضافی، درمان لجن کیسه صفرا را انجام می دهند.
- سرکه سیب
- قاصدک
- خار شیری یا خار مریم: برای قرنها استفاده از خار شیری یا خار مریم، برای سم زدایی کبد، استفاده شده است. در حالی که ممکن است این عمل، از کبد و کیسه صفرا حمایت کند، مطالعاتی وجود ندارد که اثرات آن روی درمان سنگ صفرا را ارزیابی کند.
- روغن کرچک
- طب سوزنی: در یک مطالعه بر روی 80 نفر مبتلا به سنگ صفرا، طب سوزنی برای کاهش درد ناحیه ای، کرامپ شکم و حالت تهوع و همچنین تنظیم حجم کیسه صفرا مفید بوده است.
- نعناع
- آب لیمو: آب لیمو نیز درست مانند سرکه مانع از ساخته شدن کلسترول در کبد می شود. این روند نه تنها درمان لجن کیسه صفرا را انجام می دهد بلکه حتی از ایجاد آن جلوگیری هم می کند.
راه های پیشگیری از سنگ کیسه صفرا تبریزیان
تعدادی از عواملی که سبب افزایش خطر ابتلا به سنگ های صفراوی می شوند، مانند سن، جنسیت و اصالت، قابل تغییر نیستند. بیشتر راه های درمانی که امروزه برای درمان سنگ صفرا ارائه می شوند، مبنی بر کاهش این عوامل و یکسری عوامل خارجی هستند. درمان سنگ صفرا تبریزیان که بسیاری به دنبال آن هستند، مانند سایر روش های درمانی برپایه پیشگیری است. تبریزیان برای پیشگیری از سنگ صفرا و مشکلات آن، راه های زیر را پیشنهاد می دهد:
- رژیم گیاه خواری ممکن است خطر ابتلا به سنگ صفراوی را کاهش دهد. افراد گیاهخوار در معرض خطر کمتری برای ابتلا به سنگ صفرا قرار دارند.
- رژیم کم چرب و مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات، از جمله مصرف مقدار زیادی فیبر، می تواند به حافظت از مردم در مقابل ایجاد سنگ های صفراوی کمک کند.
- تنظیم وزن بدن می تواند به جلوگیری از تشکیل سنگ های صفرا کمک کند؛ اما توجه داشته باشید که رژیم های سخت و کاهش سریع وزن، خود باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های کبدی و حتی نارسایی کلیه می شود.
همان گونه که خودتان هم متوجه شدید درمان سنگ صفرا تبریزیان و اصول پیشگیری توصیه شده توسط ایشان به نوعی بازگویی مطالب علمی است و روشی معجزه آسا در میان نیست.
توصیه هایی برای درمان سنگ های بزرگ صفراوی از دیدگاه تبریزیان
اکثر سنگ های صفراوی، سنگ هایی کوچک هستند که نیاز به روش های مختلف درمان سنگ صفرا نداشته و خودشان دفع می شوند. مهم ترین مشکل در مورد سنگ های بزرگی است که در مجاری گیر می افتند و انسداد ایجاد می کنند. در اصول درمان سنگ صفرا تبریزیان به این مورد به خوبی توجه شده و درمان هایی از طب سنتی برای حل مشکل بیماران توصیه می شود. به برخی از این روش های درمان سنگ صفرا توجه کنید:
- روزی یک وعده خورشت سرکه و روغن زیتون میل شود به همراه نان جو، یا یک قاشق سرکه با دو قاشق روغن زیتون مخلوط شود و بعد از هر وعده غذا میل شود. این مورد، بزرگترین و سرسخت ترین سنگ ها را در طول چند ماه از بین می برد.
- در بخشی از توصیه های درمان سنگ صفرا تبریزیان آمده است که ترکیب یک واحد سرکه و دو واحد عسل و روغن زیتون روزی دو تا سه لیوان تاثیر زیادی در درمان مشکلات کبدی - صفراوی دارد.
- 2 قاشق سنای مکی با 2 قاشق گل سرخ هفته ای یک بار دم شود و تا 7 هفته هنگام خواب میل شود.
- برای درمان سنگ صفرا به جای استفاده از آب سرد به آب جوشیده روی بیاورید.
- مصرف آب سیب و آب انار بسیار مؤثر است.
