قبل از هر بحثی باید به این نکته توجه کنید که به دلیل تغییرات شدید هورمونی و یکسری موارد متغییر دیگر به تکرر در تحقیقات مختلف این موضوع به اثبات رسیده است که روماتیسم در زنان نسبت به مردان بسیار شایع تر است. اما در مورد قطعی بودن درمان روماتیسم باید بدانید که در حال حاضر جواب مطمئن برای این سوال وجود ندارد و منابع مختلف اطلاعات گوناگونی در اختیار ما قرار می دهند، اما آن چه از اکثریت آن ها قابل برداشت هست، عدم وجود درمان قطعی برای این بیماری در حال حاضر است.
این روش درمانی برای انواع مختلفی از دردهای ماهچه ای و مفصلی مفید است. در موارد آسیب به رباط های اسکلتی، تزریق اوزن باعث بازگشت جریان خون به بافت ها شده و با مهیا کردن مواد لازم برای بافت های آسیب دیده باعث بهبودی این بافت ها می شود. در درمان روماتیسم با تزریق اوزون، ترکیبی از اوزون، پروکائین، ویتامین بی 12 و مواد دیگر در بافت های نرم تزریق می شود. این تزریق باعث درمان تورم و سپس افزایش جریان خون می شود و ترکیبات فیبری را برای افزایش ترمیم پذیری تحریک می کند. این تزریق باید هر 15 روز یکبار تکرار شود. درمان روماتیسم با اوزون روش جدیدی نیست اما بیماران به دلیل کاهش درد خود از آن رضایت دارند. لازم به ذکر است که مصرف نوشیدنی ها مختلف در طی دوره کمک زیادی به سرعت گیری روند درمان می کنند. نوشیدنی هایی مانند قهوه بهترین دارو برای کمک به درمان روماتیسم و کاهش علائم آ« هستند. البته توجه داشته باشید که تاثیر قهوه در افراد مختلف متفاوت است.
مسلما هر بیمار برحسب شدت، مرحله، نوع و بافت درگیر شده اثرات و عوارض متفاوتی از روماتیسم را بروز می دهد. روماتیسم قلبی یک بیماری مزمن و گاها حاد است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد. برخی از افراد نسبت به این بیماری بی توجه اند و این در حالی است که از مشکلات پیاپی آن بی اطلاع هستند. به موارد زیر توجه کن:
یک عارضه به شدت خطرناک و حتی کشنده است که به طور معمول در افرادی بروز می کند که به موقع نسبت به درمان روماتیسم قلبی اقدام نکرده اند.
این 3 مورد تنها بخشی از مشکلات عدیده ای هستند که به دنبال روماتیسم قلبی ایجاد می شوند؛ به همین دلیل با صراحت می توان گفت که روماتیسم قلبی خطرناک بوده و در صورت درگیری باید به موقع نسبت به درمان آن اقدام شود.
پزشکان معمولا به راحتی نمی توانند درمانی برای این بیماری انتخاب کنند. انتخاب روش درمان روماتیسم قلبی بسته به شرایط بیمار و شدت مشکل او، متفاوت خواهد بود؛ اما به طور معمول روش انتخابی برای درمان روماتیسم در یکی از گروه های زیر قرار خواهد گرفت:
درمان دارویی شما را از روماتیسم قلبی نجات می دهد
شاید در اکثر بیماران، درمان روماتیسم قلبی با کیت های دارویی، موثرترین روش باشد؛ اما این روش به همان اندازه که کارایی دارد، مشکلاتی را برای فرد و کادر درمانی به همراه خواهد داشت. تجویز دارو برای درمان روماتیسم قلبی بدون بررسی وضعیت بالینی بیمار اصلا امکان پذیر نیست؛ به همین دلیل در طی انتخاب دارو برای درمان روماتیسم مراحل زیر حتما باید انجام شود:
- بررسی منظم فرد توسط متخصص قلب برای پایش قلب و بررسی شدت بیماری برای تعیین دوز مشخص دارو
- در درمان روماتیسم قلبی تزریق واکسن آنفولانزا و پنوموکوک حتما یکی اصول خواهد بود.
- در طی درمان، استفاده از آنتی بیوتیک ها به طور منظم صورت می گیرد. این مرحله برای پیشگیری از عفونت گروه آ باکتری استرپتوکوکوس در گلو و تب روماتیسمی عودکننده است.
- بهداشت دهان و دندان مناسب باید به طور کامل در درمان روماتیسم رعایت شود؛ زیرا ورود باکتری از طریق دهان به جریان خون می تواند خطر ایجاد عوارضی مانند عفونت لایه درونی قلب را افزایش دهد.
- از آن جایی که بارداری خود یکی از دلایل ایجاد روماتیسم قلبی است، در انتخاب دارو باید این موضوع به طور کامل در نظر گرفته می شود.
توجه داشته باشید که درمان روماتیسم قلبی با دارو زمانی موثرترین روش درمان خواهد بود که شما بیشترین همکاری را با پزشک خود داشته باشید. اگر مطابق با دستور او داروهای خود را مصرف نکنید؛ قطعا درمان دارویی هم تاثیری ندارد.
روشی جدید، کم هزینه و غیرتهاجمی برای درمان روماتیسم قلبی
دانشمندان دانشگاه كیپ تاون به تازگی موفق به ساخت دستگاهی برای تعویض یا ترمیم دریچه قلب در بیماران مبتلا به روماتیسم قلبی شدند. این روش نوین به سرعت وارد عرصه بالینی شد و توانست تعدادی بیمار را با موفقیت درمان کند. درمان روماتیسم قلبی به کمک این دستگاه تعویض کننده دریچه بسیار ساده، كم هزینه و غیرتهاجمی تر است. ساینس دیلی در گزارش خود از این روش درمان روماتیسم با نام TAVI یاد می کند. در این روش که در حال حاضر به عنوان یکی از موثرترین درمان ها برای روماتیسم شناخته می شود، برخلاف روش های مشابه، نیازی به توقف جریان خون نیست و دستگاه بدون نیاز به تجهیزات تصویربرداری پیچیده در محل موردنظر قرار می گیرد و دریچه آسیب دیده را ترمیم یا تعویض می كند. همچنین لازم به ذکر است که این روش درمانی نیاز به عمل جراحی باز ندارد. نشریه آمریکایی هلثی لاین و انجمن قلب اروپا به این موضوع اشاره می کنند كه در هر سال، حدود 95 هزار نفر از بیماران روماتیسمی نیار به جراحی تعویض دریچه قلب دارند که درمان روماتیسم قلبی این تعداد امکان پذیر نیست؛ اما با پیشرفته شدن دستگاه تاوی، قطعا امکان درمان روماتیسم تمام بیماران ممکن می شود.
آیا درمان روماتیسم قلبی با طب سنتی امکان پذیر است؟
در حال حاضر هومیوپاتی درمانی بی نظیر است که بدون عارضه از طریق تحریک و تقویت سیستم ایمنی امکان جلوگیری از پیشرفت روماتیسم قلبی، عود مکرر، کاهش علائم را فراهم می نماید. این روش توانسته است به خوبی روی نمونه های آزمایشگاهی جواب دهد؛ اما مشکلاتی دارد که محققان آن را فعلا رد کرده و توصیه به درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی کرده اند. شاید با موفقیت هومیوپاتی، توجه به طب سنتی کمتر شود؛ اما در حال حاضر داروهای گیاهی موثرترین نقش را در درمان روماتیسم دارند.
مقالات علمی در مورد درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی چه می گویند؟
- براساس گزارشات دیلی میل، گاردین و مدیکال ساینس، اثرات ترکیبات دارویی شامل اسید گامالینولنیک، گلوکزآمین، پنجه شیطان، گونه های ریحان، گونه های بید، بابونه کبیر، گونه های گزنه، زنجبیل، زردچوبه، کاسنی،قهوه و نسترن در درمان روماتیسم قلبی قابل قیاس با داروهای شیمایی نیست. هرچند داروهای شیمیایی موجود با فرمولاسیونی که دارند کمک زیادی به کاهش علائم می کنند؛ اما هر کدام عوارض جانبی بسیاری هم به همراه دارند. عوارض جانبی داروهای شیمیایی به خصوص در افراد دیابتی سبب توجه بیشتر جامعه پزشکی به سمت درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی شده است. این روش درمان نه تنها در ایران، بلکه در تمامی دنیا در حال استفاده است و دانشمندان معتقدند تا زمانی که دارویی قطعی برای روماتیسم وجود ندارد، درمان گیاهی و سنتی بهترین روش در کنار داروهای دیگر است.
- یکی از معروف ترین مقالاتی که در مورد درمان روماتیسم قلبی منتشر شده است را پروفسور الکس جنیس محقق کلینیک مایو نوشته است. در این مقاله به وضوح با شواهد بالینی به مقایسه درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی و نوین پرداخته شده است و نتیجه نهایی، طب سنتی را در موارد خفیف و متوسط موثرتر می داند.
7 داروی گیاهی که در درمان روماتیسم قلبی معجزه می کنند!