درمان سنگ صفرا تبریزیان
در این بخش به روش های درمان سنگ صفرا تبریزیان می پردازیم. البته توجه داشته باشید که قبل از روی آوردن به این شیوه های درمانی، بهتر است حتما با پزشک متخصص مشورت کرده و زیر نظر او موثرترین روش درمانی را انتخاب کنید. از دیدگاه تبریزیان درمان سنگ صفرا شامل دو اصل است:
کنترل اورژانسی درد
یک الی دو روز پس از شروع درمان سنگ صفرا تبریزیان، عمدتا دردهای بیمار از بین می روند؛ اما تا آن موقع و به ویژه برای کنترل دردهای حاد یا شدید، این اقدامات قابل انجام هستند:
انجام بادکش در محل آناتومیک صفرا تسکینی سریع در درد ایجاد می کند. در بسیاری از موارد، بادکش با گشاد کردن مجاری CBD توسط متخصص بیماری های گوارشی باعث عبور سنگ و درمان عملی بیمار خواهد شد. با این حال در صورت تکرار درد، بادکش نیز قابل تکرار است. برای درمان سنگ صفرا از طریق بادکش باید بعد از روغن مالی محل درد و اطراف آن با روغنی مانند زیتون یا بابونه، بادکش را روی محل مرکز درد انداخته آن را به سمت چپ یعنی به سمت روده ها بلغزانیم.
برای این کار کافی است حوله یا تکه ای پارچه را با اتو داغ کرده و روی محل صفرا در ناحیه هیپوکندریوم راست قرار دهید؛ اما توجه داشته باشید که این روش منبع علمی جامعی ندارد. این روش درمان سنگ صفرا تبریزیان برای کاهش درد توصیه می شود.
درمان نهایی
این قسمت مهم ترین بخش در اصول درمان سنگ صفرا تبریزیان است. در این مرحله فرد کم کم بهبودی را باید نشان دهد. اگر فردی نشانه ای از بهبودی را در علائم خود آشکار نکرد، مشخص می شود که این درمان فایده ای نداشته و باید به سراغ راه حل های درمانی دیگر برویم. درمان سنگ صفرا در مرحله نهایی به 3 بخش تقسیم می شود:
- حذف یا تعدیل موارد مستعد کننده ایجاد سنگ کیسه صفرا
- درمان دارویی
این قسمت از درمان سنگ صفرا بسیار نیاز به دقت دارد و نباید خودسرانه نسبت به آن عمل شود. برای درمان دارویی شما حتما باید زیر نظر یک متخصص اقدام به مصرف داروهای تجویزی کنید. توجه داشته باشید که بیشتر داروها عوارض جانبی دارند؛ لذا در مصرف آن ها زیاده روی نکنید.
زنیان، رازیانه، آویشن، بابونه، کرفس، انیسون، سیاهدانه، شوید، گشنیز، همیشه بهار، کاسنی، شاهتره، خرفه، شیرین بیان همگی در درمان سنگ صفرا موثر هستند.
بی نظیرترین دارو برای درمان سنگ صفرا
سنگ صفرا یکی از بیماری های سیستم کبدی - صفراوی است که شیوع زیادی ندارد. زمانی که می گوییم این عارضه شیوع زیادی ندارد، منظورمان در مقایسه با دیگر مشکلات سیستم گوارشی و ادراری مانند سنگ کلیه است. افرادی که سنگ صفرا داشته اند به خوبی مشکلات و عوارض ناشی از آن را درک می کنند. درمان سنگ صفرا برای کاهش علائم و بازگشت فرد به زندگی معمول انجام می پذیرد. امروزه درمان های سنتی محبوبیت بیشتری برای درمان سنگ های سیستم گوارشی پیدا کرده اند که یکی از این درمان ها، استفاده از آب زرشک است. زرشک و سنگ صفرا از گذشته موضوعی داغ در میان پزشکان بوده است و همچنان پزشکان طب سنتی زمانی که از وجود سنگ صفرا مطلع می شوند، مریض را به سمت استفاده از این داروی طبیعی هدایت می کنند. زرشک، خون را تصفیه و ضدعفونی می کند. عمل دستگاه گوارش را منظم کرده، قلنج کلیه و کبد، حالت تهوع، استفراغ، صفرا، کبد، سوء هاضمه و سنگ کلیه را از میان می برد. زرشک و سنگ صفرا انگار دو موضوع مرتبط به هم هستند؛ به طوری که کمتر داروی دست سازی توانسته است جای آن را بگیرد. همچنین زرشک خواص درمانی دیگری هم دارد که آن را بی نظیر ساخته اند. به برخی از این خواص در ادامه اشاره می کنیم. جالب است بدانید مقاله دیلی میل در سال 2013 مقاله ای با نام زرشک و سنگ صفرا منتشر کرد و از زرشک به عنوان بی نظیرترین دارو برای درمان سنگ صفرا یاد کرد.