در این قسمت به چند مورد از مهم ترین راه حل های درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی پرداخته ایم؛ اما توجه داشته باشید که در صورت ابتلا به این بیماری، بهتر است در مورد مصرف هریک از موارد زیر با پزشک خود مشاوره کنید و از استفاده خودسرانه به شدت بپرهیزید:
دارچین، به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی در تسکین درد روماتیسم مفصلی موثر است. از سوی دیگر داروچین یک ادویه طبع گرم است که نقش زیادی در برطرف کردن علائم و درمان روماتیسم قلبی دارد. برای مصرف بهتر این مورد، می توانید آن را با عسل که خود یک داروی بی نظیر برای این بیماری است، ترکیب کنید. از این گیاه برای زنان باردار یا شیرده استفاده نکنید؛ زیرا واکنش منفی شدیدی با خون بدن ایجاد می کند.
منابعی که از درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی صحبت کرده اند، تفاوت زیادی میان خواص زنجبیل و دارچین قائل نمی شوند و هر دو را در درمان این بیماری موثر و در یک سطح می دانند.
چای سبز به دلیل داشتن پلی فنول ها، خاصیت ضد التهابی و محافظت مفاصل دارد. چای سبز باعث خنثی شدن اثر وارفارین می گردد، بنابراین افرادی که چای سبز و وارفارین مصرف می نمایند، باید خون خود را مرتبا چک کنند تا اثر دارو کم نشده باشد. با این که درمان روماتیسم قلبی با چای سبز بسیار مرسوم است؛ اما گاهی مشکلاتی ایجاد می کند که اکثر توصیه بر استفاده نکردن از آن است.
بید خاصیت ضد التهابی دارد و باعث تسکین فوری دردهای مربوط به روماتیسم می شود. بید به درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی مفهوم جدیدی داده است. پوست بید حاوی سالیسین است که وقتی در دوزهای بالا مصرف شود، کشنده است؛ زیرا کلیه ها را مسدود می کند.
زرد چوبه به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی و کورکومین، برای تسکین دردها و همچنین درمان روماتیسم قلبی بی نظیر است؛ می توانید آن را به عنوان ادویه در غذاهای روزانه، یا با چای، شیر، مکمل و غیره مصرف کنید.
این محصول بی نظیر زنبور، خاصیت ضد التهابی و تسکین دهندگی دارد و موجب کاهش درد، التهاب و در نهایت درمان روماتیسم می شود. سرعت درمان روماتیسم قلبی با ژل رویال نسبتا بالا است. البته توجه کنید که هیچ کدام از این موارد درمان قطعی برای مشکل روماتیسم نیستند.
شاید بتوان قهوه را موثرترین عضو در این گروه دانست. درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی به کمک قهوه، قدمتی بسیار دارد و همیشه از آن به عنوان مسکن قلب یاد می شده است. قهوه حاوی مقدار بالای کافئین است که علاوه بر کاهش دردهای ناشی از روماتیسم مفصلی، می تواند دارویی موثر برای درمان روماتیسم قلبی باشد. اگر از روماتیسم مفصلی رنج می برید، مصرف روزانه قهوه را در کنار عسل به شما توصیه می کنیم.
فلفل سیاه، گزنه، سویا، زردچوبه، پیاز، انبه و گریپ فروت از دیگر داروهای درمان روماتیسم هستند که بسته به شدت بیماری اثربخشی متناسبی دارند.
روش های دیگر درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی
البته به جز داروهای خوراکی، روش های دیگری هم هستند که می توانند به درمان این بیماری کمک کنند. پزشکان طب سنتی با بررسی وضعیت بیمار و نوع داروهایی که مصرف می کند، یکی از روش های درمانی زیر را برای او تجویز می کنند:
- درمان های ذهنی مانند مدیتیشن
- ورزش که اساس درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی است.
- طب سوزنی که درمان روماتیسم را سرعت می بخشد.
- ماساژ درمانی و استفاده از روغن های گیاهی

درمان روماتیسم دست: علائم روماتیسم دست چیست؟
واضح ترین علائم روماتیسم در دستان، درد و خشکی مفصل همراه با احساس ضعف و خستگی در هنگام صبح است که به شکل تدریجی در طول چند هفته تا چند ماه ایجاد شده و شدت پیدا می کند. طبق گزارش دیلی میل، شایعترین مفاصل درگیر روماتیسم، مفاصل انگشتان دست، مچ دست، پا و مچ پا هستند. این موضوع نشان می دهد روماتیسم دست در بسیاری از مردم بروز می کند و بیشترین وابستگی را به شرایط محیطی دارد. درمان روماتیسم دست در مواردی سخت تر از درمان روماتیسم های دیگر است. علائم روماتیسم دستان بیش از هر مفصل دیگر در مچ و مفاصل متاکارپوفالانژیال یا MP بروز می کند. این مفصل در بین استخوان های کف دست و انگشتان قرار دارد. روماتیسم مفصلی دست، بیشتر خود را با درد، تورم و خشکی نشان می دهد. محدود بودن محل مفصل MP درمان روماتیسم دست را مشکل می کند.
15 مورد از بهترین روش های درمان روماتیسم دست
التهاب مفصلی دست، روی زندگی فرد تأثیرات گسترده ای میگذارد؛ از خستگی مفرط گرفته تا کاهش اشتها و انزوا. شاید تمامی این مشکلات قابل تحمل باشند، اما درد روماتیسم به قدری شدید است که فرد را ملزم به مراجعه به پزشک و انتخاب یکی از روش های درمان روماتیسم می کند. علت اصلی درد رماتیسم دست، التهاب ناشی از تورم لایه پوشاننده مفصلی است. لایه پوشاننده، کیسه ای نازک است که اطراف مفصل را می پوشاند و مایعات درون آن باعث لغزنده کردن مفاصل و در نتیجه تسهیل حرکت می شوند. پزشکان بهترین درمان روماتیسم دست را یکی از روش های زیر می دانند:
افسردگی از مواردی است که عموما با روماتیسم دست همراه می شود. زمانی که شما با بیماری همچون روماتیسم زندگی می کنید، حفظ دیدگاهی روشن به زندگی کار دشواری خواهد بود. شما باید بیاموزید چگونه عادت های زندگی سالم را در زندگی خود برقرار کنید تا بتوانید علائم بیماری را از بین برده و درمان روماتیسم دست را مدیریت کنید. برای این روش درمانی می توانید از یوگا و مدیتیشن کمک بگیرید.
تمام مکانیسم های کنترل درد بعد از کنترل التهاب قرار می گیرند. اولین مورد در بین روش های کاهش درد، داروهای ضد روماتیسمی کنترل التهاب (DMARDs) است. برای کنترل التهاب و درمان روماتیسم دست باید با دکتر خودتان در ارتباط باشید. متوتروکسات، بیشترین داروی استفاده شده برای درمان روماتیسم است.
بهترین داروها برای درد حاد، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی هستند که با نام اختصاری NSAIDs شناخته میشوند. داروهای قوی تری که داروهای شبه افیونی نامیده می شوند، ممکن است برای درد غیرقابل تحمل تجویز شوند، اما بهتر است تا حد ممکن از آنها استفاده نشود. درمان روماتیسم دست و درد آن، در بیشتر موارد به کمک داروهای مسکن ساده انجام می شود.
درمان های مدرن برای این بیماری بسیار اثرگذارند. داروها، درمانهای فیزیکی، کاردرمانی و سایر درمان ها به تنهایی یا در ترکیب با هم می توانند التهاب، سفت شدن عضلات، درد و ناتوانی را کاهش دهند. البته توجه داشته باشید که زمانی دارو درمان روماتیسم بیشترین اثر را خواهد داشت که شما در کنار مصرف آن، سبک زندگی خود را هم تغییر دهید.
- استفاده از نوشیدنی های جادویی و طبیعی
بسیاری از مردم برای درمان بیماری های مختلف به دنبال راه های سخت هستند. این در حالی است که بهترین روش های درمان روماتیسم دست در طبیعت وجود دارد. قهوه یک نوشیدنی بی نظیر برای درمان روماتیسم است. شاید این نوشیدنی نتواند به طور کامل بیماری روماتیسم را سرکوب کند؛ اما کافئین موجود در آن، علائم درد را به طور کامل از بین می برد؛ به همین دلیل توصیه می کنیم درمان روماتیسم با قهوه را حتما امتحان کنید.
خواب کافی برای سلامتی فیزیکی و روانی شما حیاتی است. گاهی روماتیسم دست به دلیل کار زیاد به خصوص کارهای کامپیوتری ایجاد می شود. شما با تعیین زمان استراحت می توانید کمک زیادی به درمان روماتیسم خود بکنید.
داشتن یک رژیم غذایی سالم شامل خوراکیهای بیخطر، کلید تندرستی است. رژیم متعادل می تواند در نگهداری وزن مطلوب، حمایت از سیستم ایمنی بدن و بهبود خلق به شما کمک کند. چنین رژیمی شامل انواع مختلف میوه، سبزیجات، دانههای کامل و پروتئین بدون چربی می شود. همچنین یک رژیم غذایی سالم به درمان بیماری های مختلف مانند درمان روماتیسم دست کمک زیادی می کند. برای درمان روماتیسم مصرف امگا 3 خود را بالا ببرید.