به چه دلیل خوردن آب زرشک برای هر فرد الزامی است؟
نمی توان به مردم توصیه کرد که آب زرشک را در وعده های خود جای دهند؛ اما دلیلی روشن برای این توصیه بیان نکرد. مهم ترین دلیلی که می توان برای توصیه زیاد جهت مصرف زرشک بیان کرد، بهره مندی از ویژگی های آن است. در پژوهش های جدید ثابت شده است که این داروی گیاهی به علت داشتن آلکالوئیدی به نام بربرین، اثرات آنتی بیوتیکی برای باکتری ها دارد. همچنین سولفات موجود در این گیاه علیه سیستم های توموری قابل استفاده است. شاید به همین دلیل است که بعضی زرشک را عامل ضد تومور یا سرطان می شناسند. همچنین در دستورالعمل زرشک و سنگ صفرا آمده است که این داروی طبیعی حاوی مقادیری متغییر از آنتی اکسیدان های قدرتمند است که نه تنها درمان سنگ صفرا را به خوبی انجام می دهند؛ بلکه حدود 54 درصد احتمال ابتلا به انواع سرطان را پایین می آورند. البته خواص زرشک به همینجا خلاصه نمی شوند. در زیر بهترین خواص زرشک بیان شده است که توجه به آن ها به خوبی به شما توضیح خواهد داد که چرا باید زرشک را در وعده های غذایی خود جای دهید.
- تصفیه کننده خون
- بهبود گوارش: اکثر سنگ ها صفراوی به دلیل مشکلات گوارشی ایجاد می شوند. اگر ماده ای بتواند به بهبود گوارش کمک کند، قطعا روند دفع و برطرف شدن سنگ های صفراوی را تسریع می کند. این مورد یکی دیگر از دلایل ارتباط زرشک و سنگ صفرا در مقوله درمان است.
- بهترین دوست کبد و پوست
- تنظیم فشارخون
- تنظیم قند خون
- پایین آورنده چربی خون که یکی از دلایل اصلی ارتباط زرشک و سنگ صفرا و خاصیت درمانی آن بر سنگ های دیگر سیستم گوارشی است.
- پایین آورنده اوره
- بهترین جایگیزین برای قرص متفورمین
- شستشوی کبد و کلیه
- روشن کننده پوست صورت
- بهترین در درمان آفت دهان
- مفید در درمان جوش صورت و بدن
- تقویت سیستم ایمنی بدن شاید موثرترین کاری باشد که زرشک در کنار درمان سنگ صفرا انجام می دهد.
- حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین
- رفع عطش
بهترین روش برای تهیه آب زرشک
تهیه آب زرشک اصولی دارد؛ اما معمولا همه می توانند آن را درست کنند. افراد مختلف برای درمان سنگ صفرا دوست دارند به شیوه های مختلف زرشک را استفاده کنند. مصرف آب زرشک رایج ترین روش بوده که تقریبا 89 درصد مردم آن را می پسندند. از زمانی که در مقالات شناخته شده، موضوع زرشک و سنگ صفرا با جدیت مطرح شد، این دارو در دستورالعمل بسیاری از پزشکان قرار گرفت. در برخی از مقالات اشاره شده است که مصرف آب زرشک اثربخشی بیشتری نسبت به مصرف عادی زرشک دارد. به کمک دو روش زیر شما می توانید آب زرشک تهیه و از آن برای درمان سنگ صفرا استفاده کنید. در مورد ارتباط زرشک و سنگ صفرا لازم به ذکر است که زرشک علاوه بر دفع سنگ، کبد را هم پاکسازی می کند؛ به همین دلیل سعی کنید آن را با روش های اصولی تر تهیه کنید.
- مقدار 250 الی 300 گرم زرشک را تهیه و پاکسازی کنید؛ سپس آن را با آب سرد بشویید. سپس آن را داخل ظرفی غیر فلزی با شش تا هشت لیوان آب خیس کرده و بعد از یک شبانه روز مخلوط را داخل مخلوط کن ریخته هم بزنید. مخلوط بدست آمده که حاصل خرد شدن کامل زرشک است را با استفاده از پارچه صاف کرده و به بطری های شیشه ای جهت نگهداری و مصرف برای درمان سنگ صفرا منتقل کنید.