ماساژ می تواند درمان مکمل آرام بخشی برای دردهای روماتیسمی باشد. تحقیقی در سال 2014 منتشر شد که طی آن به مدت چهارهفته، هفته ای یک بار، به 50 فرد مبتلا به روماتیسم دست، توسط ماساژتراپیست ماساژ ملایم یا متوسط داده شد. این افراد بعد از پایان دوره تنها 10 درصد علائم روماتیسم را بروز می دادند و بقیه علائم از بین رفته بود.
- استفاده از اُرتوزها و بریس ها
اُرتوزها و بریس ها، دستکش درمان روماتیسم دست هستند. این دو مورد شامل وسایل کمکی هستند که حین حرکت از مفاصل شما حمایت و محافظت می کنند. شما می توانید این دستکش را برای درمان روماتیسم دست خود تهیه کنید. شاید این گزینه بهترین روش برای درمان روماتیسم مفصلی انگشتان باشد و بعد از مدت کوتاهی علائم درد را سرکوب کند.
درمان روماتیسم مفصلی با روش های ساده تر از مصرف دارو
اگر به مکالمات یک متخصص ارتوپدی و مراجعانی که برای درمان روماتیسم آمده اند، گوش دهید، 90 درصد آن ها به دنبال این هستند که از پزشک بپرسند برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم. صنعتی شدن، مردم را به سمت استفاده از داروهای شیمیایی کشانده است؛ در حالی که شما می توانید درمان روماتیسم مفصلی را بدون دارو انجام دهید. ورزش، موثرترین گزینه برای کاهش درد رماتیسم مفصلی است.
شما اگر طبق یک برنامه منظم ورزش انجام دهید، دیگر نیازی به داروهای مختلف و پزشکانی که از آن ها بپرسید برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم، ندارید. شاید با داشتن روماتیسم مفصلی، آن قدر تمایل به ورزش نداشته باشید؛ اما باید بدانید که تمرینات ورزشی ملایم، در واقع درد مفاصل را کاهش و کیفیت زندگی را افزایش می دهند. پزشکان اعتقاد دارند که تمرینات بدنی بدون فشار یا فشار ملایم، روش مؤثری در کاهش درد هستند. در حقیقت تمرینات ایروبیک در استخر آب گرم یکی از بهترین ورزشها برای رماتیسم مفصلی است؛ زیرا آب وزن بدن شما را نگه می دارد و در این شرایط به مفاصل فشار کمتری وارد می شود. لذا بهتر است به جای داروها برای درمان روماتیسم، به صورت خودجوش به ورزش های زیر روی بیاورید:
- ایروبیک
- یوگا
- شنا
- پیاده روی
- مدیتیشن های ورزشی
- نرمش
- دوچرخه سواری منعطف
برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم؟
داروهای مختلفی وجود دارند که شما با خوردن آن ها می توانید درد مفاصل خود را کاهش دهید. پزشکان معمولا در پاسخ به این سوال که برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم، می گویند شما دو راه دارید؛ یا می توانید به داروهای شیمیایی روی بیاورید که سریع الاثر هستند؛ اما پایداری کاملی ندارد و یا می توانید به سمت استفاده از داروهای طبیعی با اثر پایدار بروید.
داروهای شیمیایی برای درمان روماتیسم مفصلی
بهتر است استفاده از این داروها را به حداقل برسانید و از مصرف پی در پی خودداری کنید. این داروها در کنار اثربخشی بالا، عوارض جانبی بسیاری هم دارند:
- قرص ادویل : یک داروی مسکن ضد التهاب غیر استروئیدی هست که به صورت ژله ای وجود دارد و بیشتر برای افرادی که گرفتار مشکلات گوارشی هستند، مورد استفاده قرار می گیرد تا وضعیت بیماری گوارشی را تشدید نکند. این قرص در دردهای نسبتا شدید مورد استفاده قرار می گیرد. این قرص در استفاده های مکرر، ایجاد حالت اعتیاد و وابستگی می کند.
- مفنامیک اسید
- ژلوفن: بسیار مشابه ادویل است و تمامی ویژگی های آن را دارد. بهترین داروی مسکن و تاثیر گذارترین دارو در جهت کاهش دردهای میگرن در دنیا است؛ اما عوارضی هم دارد.
- دیکلوفناک
- کتورولاک
- ایندومتاسین
- ملوکسیکام
- ناپروکسن
- اتودولاک
- سلکسیب
- پیروکسیکام: این مورد شاید بهترین تجویز پزشک برای سوال برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم، باشد. این دارو اثربخشی بالایی دارد؛ اما در عین حال کمترین عوارض جانبی برای آن ذکر شده است. تهوع، واضح ترین عارضه پیروکسیکام است که آن هم در موارد استفاده مکرر بروز می کند. درمان روماتیسم به کمک این دارو به سرعت انجام می شود؛ اما با این حال پزشکان انواع خوراکی آن را کمتر تجویز می کنند.
- آسپرین: آسپرین، با تاثیری نامعین روی هیپوتالاموس، درد را کاهش می دهد. این مورد از آن دسته داروهایی است که در حال حاضر خیلی تجویز نمی شود. این دارو با تاثیر روی غلظت خون، یکسری آثار منفی دارد که به همین دلیل دیگر از آن به عنوان داروی مسکن استفاده نمی شود.
نکته: عوارض کلی داروهای شیمیایی به شرح زیر است. البته این عوارض تنها در 3 درصد استفاده بروز می کنند. تهوع، درد شکم، سوزش سر دل، اسهال، یبوست، نفخ شکم و خونریزی گوارشی و زخم معده، گیجی، سردرد، خارش پوست، تار شدن بینایی و سوت زدن گوش، وزوز گوش، تهوع، نارسایی حاد کلیه و کهیر.
درمان های طبیعی روماتیسم مفصلی
امروزه این موضوع به خوبی ثابت شده است که داروهای طبیعی بیشترین اثر را در درمان روماتیسم دارند. به همین دلیل اکثر پزشکان در پاسخ برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم، فرد را به سمت استفاده از داروهای طبیعی درمان روماتیسم سوق می دهند. از درمان های طبیعی روماتیسم می تواند موارد زیر را نام برد:

- دارچین
- پوست درخت بید به دلیل وجود آسپرین در آن
- فلفل سیاه به علت داشتن کپسایسین در کاهش دردهای روماتیسم و التهاب موثر است.
- چای سبز به دلیل داشتن پلی فنول ها، بهترین گزینه برای آن هایی است که می پرسند برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم.
- زنجبیل به دلیل طبیعت گرم و وجود مواد مختلف با خاصیت تسکین دهندگی، یکی از بهترین روش های درمان روماتیسم در خانه است.
- عسل منبع غنی از تمام داروهای طبیعی است.
- زردچوبه به دلیل وجود کورکومین، می تواند به سرعت درد شما را ساکت کند. برای درمان روماتیسم، زردچوبه را در غذاهای خود استفاده کنید.
- قهوه را می توان موثرترین و بهترین داروی طبیعی برای تسکین درد مفاصل و درمان روماتیسم مفصلی دانست. قهوه علاوه بر کافئین که خود یک مسکن قوی است، چندین مسکن دیگر هم دارد که به سرعت دردهای شما را ساکت می کنند. اگر دائما به دنیال جواب این سوال هستید که برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم، قهوه بهترین جواب برای این سوال است. اگر شک دارید، امتحان کنید تا به قدرت تسکین دهندگی آن در درمان روماتیسم پی ببرید.
روماتیسم چشمی را جدی بگیرید
یووئیت که به آن روماتیسم چشمی هم گفته می شود، در واقع التهاب یک یا چند لایه از لایه های درونی چشم است که با عوارضی از جمله کاهش دید، قرمزی و درد شدید چشم به صورت یک طرفه یا دو طرفه روی می دهد. علت التهاب لایه های درونی، عموما می تواند به دلایل عفونی یا غیر عفونی باشد که مجموعه حالات غیر عفونی به عنوان یووئیت التهابی یا روماتیسم چشمی شناخته می شود. این بیماری در تعداد کمی بروز می کند و همچنین راه های درمان روماتیسم چشمی محدود هستند.
بنابراین تشخیص هرچه زودتر این بیماری در روند درمان آن اهمیت زیادی دارد. عوارض ناشی از این بیماری به وسعت لایه های درگیر و طول مدت بیماری و دفعات تکرار آن و همینطور زمان شروع درمان روماتیسم بستگی دارد. بازهم اشاره می کنیم که هر چه تشخیص زودتر اتفاق بیفتد، دست پزشک در انتخاب راه های درمان روماتیسم چشمی بازتر است. با شروع درمان در زمان مناسب از ایجاد آب مروارید التهابی، چسبندگی عنبیه به لنز و محیط قرنیه، اختلالات عروقی شبکیه و … جلوگیری می شود.
انواع روماتیسم چشمی
بسیاری از انواع روماتیسم چشمی مزمن هستند. منظور از مزمن بودن این است که با شدت شروع نمی شوند که با سرعت درمان شوند؛ بلکه به تدریج شروع و مدت زمان درمان آن ها طولانی است. پزشکان با شناخت نوع یووئیت، مناسب ترین راه های درمان روماتیسم چشمی را انتخاب می کنند. انواع روماتیسم چشمی به شرح زیر هستند:
- روماتیسم چشمی قدامی: التهاب عنبیه به تنهایی و یا التهاب عنبیه و جسم مژگانی. این مورد شایع ترین نوع روماتیسم چشمی است.
- روماتیسم چشمی میانی: التهاب جسم مژگانی
- روماتیسم چشمی خلفی : التهاب مشیمیه که معمولا بدون درد است و همچنین راه های درمان روماتیسم چشمی برای این مورد کم هستند.
- روماتیسم چشمی منتشر: به التهاب در همه لایه های چشم گفته می شود. درمان روماتیسم چشمی منتشر در بسیاری از موارد ناممکن است و باید به داروها امید داشت.
اصلی ترین راه های درمان روماتیسم چشمی
روماتیسم چشمی یک بیماری با دلایل مختلف است که پزشک تنها با بررسی شواهد بالینی بیمار می تواند بهترین راه های درمان روماتیسم چشمی را انتخاب کند؛ اما آنچه در رفرنس های پزشکی به آن اشاره می شود، این است که درمان های رایج به یکی از اشکال زیر هستند:
- استفاده از دارو های استروئیدی
بیشتر روماتیسم های چشمی را می توان با دارو های استروئیدی درمان کرد. دارویی به نام پردنیزولون معمولا مورد استفاده قرار می گیرد. این دسته دارویی با اخلال در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی کار می کنند، بنابراین دیگر مواد شیمیایی که باعث التهاب می شوند را آزاد نمی کند. اشکال استفاده از کورتیکواستروئیدی ها عبارت است از:
رایج ترین شکل درمان روماتیسم چشمی با کورتیکواستروئید، قطره ها هستند. البته قطره ها می توانند فشار را در چشم افزایش دهند.
یکی دیگر از راه های درمان روماتیسم چشمی، تزریقات کورتیکواستروئیدی است. اگر روماتیسم چشمی وسط یا پشت چشم دارید، یا قطره چشمی کورتیکواستروئیدی برایتان عمل نمی کند، ممکن است به تزریقات کورتیکواستروئیدی نیاز داشته باشید.معمولا تنها به یک تزریق نیاز دارید و تزریق اثرات جانبی قابل توجه ندارد.
قوی ترین شکل کورتیکواستروئید هستند. معمولا در صورتی استفاده می شوند که قطره چشمی کورتیکواستروئید و تزریقات کورتیکواستروئیدی جواب ندهند. قرص ها می توانند منجر به دامنه وسیعی از عوارض جانبی شوند؛ به همین دلیل آخرین مرحله درمان در نظر گرفته می شوند.
اگر عفونت باعث روماتیسم چشمی شده، راه های درمان روماتیسم چشمی بر این اساس انتخاب می شوند. ویروس ها می توانند با داروهای ضد ویروسی درمان شوند، عفونت های باکتریایی می توانند با آنتی بیوتیک ها و عفونت های قارچی با داروهای ضد قارچ درمان شوند.
- داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن
داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن، با کنترل سیستم ایمنی و اختلال در فرآیند التهاب کار می کنند. اگر درمان دیگر باعث عوارض جانبی قابل توجهی شد، می توان از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن نیز استفاده کرد. این داروها، درمان روماتیسم را سرعت می بخشند.
جراحی ویتروکتومی، گاهی برای درمان روماتیسم چشمی نیاز می شود. انتخاب جراحی در مواردی است که درد شدید داشته باشید. درد شدید، ناشی از عفونت های خاص می باشد. در این عمل، زجاجیه خارج می شود تا التهابات درونی کاهش یابد. در طول این جراحی، مایعات درون چشم به طور موقت با یک حباب هوا و یا مایعی جایگزین خواهد شد. در نهایت، زجاجیه به طور طبیعی جایگزین خودش خواهد شد. شاید این عمل یکی از بهترین راه های درمان روماتیسم چشمی باشد؛ اما ممکن است عوارض به شدت زیادی داشته باشد.
کدام درمان روماتیسم چشمی بهتر جواب می دهد؟
مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن باعث می شود که شما آسیب پذیری بیشتری به عفونت داشته باشید، پس باید سعی کنید از ارتباط نزدیک با هر کسی که عفونت شناخته شده ای دارد، اجتناب کنید. این داروها همچنین می توانند بر عملکرد بعضی از اعضا و سیستم ها، مانند ریه ها، کبد، کلیه ها و مغز تاثیر بگذارد؛ بنابراین، دادن تست های خون در فواصل زمانی منظم مورد نیاز هستند. اما با این حال بهترین جواب را در میان راه های درمان روماتیسم چشمی ایجاد می کنند. البته انتخاب این شیوه درمان بستگی به نظر پزشک معالج و شدت بیماری شما دارد.
عوارض جانبی داروهای درمان روماتیسم چشمی
- جوش پوست
- سوزش در قسمت های مختلف بدن
- از دست دادن اشتها
- تهوع و استفراغ
- بالا رفتن فشار خون
- سردرد
- ریزش مو
- تنگی نفس
درمان قطعی روماتیسم مفصلی از نظر دکتر خیراندیش
دکتر خیراندیش، یک دکتر باسابقه در زمینه طب سنتی و طب اسلامی ایرانی است که راه حل تمامی بیماری های آدمی را در درمان طبیعی می داند. درمان روماتیسم دکتر خیراندیش با نسخه های طبیعی بیش از سایر درمان ها سروصدا کرده است. هرچند افراد زیادی اعتقادی به نسخه های او ندارند؛ اما بسیاری از درمان ها و نسخه های او کارآمد است. دانشمندان در طب نوین، درمان های سنتی را مکمل می دانند و عمل افراطی به آن ها را منع می کنند.
دکتر خیراندیش در یکی از مصاحبات خود در مورد درمان روماتیسم اینطور بیان می کند: «اگرچه هنوز درمان قطعی برای آرتریت روماتوئید وجود ندارد؛ اما درمان های موجود نیز به کاهش سرعت بیماری کمک کرده و آسیب مفاصل را به حداقل می رساند. هدف از درمان روماتیسم، کاهش شدت درد بیماری است که هم داروهای جدید و هم داروهای سنتی در این امر توانا هستند؛ اما داروهای سنتی عوارض جانبی کمتر و اثربخشی بیشتری دارند.». درمان روماتیسم دکتر خیراندیش با داروهای طبیعی یکی از درمان ها پرطرفدار در بین مردم است؛ اما این درمان روماتیسم به شدت بیماری و میزان پیشرفت آن بستگی دارد.
نسخه درمانی دکتر خیراندیش برای روماتیسم
قطعا عملکرد سیستمیک بدن افراد با هم متفاوت است و ممکن است یکی از روش های درمان روماتیسم دکتر خیراندیش که در زیر آمده است در فردی بهترین نتیجه را داشته باشد؛ اما در فرد دیگر حتی کمترین کاهش علائم مشاهده نشود.
- معروف ترین نسخه گیاهی درمان درد
8 مثقال ترب سیاه + 8 مثقال دانه ی خشخاش سفید + 16 مثقال عسل بدون موم را مخلوط کنید و روی موضع درد بمالید. این عمل باعث کاهش درد می شود. تکرر در این درمان بسیار مهم است.
- درمان دردهای کهنه روماتیسمی
در اصول درمان روماتیسم دکتر خیراندیش، خوردن عسل بعد از هر وعده ی غذا می تواند برای درمان روماتیسم کهنه مفید باشد.
- درمانی عجیب برای روماتیسم در طب دکتر خیراندیش
زهر نیش زنبور عسل برای درمان روماتیسم مفید است.
- درمانی خوش طعم برای روماتیسم
30 تا 60 گرم برگ های خشک یا تازه ی راج را در 1 لیتر آب سرد دوازده ساعت بخیسانید. بعد ظرف محتوی آن را روی آتش بگذارید تا بجوش آید و یک دقیقه بجوشد. سپس آن را از روی آتش بردارید و 15 تا 30 دقیقه بگذارید دم بکشد. بعد آن را صاف کنید و با عسل شیرین کنید و هر روز 2 تا 4 فنجان از آن را بنوشید تا درد روماتیسم آرام شود.
- درمان سریع دردهای روماتیسمی
یک یا دو قاشق چای خوری از پوست شاخه های درخت شمشاد را که خشک و گرد کرده اند، در یک فنجان آب جوش بریزید و 15 دقیقه آن را دم کنید، بعد صاف کنید و با عسل شیرین کنید و بعد از هر غذا، یک فنجان از آن را بنوشید. اگر مدتی این درمان روماتیسم دکتر خیراندیش را ادامه دهید، خواهید دید که درد روماتیسم از بین خواهد رفت.