- آب را روی شعله گاز قرار دهید تا به نقطه جوش برسد. سپس زرشک را پس از شستشو و پاکسازی داخل آن بریزید. بعد از آنکه زرشک ها را درون آب جوش ریختید، گاز را خاموش و درب ظرف را گذاشته و پس از سرد شدن درون یخچال بگذارید و تا یک شبانه روز صبر کنید. حالا از قابلیت درمان معجون زرشک و سنگ صفرا برای درمان بیماری خود استفاده کنید.
چگونه می توان درد کیسه صفرا را کاهش داد؟
با توجه به اینکه درد کیسه صفرا در 90 درصد موارد از وجود سنگ ناشی می شود، تا زمانی که سنگ دفع نگردد، فرد باید درد را کم و بیش تحمل کند. البته التهاب ها و عفونت ها هم در ایجاد دردهای صفرا نقش قابل توجهی دارند. برای تسکین درد کیسه صفرا معمولا تا زمان دفع کامل سنگ، پزشک مسکن تجویز می کند. مسکن ها در اکثر موارد تنها بخشی از درد سنگ صفرا را کاهش می دهند و یک درمان دائمی به حساب نمی آیند. برای تسکین درد کیسه صفرا همچنین می توانید به درمان های سنتی و طب گیاهی روی بیاورید که اثربخشی بالایی دارند و در بسیاری از موارد خیلی بهتر از درمان ها دارویی معمول عمل کرده اند. در ادامه به درمان ها گیاهی این درد خواهیم پرداخت اما قبل از آن در این بخش چندین راهکار و مسکن را برای کاهش درد کیسه صفرا به شما معرفی خواهیم کرد. برای کاهش درد صفرا بهتر است چند راهکار زیر را انجام دهید.
- قبل از هر چیزی حتما به یک متخصص گوارش مراجعه نمایید و مطابق با برنامه ای که او می دهد، روند درمان سنگ صفرا را شروع کنید.
- از پزشک خود در مورد حرکت های ورزشی که به دفع سنگ صفرای شما کمک می کنند، بپرسید.
- حرکاتی که پزشک به شما پیشنهاد داده است را مرتبا انجام دهید تا حدالامکان بدون هیچ روشی دیگری برای درمان سنگ صفرا ، سنگ دفع شود.
- اگر بعد از انجام حرکات ورزشی یا مصرف دارویی هایی که پزشک تجویز کرده است، احساس درد نداشتید، روند درمان را خودسرانه متوقف نکنید و حتما قبل از توقف روند، نظر پزشک را جویا شوید.
- اگر اصول مند عمل کنید، درمان سنگ صفرا از آن چه تصور می کنید آسان تر خواهد بود اما اگر روند درمان را پیگیر نباشید ممکن است مجبور به جراحی شوید.
درمان های طبیعی برای کاهش درد کیسه صفرا
منظور از درمان های طبیعی برخلاف تصوری که برخی از مردم دارند، این نیست که ما چند چیز عجیب را برداریم و باهم ترکیب کنیم. عمدتا درمان سنگ صفرا به شکل طبیعی شامل گنجاندن برخی مواد در رژیم غذایی روزانه است. شما کافی است این مواد را در روند روزانه غذایی خود جای دهید تا خودشان بدون این که متوجه باشید به تسکین درد کیسه صفرا بپردازند.
سیب با خواص درمانی بیشماری که دارد، می تواند به دفع سنگ های مجرا صفراوی کمک کند. برای این منظور می توانید آب سیب یا سرکه سیب بخورید. اسید مالیک موجود در این مورد به نرم شدن و تسکین درد کیسه صفرا کمک می کند و سرکه جلوی تولید کلسترول را توسط کبد می گیرد. کلسترول مسئول تشکیل سنگ در کیسه صفرا است. اگر شما هر روز یک سیب بخورید، مطمئن باشید درمان سنگ صفرا خود را انجام داده اید مگر آن که مشکل صفراوی شما در مراحل پیشرفته و حاد باشد.