پنج گرم گل طاووسی تازه یا خشک را در یک فنجان آب گرم بریزید و 20 دقیقه دم کنید؛ بعد آن را صاف کرده با عسل شیرین سازید و در طی روز، 2 فنجان از آن را بنوشید تا شاهد درمان روماتیسم خود باشید.
- موثرترین و بی نظیرترین درمان روماتیسم
در درمان روماتیسم دکتر خیراندیش، به مواد گیاهی گوناگونی اشاره شده است؛ اما موثرترین ماده ای که توجه زیادی به آن شده است، قهوه است. قهوه علاوه بر آرامش بخشیدن به اعصاب و روان می تواند به طور موثر دردهای مختلف اسکلتی – عضلانی را تسکین دهد. مزیت قهوه در درمان روماتیسم این است که شما می توانید آن را برای اثربخشی بیشتر با سایر داروها استفاده کنید.
درمان روماتیسم زانو در طب دکتر خیراندیش
درمان روماتیسم دکتر خیراندیش توجه زیادی به درد زانو داشته است. زانو، اصلی ترین و پیچیده ترین مفصل بدن است که فشار زیادی روزانه به آن وارد می شود. روماتیسم در زانو بسیار شایع تر از مفاصل دیگر است.
- روماتیسم با زانو دردهای صفراوی
این نوع زانو درد شیوع کمی در جامعه دارد و در کسانی به وجود می آید که درجه صفرای آنها بالا است.
نحوه درمان
- سرکه انگبین طی 40 شب متوالی
- حجامت
- ترکیب یک لیوان شیر طبیعی + دو قاشق غذاخوری پودرسنجد + دو قاشق غذاخوری
- روماتیسم با زانو دردهای بلغمی
این نوع زانو درد در جامعه زنان بسیار شایع است. این زانو درد، آغازی برای روماتیسم است. در درمان روماتیسم دکتر خیراندیش، کاملا به درمان این زانودرد توجه شده است.
نحوه درمان
- کاهش غذاهای سرد و تر
- ارده با شیره روزی یک پیاله
- روغن مالی هر شب با روغن سیاهدانه و بادام تلخ ترکیبی
- انجیر شبی 7 عدد خیس کرده میل شود.
- مصرف روزانه دم کرده زنجفیل و دارچین
- روماتیسم با زانو درد سوداوی
این نوع زانو درد در جامعه بسیار شایع است و هم درجامعه زنان و هم در مردان به وفور یافت می شود.
نحوه درمان
- هرشب تا 5 ماه روغن بادام تلخ روی زانو مالیده شود.
- بادکش زانو یک شب در میان
- زیتون 7 عدد ناشتا
- مویز روزی 50 عدد
- زالو درمانی

درمانی سریع اما بدبو برای روماتیسم
سیر را می توان یکی از عجیب ترین معجزه های الهی دانست. این گیاه غنی از مواد مختلف است که هر کدام به طور موثر در درمان بیماری خاصی استفاده می شوند. یکی از موثرترین خواص این گیاه، درمان روماتیسم است که در ادامه به طور کامل به آن می پردازیم. چند مورد از خواص درمانی سیر در زیر آمده است:
- رفع مشکلات معده: سیر، با کنترل تنش های استرسی باعث کاهش ترشح اسید معده که ناشی از عصبی شدن است، می شود.
- کاهش فشار خون: سیر با منظم کردن ریتم های قلبی ، میزان فشارخون عروق را در حد نرمال نگه می دارد.
- آنتی ویرال: همان گونه که اشاره کردیم بسیاری از انواع روماتیسم در اثر حملات ویروسی به نقاط هدف ایجاد می شود. برای مثال در روماتیسم مفصلی، لایه ترشح کننده مایع مفصلی هدف قرار می گیرد. درمان روماتیسم با سیر می تواند درصد این حملات ویروسی و باکتریایی را کم و یا حتی به صفر برساند. مصرف سیر با معدهی خالی برابر با عمل یک آنتی بیوتیک طبیعی و بسیار قوی است.
- دفع سموم از بدن
- جلوگیری از بروز بیماری ها: خوردن سیر می تواند باعث پیشگیری از بروز بیماریهایی مانند دیابت، تیفوس، انواع سرطانها و نقرس شود.
- رفع ریزش مو: سیر با بالا بردن گردش خون در پوست سر، فولیکول های مو را تقویت و باعث جلوگیری از ریزش مو می شود.
- درمان روماتیسم و آرتروز: به دلیل وجود ترکیبات گوگردی مختلف، سیر خاصیت ضد التهابی دارد. با توجه به این خاصیت، سیر به خوبی از پس درمان بیماری های استئوماسکولار برمی آید. درمان روماتیسم با سیر در طب سنتی بسیار مورد توجه قرار گرفته است و بسیاری آن را در کنار داروهای فوق العاده درمان روماتیسم یعنی قهوه و عسل قرار می دهند.
خلاصی از روماتیسم با ترکیب سیر و قهوه یا سیر و عسل
منابع گوناگونی در مورد درمان روماتیسم به سیر سخن گفته اند؛ اما نتایج پژوهش های محققان یک روش مصرف را بسیار موثرتر می داند. در حقیقت شما با پیروی از این روش مصرف می توانید روماتیسم خود را خیلی سریع تر از داروهای شیمیایی درمان کنید. در این روش مصرف، توصیه شده است که سیر با قهوه و یا ترجیحا عسل استفاده شود. سیر و عسل هر دو دارای ترکیبات تسکین دهنده قوی هستند که شما پس از استفاده آن، به سرعت شاهد کاهش درد خود خواهید بود. درمان روماتیسم با سیر و عسل به قدری کارآمد است که امروزه در کتاب های پزشکی در کنار سایر داروها قرار می گیرد. البته معجون سیر و عسل علاوه بر درمان روماتیسم، خواص دیگری هم دارند که برخی از آن ها عبارتند از:
- به گزارش رویترز، در سیر ترکیبی به نام دیالیل دیسولفید موجود هست که تاثیر کاهنده بر فعالیت آنزیم تخریب کننده غضروف ها دارد.
- سیر دارای ویتامین C و B بوده و به همین دلیل برای درمان روماتیسم و نقرس بسیار مفید است.
- خواص ضد میکروبی و ضد قارچی این گیاه ریشه ای با عسل برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید بوده و از ابتلا به بیماری های ویروسی، باکتریایی و هر نوع عفونت دیگر پیشگیری می کند.
- آلیسین موجود در سیر و عسل باعث کاهش کلسترول بالای خون می شود؛ همچنین این معجون به کاهش تری گلیسیرید بالای خون هم کمک می کند.

بهترین روش های مصرف سیر برای درمان روماتیسم
در این قسمت ما سه روش را برای تاثیر بیشتر درمان روماتیسم با سیر بیان کرده ایم. شما با پیروی از هر کدام به راحتی می توانید این بیماری را در خود درمان کنید:
طعم این گیاه به علت بوی نامطلوب آن، مورد پسند هرفردی نیست. شربت سیر علاوه بر این که دارای خواص های دارویی است، مصرف آن را آسان تر می کند. این شیوه از مصرف، درمان روماتیسم با سیر را برای شما لذت بخش می کند. برای تهیه شربت سیر، 7 قاشق چای خوری جوشانده سیر را با 7 قاشق چای خوری عسل مخلوط کنید، سپس آن را در دمای پایین حرارت دهید تا به صورت شربت غلیظی درآید. حداقل 5 بار در روز این شربت بنوشید.
نوشیدن چای یا دم کرده، یکی از معمول ترین روش های مصرف گیاهان دارویی است. برای تهیه چای سیر، یک قاشق پودر سیر را در یک لیوان چای بریزید، پس از 10 دقیقه آن را میل کنید. بهتر است در این روش به جای چای، از قهوه استفاده کنید تا اثر درمانی چندین برابر شود.
این روش درمان روماتیسم با سیر دارای خاصیت جذب متمادی بوده که سبب می شود بوی نامطبوع در تنفس احساس نشود. این قرص دارای خواص آنتی اکسیدان و ضد سرطان است که در دمای منهای 22 درجه سانتی گراد و محیط خلا که باعث حفظ تمام خواص سیر طبیعی می شود، تولید شده است.
نتایج یک پژوهش که در مجلهی MBC منتشر شده است نشان می دهد که روش اول از سایرین موثرتر است.