کیسه صفرا گلابی شکل است و می تواند با درمانی طبیعی به شکل خودش پاکیزه شود. «ای ام ای» یا مجمع برتر پزشکان ایالات متحده می گوید که حدود 85 درصد از مشکلات کیسه صفرا توسط کلسترول روی می دهند. اعتقاد بر این است که پکتین موجود در این میوه به سنگ های پر از کلسترول متصل شده و به این شکل آن ها از بدن خارج می شوند. البته برخی از نشریه های معتبر بریتانیایی این نظریه را رد می کنند. شما برای خلاصی از درد و همچنین درمان سنگ صفرا می توانید گلابی یا آب آن را به صورت روزانه مصرف کنید. برای اثربخشی بیشتر آب گلابی را با عرق خار مریم ترکیب و آن را به صورت روزانه مصرف کنید. قطعا بعد از مدتی کوتاهی به خوبی شاهد کاهش علائم درد خواهید بود.
این گیاه به عنوان یک درمان طبیعی سنتی برای مشکلات سیستم گوارشی و همچنین سم زدایی کبد به طور شگفت انگیزی مورد توجه است. عصاره این گیاه به کوچک شدن سنگ و از بین بردن آن کمک می کند. خار مریم با این کار نه تنها به درمان سنگ صفرا می پردازد، بلکه به تسکین درد کیسه صفرا شما هم کمک زیادی می کند. با اضافه کردن این گیاه به برنامهی غذایی خود از شر مشکلات کبدی خلاص شوید. تحقیقات دانشگاه بریستول نشان می دهد که خار مریم بیش از 53 خاصیت درمانی برای برطرف کردن بیماری های مختلف دارد. با توجه به این موضوع شما با مصرف خار مریم، یک معجون بی نظیر درمانی را مصرف کرده اید.
برگ این گیاه به تحریک دفع صفراوی و در نتیجه زدودن سم ها از آن و سوخت و ساز چربی کمک می کند. این گیاه همچنین برای تحریک و باز کردن Bile duct تنبل موثر است. شما همیشه می توانید برگ های سبزرنگ و ظریف این گیاه را به سالادتان اضافه کنید یا آن ها را بخارپز کنید و بخورید. درمان سنگ صفرا با قاصدک یک معجزه است، پس از آن بهره ببرید.
علت تشکیل سنگ صفرا چیست؟
براساس مقالات چندین دانشگاه برتر دنیا، 76.3 درصد سنگ های صفرا از کلسترول و بقیه از نمک های کلسیم و بیلی روبین تشکیل می شوند. پرفسور ریچارد فنتسون در نشریه دیلی میل اعلام می کند که ما دقیقا نمی توانیم بیان کنیم که سنگ صفرا در هر فرد چه درصدی از ترکیبات مختلف را دارد؛ اما به طور میانگین می دانیم که یکی از عوامل زیر پاسخی است برای علت تشکیل سنگ صفرا و چگونگی درمان سنگ صفرا.
وجود کلسترول بیش از حد می تواند به تشکیل انواع زردرنگی از سنگ صفراوی منجر شود. این سنگ های سخت هنگامی تشکیل میشوند که کلسترول ساخته شده توسط کبد، از کلسترولی که صفرا می تواند حل کند، بیشتر می شود. درمان سنگ صفرا کلسترولی نیاز به تدابیر خاصی دارد و روند درمان باید کاملا زیر نظر پزشک باشد.
یک ماده ی شیمیایی است که در زمان تجزیه گلبول ها، توسط کبد تولید می شود. درمان سنگ صفرا بیلی روبینی از کلسترولی آسان تر است. سنگ های رنگی کیسه صفرا هنگامی تشکیل می شوند که صفرا نتواند بیلی روبین اضافی را تجزیه کند. رنگ این سنگ های سخت، اغلب قهوه ای، تیره یا سیاه است. بیلی روبین و کلسترول دو پاسخ قطعی برای سوال علت تشکیل سنگ صفرا چیست، هستند.
صفرا یک کیسه کوچک در زیر کبد است که لسیتین دارد و صفرای تولید شده توسط کبد را تغلیظ می کند. صفرا برای آن که بتواند به درستی کار خود را انجام دهد، نیاز دارد خالی باشد. گاها عفونت ها و یا مواد زاید حجم داخلی آن را پر می کنند و باعث می شوند صفرا کارکرد سابق را نداشته باشد. این روند زمینه را برای ایجاد سنگ فراهم می کند. درمان سنگ صفرا، اگر صفرا عفونت نکرده باشد، آسان است.