عوارض و علائم روماتیسم ستون فقرات
فرد مبتلا به این بیماری معمولاً در قسمت پایین کمر خود احساس درد و خشکی می کند. معمولاً علائم در هنگام صبح یا پس از مدتی بی تحرکی تشدید می شوند. عموماً کمر درد در مفصل ساکروایلیاک شروع شده و به سمت قسمت پایین مهره های کمری کشیده می شود. در نهایت این اختلال می تواند بر تمام ستون فقرات تأثیر بگذارد. درمان روماتیسم ستون فقرات براساس شدت آن در مراحل مختلف، تفاوت هایی با هم دارد. گاها امکان دارد فرد در ران ها، باسن و مفاصل دیگر قسمت میانی بدن خود درد و حساسیت به لمس داشته باشد و مفاصل دیگر مانند زانوها و مچ پاها می تواند متورم شود. علامت بارز روماتیسم ستون فقرات، خشکی و گرفتگی است که در هنگام صبح تشدید شده و با تحرک کاهش می یابد. در شروع فرایند درمان روماتیسم، خشکی و گرفتگی و همچنین احساس لمس شدگی در بدن مورد بررسی قرار می گیرند. لازم به ذکر است که تفاوتی ندارد که شما درمان روماتیسم ستون فقرات با طب سنتی را انتخاب می کنید یا درمان های رایج را؛ در تمامی روش های درمان، دانستن علائم و عوارض اهمیت ویژه ای دارد. برخی دیگر از علائم احتمالی این بیماری عبارتند از:
- خستگی و ضعف
- تب
- بی اشتهایی
- کاهش وزن
- انحراف ستون فقرات به سمت جلو
- احتمال پوکی و نازک شدن استخوان ها در بیماران بیشتر است.
- باعث شکستگی می شود.
- می تواند باعث پسوریازیس و تورم چشم، دریچه آئورت و سیستم گوارش شود.

دارو درمانی برای غلبه بر روماتیسم ستون فقرات
یکی از مطمئن ترین راه حل ها برای درمان روماتیسم ستون فقرات استفاده از داروها است. در طول درمان ممکن است از داروهایی برای کنترل درد و التهاب استفاده شود مانند:
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
غالبا اولین داروهایی هستند که برای درمان روماتیسم ستون فقرات تجویز می شوند. این داروهای به کاهش درد بیماران کمک زیادی می کنند. تا روند درمان طی شود، ممکن است فرد درد زیادی داشته باشد که این داروها به کاهش این درد کمک می کنند.
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده
این دسته از داروهای درمان روماتیسم برای کمک به کاهش تورم و کاهش سرعت پیشرفت بیماری مورد استفاده قرار می گیرند. در درمان روماتیسم ستون فقرات با طب سنتی سعی می شود تا استفاده از این داروها به حداقل برسد. این داروها عوارض متعددی دارند و استفاده محدود از آن ها بهتر است.
- محدودکننده ها و مسدودکننده ها
تحقیقات جدید نشان می دهد که بهترین داروها برای درمان روماتیسم ستون فقرات، مسدودکننده های عامل نکروز تومور هستند. این داروها واکنش بدن به عامل NT که یک ماده شیمیایی است را سرکوب می کنند. همچنین لازم به ذکر است که این دسته دارویی از تومورهای پیش رونده که ممکن است ستون فقرات را درگیر کنند، جلوگیری می کنند.
ماساژ درمانی برای غلبه بر روماتیسم ستون فقرات
این روش درمانی هرچند امروز پیشرفت های زیادی داشته و از حالت سنتی خرج شده است؛ اما همچنان در گروه درمان روماتیسم ستون فقرات با طب سنتی قرار می گیرد. برای افرادی که به انواع روماتیسم مفصلی و اسکلتی نظیر روماتیسم ستون فقرات مبتلا شدهاند، ماساژ می تواند در تسکین درد و گرفتگی های عضلانی مفید باشد. بااینکه ماساژ نمی تواند درد مفاصل را کاهش دهد؛ ولی به شکل جالبی باعث تسکین درد و گرفتگی های عضلانی می شود. افراد از انواع مختلف ماساژ درمانی سود می برند ولی اکثر افراد می گویند که ماساژ بافت نرم بهترین نتیجه را در از بین بردن علائم بیماری دارد. اگر از روماتیسم رنج می برید و به دنبال موثرترین راه های درمان در طب سنتی هستید، حتما درمان روماتیسم با ماساژ را امتحان کنید.

فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی برای درمان روماتیسم ستون فقرات
فعال بودن میتواند وضعیت بدن و دامنه حرکتی مهره ها را بهبود بخشد و از خشک شدگی و درد آن ها پیشگیری کند. فیزیوتراپی یا به اصطلاح ورزش درمانی، یک بخش مهم در درمان روماتیسم ستون فقرات است. فیزیوتراپیست می تواند اثربخش ترین تمرینات را به شما آموزش داده و برنامه ای مناسب برای شما طراحی کند. تمرینات فیزیوتراپی را با توجه به این که گاها به کمک دستگاه ها صورت می پذیرد، نه می توان جزو درمان های نوین دانست و نه می توان آن ها را در گروه درمان های سنتی قرار داد. با این حال، تمرینات ورزشی در گروه درمان روماتیسم ستون فقرات با طب سنتی طبقه بندی می شوند. توجه داشته باشید که روش های ورزشی که در فیزیوتراپی در نظر گرفته می شوند، مختص شما هستند و نباید آن ها را برای درمان روماتیسم تغییر دهید. رایج ترین تمرینات ورزشی برای درمان روماتیسم ستون فقرات در یکی از گروه های زیر قرار می گیرند:
- برنامه تمرینات گروهی که در آن شما همراه با دیگران ورزش می کنید.
- برنامه تمرینی شخصی که به شما برنامه تمرینی داده می شود و خودتان باید آن را انجام دهید.
- ماساژ که باید طبق دستور خاصی توسط یکی از اعضای خانواده یا یک متخصص صورت پذیرد.
- هیدروتراپی یا آب درمانی یا انجام تمرینات در آب که معمولا در یک استخر کم عمق با آب گرم یا در وان مخصوص هیدروتراپی انجام می شود. شناور شدن در آب به آسان تر شدن حرکات کمک می کند و باعث شل شدن و گرم شدن عضلات می شود؛ در نتیجه تا حدی به درمان روماتیسم کمک می کند.
جدیدترین روش های درمان روماتیسم ستون فقرات
حفظ یا بهبود تعادل و توازن مهره ها یکی از هدف های اولیه ی درمان است. شما باید تغییرات به وجود آمده در حالت مهره های خود را تحت نظر داشته باشید تا بدین ترتیب بتوانید آنها را اصلاح کنید. شاید تصور بر این باشد که این روش از درمان روماتیسم ستون فقرات با طب سنتی مشتق می شود؛ اما به دلیل دخالت دستگاه های جدید، نمی توان اینگونه برداشت کرد.
یک روش درمانی کم تهاجمی برای مشکلات اسکلتوماسکولار است که در طی آن، ترکیبی از یک محلول دارویی طبیعی و اکسیژن فعال به طور مستقیم به بافت ملتهب شده تزریق می شوند. درمان روماتیسم ستون فقرات با ازون تراپی آسان بوده و زمان زیادی از شما نمی گیرد.
لیزر درمانی سطح پایین می تواند اثر خوبی بر روی دردهای روماتیسمی داشته باشد. اشعه ی لیزر در طول موج های منظم به درون بافت ها نفوذ کرده و پاسخ های شیمیایی و بیولوژیکی تولید می کند. زمانی که این نور جذب می شود، باعث تشکیل مولکول های اکسیژن تکی شده که تولید انرژی زیستی را تا 10 برابر سریع تر می کنند.
یکی از کارآمدترین شیوههای درمان روماتیسم ستوان فقرات است. تحریک الکتریکی اعصاب از طریق پوست، یکی از انواع این روش است که از جریان الکتریکی با فرکانس بالا برای تحریک اعصاب استفاده می کنند. این نوع روش درمانی می تواند به شکل موثری علائم روماتیسم ستون فقرات مانند درد و التهاب را کاهش دهد.
تولید داروی هوشمند برای درمان روماتیسم
یکی از جالب ترین داروهای ساخته شده برای درمان بیماری ها را محققان دانشکده دوسلدورف در آلمان تولید کرده اند. این دانشمندان در سال 2019 موفق به تولید داروی جدید روماتیسم شده اند که از توانایی طبیعی مهار التهاب مفاصل و درمان روماتیسم با کمترین عوارض جانبی برخوردار است. همان گونه که می دانید روماتیسم یک بیماری مزمن خودایمنی است که به دنبال حمله سیستم ایمنی به نقاط مختلف ایجاد شده و باعث بروز دردهای شدید و تورم، خستگی و از دست دادن قدرت تحرک می شود. متاسفانه آمار سازمان جهانی بهداشت نشان می دهد که 18 درصد مردم به این بیماری گرفتار خواهند شد؛ به همین جهت سالیانه تلاش های زیادی برای تولید داروی جدید روماتیسم انجام می پذیرد. متوتروکسات، یک داروی استاندارد درمان روماتیسم است که در برخی بیماران با عوارض جانبی از جمله تهوع، اسهال و ریزش مو همراه است. اما داروی هوشمندی که از آن نام بردیم از بدن خود بیمار برای مبارزه طبیعی با روماتیسم استفاده کرده و از کمترین میزان عوارض جانبی برخوردار است. این داروی جدید روماتیسم chet-AMP نام دارد که توانسته تاکنون حدود 90 درصد از فازهای آزمایشی خود را با موفقیت طی نماید.
عملکرد داروی هوشمند درمان روماتیسم چگونه است؟
chet-AMP هنوز فازهای نهایی تحقیقات خود را سپری نکرده بود توانست چندین تقدیرنامه بین المللی کسب نماید. این دارو درمان روماتیسم به این دلیل مورد توجه است که می تواند بدون کاهش میزان فشار خون بیمار، باعث تسکین التهاب مخرب به عنوان یکی از اصلی ترین مشکلات بیماران می شود. این دارو از مولکول سی دی 73 که بدن به طور طبیعی برای مبارزه با التهاب مورد استفاده قرار می دهد، بهره برداری می کند. داروی درمان روماتیسم تنها زمانی فعال می شود که سلول های ایمنی پوشیده شده با مولکول مورد نظر در مفاصل ملتهب وجود داشته و از بافت های مجاور محافظت می کنند. لازم به ذکر است که این داروی جدید روماتیسم در مراحل تحقیق قرار دارد؛ اما می تواند به ایجاد درمان های نتیجه بخش تر برای روماتیسم منجر شود. دکتر فوگل محقق این پروژه می گوید: این دارو بعد از شکست هایی که در زمینه درمان روماتیسم به طور قطعی، صورت گرفته است می تواند امید های جدید را برای بیماران ایجاد کند.
دارویی جدید برای درمان روماتیسم جوانان
متاسفانه برخلاف بسیاری از بیماری ها که عمدتا در میانسالی و پیری به سراغ افراد می آیند، روماتیسم تمام سنین را می تواند درگیر کند. جوانان به دلیل مکانیسم هایی که برای عبور از دوره های مختلف هورمونی در بدنشان فعال می شود، در معرض ابتلا به این بیماری قرار می گیرند. شاید تلاش ها برای کشف داروی جدید روماتیسم بیشتر برای کمک به جوانانی باشد که در مراحل اولیه زندگی خود قرار دارند. با این حال محققان برای تولید داروی درمان روماتیسم تمام گروه های سنی را در نظر می گیرند. ترکیب جدیدی که برای درمان این بیماری در جوانان در مطالعات بالینی با دارونما مقایسه شده بود، در بهبود علائم موفق بوده است. ترکیب مذکور که «ای سی زد 885 » نام دارد، در 79 درصد از بیماران دریافت کننده باعث حداقل 34 درصد بهبود علائم شده است. این دارو فاصله بین حملات درد و التهاب مفاصل را افزایش داده و نیاز به تجویز کورتیکواسترویید را حذف یا کاهش می دهد. ترکیب مذکور که با نام ژنریک کاناکینوماب شناخته شده است، توسط اتحادیه اروپا و در آمریکا برای درمان نشانگانهای پریودیک مرتبط با کرایوپیرین مورد تایید قرار گرفته است و در سال 2017 به عنوان یکی از موثرترین انواع درمان روماتیسم شناخته شد.
عجیب ترین درمان برای روماتیسم
دارویی که در ادامه به یکی داروی جدید روماتیسم به شما معرفی می کنیم، به دلیل مکانیسم خاصی که در درمان روماتیسم دنبال می کند، توانسته است لقب عجیب ترین را به خود اختصاص دهد. میزان اثربخشی این دارو تاحدی اثبات شده است؛ ولی برخی از دانشمندان معتقدند که این داروی درمان روماتیسم هنوز نیاز به فازهای تحقیقاتی دارد. خانواده JAK از چهار مولکول تشکیل شده که ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند و این مولکول ها در تسهیل علائم التهابات یاخته ای نقشی کلیدی دارند. در طی چندسال گذشته نوع جدیدی از داروها با نام مهار کننده های JAK به امید درمان برخی بیماری های التهابی مرتبط با سیستم ایمنی توسعه یافته اند. این گروه از داروهای درمان روماتیسم در کنار عوارض خود، بسیار موثر بوده اند. 28 درصد بیماران پس از 26 هفته به طور کامل درمان شدند. آخرین نسل از مهار کننده های جک در حال گذراندن مراحل نهایی آزمایش روی انسان هستند. محققان امیدوارند این داروی جدید روماتیسم که برای مهار انتخابی مولکول های JAK استفاده می شوند، علاوه بر تاثیر بهتر، عوارض جانبی کمتری نیز داشته باشند. نتایج این تحقیق به طور کامل در نشریه دیلی میل به چاپ رسیده است.
انواع روماتیسم و علائم آن را بهتر بشناسید
اکثر مردم به دلیل یکسری تصورات عامه پسندانه، روماتیسم را تنها یک بیماری مفصلی در زانو می دانند که در پیری بروز می کند و باعث درد شدید و کاهش توانایی های فرد می شود؛ اما برخلاف این مدل تصورات، روماتیسم خیلی بیماری بزرگ تر و خطرناک تری است و در بیشتر گروه های سنی شاهد آن هستیم. برای آشنایی بهتر در ادامه در مورد انواع، علائم و درمان روماتیسم صحبت می کنیم.
- آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی
شایع ترین نوع بیماری خانواده روماتیسم است. این اختلال نوعی مشکل التهابی مزمن است و افراد مبتلا به آن دچار تورم و التهاب مفاصل هستند. در اکثر موارد هم درمان روماتیسم پیشنهادی تاثیر قابل قبولی ندارد. علت این روماتیسم، حمله ی سیستم ایمنی بدن فرد به پوشش مفاصل است. روماتیسم مفصلی در بعضی موارد بسیار دردناک تر از تصورات ما خواهد بود. روماتیسم مفصلی باعث تغییر شکل مفاصل و تخریب آن ها نیز می شود. این بیماری معمولا در مفاصل کوچکتری مانند بندهای میان انگشتان دست و پا بروز می کند و می تواند روی سایر اندام ها نیز تحت تأثیر بگذارد. اندام هایی مانند:
- ریه ها
- چشم ها
- رگهای خونی
- پوست
این مورد یکی از بیماری های خطرناک التهابی است و زمانی بروز می کند که کریستال های زیادی از اسید اوریک در بافت های بدن ایجاد بشوند. این مورد که روش های
درمان روماتیسم در اغلب موارد برای آن کارساز نیستند، باعث قرمزشدن، تورم و داغ شدن مفاصل می شود. کریستال های ایجاد شده در اثر افزایش اسید اوریک، عملکرد کلیه ها را هم تضعیف می کنند. این بیماری معمولا در انگشت بزرگ پا بروز پیدا می کند، اما در مفاصل دیگر هم دیده می شود. اگر این بیماری در بلند مدت بدون درمان به حال خود رها بشود، گرههایی موسوم به توفی در ناحیه ی مفاصل ایجاد می کند.
این اختلال در میان انواع روماتیسم بسیار نادر است؛ اما در صورت وقوع می تواند موجب خطر مرگ هم بشود. التهاب رگ با کاهش جریان خون در بافت ها همراه است. به این کاهش خون در بافت ها، ایسکمی گفته می شود. در بافتی از بدن که رگ ملتهب می شود، درد فراوانی نیز به وجود می آید. درمان روماتیسم اگر به این شکل باشد، تا حدی سخت و نیازمند تدابیر خاصی است که پزشک آن ها را تعیین می کند. از نشانه های التهاب رگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- لکه های قرمز
- برآمدگی های پراکنده یا زخم روی پوست
- ضعف بدن در اندام های مختلف
- سرفه
- تب
یکی از انواع اختلالات اتوایمیون است که در زنان و مردان در سنین مختلف ممکن است بروز کند. اما در مقایسه، زنان جوان بیشتر از سایر گروهها به آن مبتلا می شوند. گفته می شود که این بیماری در صورت بروز در مردان با شدت و سختی بیشتری همراه است. درمان روماتیسم در صورتی که خود را به شکل لوپوس نشان دهد، سخت تر از سایرین است. لازم به ذکر است که این بیماری می تواند منجر به موارد زیر بشود و علائم خود را به این شکل نمایان کند.
- درد و سفتی مفاصل
- تحریک و حساسیت پوستی
- زخم در دهان، بینی و پوست سر
- تب
- خستگی
- اختلال در کشیدن نفس عمیق
نوعی اختلال روماتیسمی توأم با ایجاد زخم است که بافت های ارتباطی در نقاط مختلف بدن را تحت تأثیر قرار می دهد. بارزترین نشانه ی آن هم سفت و ضخیم شدن پوست است. بسته به اینکه این بیماری در کدام قسمت ایجاد می شود، علائم واضحی چون سوزش معده برای فرد مبتلا به وجود خواهد آمد.
درمان روماتیسم به شکل اسکلرودرمی کاملا وابسته به سطح بیماری و فرد بیمار است. ممکن است این بیماری در یک فرد به سرعت درمان شود؛ اما در فرد دیگری مدت ها به درازا بکشد. با این وجود، اسکلرودرمی هم مانند سایر بیماری های روماتیسمی باید جدی گرفته شود.