دلیل تشکیل سنگ صفرا از دیدگاه سازمان جهانی
عوامل بسیاری موجب تشکیل سنگ های صفراوی میشوند که بعضی از آن ها همچون عادات غذایی و سبک زندگی، قابل کنترل و بعضی دیگر نیز مانند سن، نژاد، جنسیت و سابقهی خانوادگی، غیرقابل کنترل هستند. با توجه به این که در چندسال اخیر سنگ صفرا پیشرفت بیشتری داشته است، سازمان جهانی بهداشت در یک بررسی اسکرینینگ 2 ساله عوامل زیر را برای پاسخ سوال علت تشکیل سنگ صفرا چیست معرفی کرده است:
عوامل پزشکی
دلایل مختلفی می تواند داشته باشد اما شایع ترین دلیل آن، بیماری کبد چرب است. درمان سنگ صفرا در این مورد بسیار سخت است، چرا که باید ابتدا بیماری کبد چرب فرد درمان شود.
باردار بودن باعث می شود تغییراتی در سیستم اندوکرینی بدن زن ایجاد شود. این تغییرات معمولا با تغییرات هورمون های استروئیدی همراه است. افزایش بیش از حد هورمون های استروئیدی سبب درگیری صفرا و کبد می شود.
- کاهش وزن سریع در یک دورهی زمانی کوتاه
مثل آن می ماند که بدن را وادار به کاری سخت کنیم. این کار سخت تنها به بدن آسیب می زند.
- مصرف داروهایی با سطح استروژن بالا
- ابتلا به دیابت ملیتوس یا دیابت شرین
عوامل غیرقابل کنترل
- زن بودن
- سرخ پوست بودن
- داشتن ۶۰ سال یا بیشتر
عوامل مربوط به سبک زندگی
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- رژیم غذایی پرچرب که بعدا در روند درمان سنگ صفرا هم مشکل ساز می شود.
- مصرف داروهای خاص برای کاهش کلسترول
- داشتن سابقهی خانوادگی سنگهای صفراوی
عوامل موثر در ایجاد سنگ های رنگدانه ای صفرا
ممکن است در اینترنت قبل از خواندن این مطلب تصویر سنگ های صفراوی را دیده باشید. اغلب سنگ های صفراوی یک رنگ خاص دارند که این رنگ ناشی از نوع غالبی از ترکیبات معدنی آن ها است. با این حال توجه به رنگ، نقش مهمی در درمان سنگ صفرا و بررسی این که علت تشکیل سنگ صفرا چیست دارد. عموما دانشمندان دلایل زیر را زمینه ساز ایجاد سنگ های رنگی در صفرا می دانند:
- ژنیتک
- سیروز الکلی
- سن بالا
- عفونت مزمن سیستم صفراوی یا عفونت انگلی
- انسداد مجرا
عوامل مستعد کننده ی ایجاد سنگ های صفراوی کلسترولی
منظور از عوامل مستعدکننده، آن دسته از عوامل است که می تواند در دراز مدت احتمال ایجاد سنگ های صفراوی را به شدت افزایش دهند. توجه به عوامل مستعدکننده در درمان سنگ صفرا و همچنین یافتن پاسخ های صحیح برای سوال علت تشکیل سنگ صفرا چیست، بسیار حائز اهمیت است. مقالات علمی زیادی را مورد بررسی قرار داده ایم و آنچه از اکثر آن ها قابل استناد بود، این است که عوامل زیر مهمترین عوامل مستعد کننده ی ایجاد سنگ های صفراوی کلسترولی هستند:
- چاقی که باعث افزایش ترشح کلسترول در صفرا می شود. چاقی علاوه بر ایجاد سنگ صفرا می تواند به بافت کبد هم آسیب بزند و شما را با مشکلات جدی رو به رو کند.
- کاهش وزن سریع
- شیمی درمانی
- هورمون های جنسی زنانه
- داروهای حاوی استروژن
- قرص های ضدبارداری
- بیماری های روده ی کوچک
- افزایش سن
- فقدان ورزش و فعایت بدنی که فرد را برای درمان سنگ صفرا ملزم به مصرف چندین برابری داروهای با عوارض بالا می کند.
- کاهش تحریک کیسه ی صفرا به دنبال تغذیه وریدی طولانی مدت
- درمان با کلوفیبرات
- کاهش ترشح اسید صفراوی به دنبال سیروز صفراوی اولیه
- رژیم غذایی پرچرب
- آسیب طناب نخاعی
- مصرف بیش از اندازه تخم مرغ
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!