ممکن است در مقایسه با سایرین، اسم این مورد را اصلا نشنیده باشید؛ چرا که این مورد یکی از اختلالات کمتر شناخته شده در زمینه ی مشکلات روماتیسمی است. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این اختلال قرار دارند. از هر 11 نفر مبتلا به این بیماری، 10 مورد خانم هستند. با این حال، این بیماری روماتیسمی در کودکان و مردان هم دیده می شود. درمان روماتیسم شوگرن هنوز هم مانند خودش ناشناخته است. علائم این اختلال هم با سایر موارد نام برده در این فهرست مشابه است. به همین دلیل گاهی تشخیص آن کار دشواری است و امکان بروز اشتباه در تشخیص به وجود می آید. علائم سندروم شوگرن به یکی از اشکال زیر خود را نشان می دهند:
- خشکی دهان
- خشکی و سوزش گلو
- مشکل در صحبتکردن، جویدن و تورم
- خستگی
- مشکلات هاضمه
- خشکی واژن
- ناراحتی و خشکی پوست
- درد مفاصل
- مشکلات عصبی
- تورم غده پاروتید که بزرگترین غده بزاقی است.
امکان دارد روماتیسم، قلب را نیز درگیر کند. اگر این بیماری موجب آسیب رسیدن دائمی به قلب شود، به آن بیماری روماتیسمی قلب گفته می شود. این شکل از روماتیسم موجب بروز تنگی یا نارسایی و یا هر دو حالت در دریچه های قلبی می شود. در این بیماری دریچه های میترال و آئورت بیش از همه درگیر شده و گاه حتی تمام لایه های قلب درگیر می شوند. در مواردی که لایه عضلانی قلب گرفتار شود، نارسایی قلب مهمترین نشانه بیماری می باشد که به ندرت اتفاق می افتد. در 5 تا 10 درصد موارد التهاب در پرده دور قلب یا پریکارد وجود دارد که درد قفسه سینه از علائم آن است. درگیری سیستم مغز و اعصاب در 17 درصد بیماران وجود دارد که دختر هستند.
درمان روماتیسم قلبی امکان پذیر است؛ اما بیمار باید مراحل سختی را طی کند. به طور کلی تپش قلب، درد سینه، تنگی نفس هنگام فعالیت، سرگیجه، سنکوپ ،احساس خستگی زودرس، تنگی نفس هنگام خوابیدن و تورم پاها از علائم دیگر این شکل بیماری روماتیسم هستند.
رایج ترین علائمی که معمولا به دنبال روماتیسم بروز می کنند، کدامند؟
اگرچه طیف علائمی که به همراه روماتیسم بروز می کنند گسترده است اما برخی ار علائم هم وجود دارند که در اکثر افراد شاهد آن ها هستیم. به همین علت رایج ترین خوانده می شوند. از جمله رایج ترین علائم روماتیسم که باید در درمان روماتیسم مورد توجه قرار گیرند را می توان به شرح زیر دانست:
- تورم
- درد
- حرارت در مفاصل
- سفتی و خشکی صبحگاهی که بیش از 30 دقیقه طول می کشد که در درمان روماتیسم سعی می شود اول این مشکل برطرف شود.
- کاهش دامنه حرکتی مفصل و قدرت عضله
- ضعف و خستگی مزمن
- احساس غیر طبیعی مانند سوزش یا تیر کشیدن
- اشکال در خواب به خاطر وجود درد
- ضعف عضلات
- احساس داغی و تعریق
- سر درد
- گردن درد
- کاهش اشتها
- تب
این موارد شایع ترین علائم روماتیسم هستند که در اکثر بیماران خود را نشان می دهند اما توجه داشته باشید که بروز هریک از این علائم، نشانه قطعی برای روماتیسم نخواهد بود و باید آزمایشات بالینی مناسب برای بررسی دقیق تر انجام شود تا در صورت وجود بیماری، مناسب ترین روش های درمان روماتیسم برای معالجه انتخاب شوند.
عوامل افزایش دهنده احتمال ابتلا به روماتیسم
شاید جالب به نظر برسد اما برخی از عوامل وجود دارند که با ایجاد علائمی روند ابتلا به روماتیسم را افزایش می دهند. از جمله مهم ترین این عوامل می توان به موارد زیر اشاره نمود.
جنسیت
روماتیسم در زنان شایع تر از مردان است که این موضوع نشان می دهد ابتلا به روماتیسم یا بروز علائم روماتیسم کاملا وابسته به جنسیت است. جنسیت درمان روماتیسم را هم تحت الشعاع قرار می دهد و سخت تر می کند.
سن
روماتیسم در همه سنین می تواند رخ دهد، اما عموما در سنین 30 تا 60 سالگی بروز می کند. هرچه ما به سمت 60 ساله های مبتلا به روماتیسم می رویم و علائم آن ها را بررسی می کنیم متوجه می شویم که علائم روماتیسم در افراد با سنین بیشتر، شدیدتر است.
سابقه خانوادگی
در صورت ابتلای یکی از افراد خانواده به روماتیسم، احتمال ابتلای دیگر اعضای خانواده هم افزایش می یابد.
ژنهای خاص
افرادی که انواع خاصی از ژن های گلبول سفید را دارند نسبت به کسانی که ژن های دیگری دارند بیشتر ممکن است به روماتیسم دچار شوند. همچنین علائم روماتیسم در این افراد خود را زودتر نشان می دهد. درمان روماتیسم در صورتی که ژن ها دخیل باشند کمی سخت تر است.
عوامل بنیادی
دانشمندان تصور می کنند عوامل دیگری غیر از ژن ها در ایجاد روماتیسم دخالت دارند. این عوامل که بیشتر جنبه ژنی دارند متشکل از برخی اصول بنیادی هستند. تحقیقات وسیعی روی این جنبه از ایجاد روماتیسم در حال انجام است ولی هنوز این عامل به عنوان یک دلیل اصلی برای ایجاد علائم روماتیسم به حساب نمی آید.
عفونت
دانشمندان تصور می کنند که دگرگونی جمعیت های میکروارگانیسمی در روده و یا در دهان ممکن است جزو عوامل محیطی باشد که باعث ابتلا به روماتیسم می شود. یکسری شواهد وجود دارد که عفونت اطراف بافت های دندانی عامل خطر برای ابتلا به این بیماری است. با توجه به این میکروارگانیسم ها بسیار متنوع و فراوان هستند، محققان نتوانسته اند به نتایج جامعی دست پیدا کنند.
استعمال دخانیات
استعمال دخانیات یکی از عوامل شناخته شده ای است که باعث ابتلا به علائم روماتیسم در افراد می شود، همچنین شواهدی وجود دارد که افرادی که معتاد هستند اگر به این بیماری دچار شوند، نوع شدید آن را تجربه خواهند کرد. تحقیقی که در سال 2011 در دانشگاه ساب همتون انجام شد، نشان داد افرادی که اعتیاد به مواد مخدر دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار دارند. همچنین علائم در افراد معتاد، خود را با شدت بیشتری نشان می دهد. درمان روماتیسم افراد معتاد سخت تر است و گاها غیرممکن است.
استرس
تحقیق جالبی که در کالج پزشکی لندن انجام شد، نشان داد استرس می تواند احتمال ابتلا به روماتیسم را تا 35 درصد افزایش دهد. شاید به موضوع ساده به نظر برسد اما با رشد جوامع امروزی و افزایش میزان استرس افراد، یک زنگ خطر را به صدا در می آورد.
کدام قسمت های بدن علائم روماتیسم را زودتر بروز می دهند؟
همانطور که اشاره کردیم علائم روماتیسم گسترده هستند و در نواحی خاصی از بدن بروز می کنند. برخی از نواحی علائم را زودتر نمایان می کنند که به شرح زیر هستند:
کف دست ها
مفاصل دست ها جزو اولین مفصل هایی هستند که تحت تاثیر قرار می گیرند. این مفاصل هنگام خم شدن ظریف تر هستند، نیروی دست ها نیز کاهش می یابد. گاها این بیماری باعث قرمزی و تورم قابل مشاهده کل دست می شود. بین 6 تا 10 درصد افرادی که علائم روماتیسم را دارند به سندروم کارپال مبتلا می شوند، چرا که تورم باعث فشرده شدن عصب هایی می شود که به سمت مچ دست می روند.
مچ
یکی از مفصل هایی است که به صورت رایج در افراد مبتلا به این بیماری تحت تاثیر قرار می گیرد. در مراحل اولیه بیماری به سختی می توان مچ دست را به سمت عقبی خم کرد.
زانو
بیشترین خطر روماتیسم برای مفصل زانو تصور می شود. چراکه زانو پیچیده ترین مفصل را در بدن دارد و بیشترین فشار را هم تحمل می کند. روماتیسم مفصل باعث تورم زانو و ایجاد مشکل در خم شدن آن می شود. از دست دادن رباط های پشتیبان زانو و آسیب به انتهای استخوان هایی که به زانو منتهی می شوند، از نشانه های کلی روماتیسم در زانو است. درمان روماتیسم زمانی که زانو را درگیر کرده است، نیازمند الزامات خاصی از سوی پزشک است که با توجه به مشاهدات بالینی تعیین می شوند.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!